PDA

Zobacz pełną wersję : Luźna tarcza hamulcowa, ciężko chodząca kierownica.

piotard
04-05-12, 16:41
Cześć.:)
Od kilku tygodni szukałem przyczyny pojawienia się głośnego trzeszczenia z lewej strony, podczas skręcania kołami(nawet delikatnie) i mocniejszym naciśnięciu na amorek z góry. Potrzebowałem samochodu i kilka dni temu pojechałem w trasę(150km) i po powrocie hałasu nie ma, ale zauważyłem, że kierownica podczas jazdy w okolicach 100km/h zaczeła się trząść (koncowki wymienione 2 tygodnie wcześniej). Dodatkowo kierownica podczas skrętu w lewą stronę - tą samą skąd wcześniej dobiegał hałas pojawił się większy opór. Zastanawiam się czy może to być przyczyną luźnej tarczy hamulcowej, którą po odkręceniu koła, można o 2mm delikatnie poruszać. Czy jeden problem może być zależny od drugiego?
Samochód daję w odstawkę na razie, nie mam czasu się tym zając, mam ważniejsze sprawy na głowie, więc może w tym czasie uda nam się znaleźć problem.
Pozdrawiam : )

dEboo
05-05-12, 21:09
albo zapiekł sie sie tłoczek hamulcowy albo łożysko ci siadło. tarcza jak nie ma śruby przykręcającej do piasty to lata jak sie zdejmie koło to normalne. Aha ten opór przy kręceniu kierownicą czy przy kręceniu kołem ?? jeżei przy skręcie kierownicą to prawdopodobnie ci swożeń któryś sie zatarł albo górny albo dolne a one przd tym jak się kończa bardzo lubią trzeszczeć i skrzypieć.

piotard
06-05-12, 10:28
Górny mam z pewnością do wymiany, dolny jednak nie wygląda nawet na uszkodzonego. Tłoczki odpadają, dopiero co zostały wymienuione, stąd najpewniej łożysko.