Zobacz pełną wersję : Jaki rozmiar opon , felg i konfort podczas jazdy
Witam przymierzam sie do kupna nowych opon ,tylko zastanawiam sie jaki rozmiar kupić i jaka ma być felga w tej chwili w aucie mam założone opony 175.65 felga 13 , jeśli można proszę o podpowiedz czy lepiej założyć opony 185/60 felga 14 czy może lepiej 195/50 felga 15 poroszę o odpis jakie sa plusy i minusy podczas jazdy opon 185/60/14 i 195/50 /15 .
Pozdrawiam
szersza opona = lepsza trakcja
nizsza opona = lepiej uklada sie na winklu
195/50/15 to dobry kompromis
opona 185/60/14 bedzie kichasto wygladala (jak balon) odpusc sobie
palermo444
09-07-07, 22:43
ja bede zakladał eraz 195 / 45 / 16 mysle ze to tez dobre rozwiązania
15" jest optymalnie.dobrze wyglada i nie tracisz komfortu podczas codziennego uzytkowania.wieksza felga niz 15" przyczyni sie do duzo szybszego zuzycia elementow zawieszenia(szczegolnie na polskich drogach, gdize trzeba szukac kawalka plaskiego asfaltu posrod morza dziur).
wieksza felga niz 15" przyczyni sie do duzo szybszego zuzycia elementow zawieszenia(szczegolnie na polskich drogach, gdize trzeba szukac kawalka plaskiego asfaltu posrod morza dziur).
posiadam na przodzie 205/45/16 a tyl 215/40/16 i jest gitara. Jak uzbieram kasiorke to kupie sobie nowe oponki 205/40/16. Tak naprawde to jeszcze czy masz auto obnizone czy tez nie. Ja mam -30mm i jezdzi mi sie fajnie. Pomimo ze wszyscy mowia ze twardo i trzesie na nierownosciach ale ja juz sie przyzwyczailem i nieoddam narazie moich fel i oponek :)
Pozdrawiam
Rikoo,nie napisalem ze chodzi mi o seryjne elementy zawieszenia. poza tym bardziej mialem na mysli 17", na 16 jeszcze jest w miare ok. na logike: to co w mniejszej feldze amortyzuje opona to na duzej feldze(cienkiej oponie) przejmuje zawiecha. aczkolwiek osobiscie polecam 17" :)
u mnie 17" gania i nie spodziewam się większej różnicy niż przy 16"... ;)
posiadam na przodzie 205/45/16 a tyl 215/40/16czy twoj civic ma naped na tyl?
optymalny kompromis miedzy komfortem i trakcja to 195/50/15. zawsze nalezy pamietac o odpowiednim cisnieniu, nie pompowac "zeby bylo wygodnie".
nic sie nie zmienilo wiec ma naped na przod, ale jak kupilem to juz byly na tyle takie oponki i nie zmienialem ich bo sa w bardzo dobrym stanie. A propo 195/50/15 to albo wyglad albo kompromis :) dlatego mam 205/45/16 a i tak bede zmienial na 205/40/16 pozdrawiam
Odgrzebuje troszkę temat, bo szykuję się obecnie do przesiadki z zimowek 175/65r14 na....i tu wlasnie pojawia sie problem. Nie chciałbym stracić na komforcie jazdy, ulice Szczecina do najlepszych nie należą, dlatego myslałem o 185/60 na feldze 14'', tylko ze 3/4 forumowiczow jezdzi na 195/50 felga 15''. Wiadomo ze 195/50 lepiej wygladaja, ale jak jest z komfortem podczas przejazdow przez tory tramwajowe i jazdy po dziurawych drogach?? Czy komfort będzie o wiele niższy od jazdy na 185/60r14??
W grę wchodzi jeszcze stan moich amortyzatorów, ktorych żywotność powoli się kończy- niedługo mam zamiar je wymieniać, ale póki co jeszcze trochę pojeździć muszą.
temat wałkowany mase razy, nawet jest takowy przyklejony, wystarczy troche poczytac :bicie:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=13519&highlight=felgi
no tak...w temacie ktory ma 24 strony sa tylko 2 opinie na temat komfortu 195/50r15 a 175/65r14 (przeczytalem caly).... :agent:
nie jezdzilem na 195/50 dlatego sie pytam i zbieram opinie
nie jezdizlem na 14, jezdze na 15(195/50) i powiem Ci ze czuc praktycznie kazda dziurke i nierownosc ale to chyba wynika takze z charakterystyki zawieszenia Hond. Duzo jezdze w trasie(to wyklucza obnizenie Hondy i wsadzenie twardych sprezyn, komfort jest potrzebny) i powiem ze nie jest jakos specjalnie uciazliwie na tych felgach i oponach. Jest duzo innych rzeczy na ktore predzej mozna narzekac podaczas jazdy niz odczucia na takich oponach, a poza tym be przesady; 195/50 wcale nie jest niska opona.
ja niewiem obecnie mam zimowe felgi 13 z kartoflakami ale zamierzam to zmienic juz wkrodce na 15 cali felge z oponami 195/50 r 15 tylko nmam maly problem bo niewiem czy taki komplet bedzie mi pasowal do zawieszenia bo mam h&r prawie 5cm nizej od standartu????
Ja kupiłem auto i od razu było na 15/195/50 i fajnie bo na zaketach nie czuć dziwnego uślizgu i czuć ze nie wylecisz za szybko z zakretu. Ale minusem jest to ze czuc nawet poprzeczne łączenia asfaltu, no i kazda dziure o którą nie trudno na naszych drogach. Nie wspominajac juz o studzienkach.
Na zime zmieniłem na 13/175/70 i komfort o niebo lepszy, nie trzęsi, nie puka tak wszystko no i przy moim silniku d13b2 duza róznica w przyspieszeniu i elastycznosci.
Wiec mysle ze własnie 14/60/185 było by najlpeszym rozwiazaniem nie meczenia silnika zbytnio i komfortem ;-))
Pozdrowionka
poleciłbym:
15"(195/50) styling / dobre prowadzenie na prostej i w zakrętach
15"(195/55) komfort / jedyny plus względem ww to że lepiej wyłapuje dziury na naszych drogach
Ja tez polceam 15/195/50 i do tego polecic moge opnki good year F1 (wyglad + przyczeponsc) :aloha:
Witam, mam szybkie pytanko, nie bede zakladal nowego tematu by chyba jest to niepotrzebne.
Prosze o informacje ilu calowe felgi z jakimi oponkami ma oryginalnie civic 6 gen z 98 roku, ej9...
185/65r14??...
Dzieki
u mnie jest na naklejce koło drzwi " 185/60/14 82H ". felgi 14''
u Ciebie nie ma takiej naklejki ?
Ok dzieki za odp, mozliwe ze jest ale nie zwrocilem uwagi, jutro zobacze:)
Dzieki!:)