PDA

Zobacz pełną wersję : Łuszczenie się bazy podczas lakierowania ?!

Pavilon
05-04-12, 23:07
Witam. Dzisiaj malowałem zderzaki, dokładkę, lotkę, listwy i grill wszystko prędzej było zmatowione odtłuszczone pomalowane podkładem akrylowym wygładzone i zaś odtłuszczone i pierwsza warstwa lekko "opyliłem" wszystko, druga tak samo i przy trzeciej warstwie żeby pokryć wszystko ładnie przy grubszym malowaniu (grubszej warstwie bazy) lakier przy wysychaniu się łuszczył, robiły się małe pajęczynki... co może być tego przyczyną ?
Złuszczone miejsca matowałem i malowałem na nowo ale przy troszkę grubszej warstwie zaś się łuszczył ;/

Prędzej tak samo przygotowane felgi na tym samym podkładzie itd wyszły elegancko.

Dodam, że baza jest srebrnego koloru i mieszałem ją z rozcieńczalnikiem tak jak lakiernik kazał, ba nawet dwa.
Jutro chciałem kończyć to wszystko malować a tu taka niespodzianka :(

skilo_one
05-04-12, 23:39
Miałem podobną niespodziankę jak mi się lakiery na felgach pokłóciły. Uniwersalny lakier w bazie (bodajże budżetowa śnieżka w sprayu) i bezbarwny akrylowy. .
Może u Ciebie winna była temperatura? :confused:

CRX1
06-04-12, 01:04
Podkład powinien schnąc min 24 h w temp pow 20 st ,dopiero można go obrabiać-szlifować.Możliwe ,ze był za świeży.Teraz musisz to zeszlifować i ponownie położyc podkład itd , bo pajęczyna będzie się odnawiać

Pavilon
06-04-12, 09:21
Podkład zawsze tyle schnął. Felgi przecież tak samo malowałem podkładem i razem z innymi elementami w tym samym czasie szlifowałem i wyszły dobrze.

lozek
06-04-12, 10:21
puszka czy pistolet? Może za duża odległość albo za duże ciśnienie i zaczął "dosychać" w locie?

CRX1
06-04-12, 16:24
Powstanie pajęczyny t/j ożywienie starego lakieru.Felgi mogły być pokryte innym lakierem, który nie wszedł w reakcję z podkładem .Trafiłem w pralce na taki błotnik.Miałem dokladnie to co u Ciebie ,położyłem drugi raz bazę i załamka.Zdarłem to 100-tka ,odciełem szpachlą natryskową ,na to podklad,baza ,clar i zapomniałem o temacie

Pavilon
06-04-12, 21:41
Felgi były piaskowane więc nie było tam żadnego innego lakieru.
Doszedłem do wniosku, że ten pokład mógł być nie do końca suchy jednak i wchodził w reakcję z bazą. Był szlifowany od ok. 11 rano (na mokro) a bazę zaczynałem kłaść wieczorem a dzień przed były malowane podkładem właśnie te elementy na których robiła się pajęczynka. Trudno, zostawiłem to wszystko w ocieplanym garażu i po świętach spróbuję jeszcze raz mam nadzieję, że wszystko przeschnie już na maksa i nie będzie problemów.

lozek:
Pistolet ;) wątpię, bo grill i listwy wyszły fajnie, ciśnienie mam na poziomie 2,5-3 bar.

CRX1
07-04-12, 00:19
Może tak być jak piszesz,ale teraz musisz to odciąć .Będzie się powtarzać ,sprawdziłem.

Pavilon
07-04-12, 09:37
Odciąć ? Czyli zmatować do żywego i od początku podkład itd ?

Mati90ck
07-04-12, 10:07
łuszczenie się lakieru ( zważył się ) jest winą nie wyschniętego podkładu albo w starym clarze było za mało utwardzacza.
też to przerabiałem i powiem Ci że zmyłem ta pajęczynę zostawiłem na dzień położyłem grunt i dopiero za 24h malowałem i było już wszystko ok.

(malowałem wieczorem i rano malowałem drugi raz bo kolor się różnił i wyszła pajęczyna. moja diagnoza nie wyschnięty dobrze poprzedni lakier)

CRX1
07-04-12, 11:10
Czyli zmatować do żywego i od początku podkład

Najlepiej,wtedy unikniesz kolejnych pajączków.

Kriss91
07-04-12, 11:34
W przypadku malowania elementów plastikowych, jeśli zedrzesz powłokę "do żywego", wysoce wskazane jest użycie podkładu zwiększającego przyczepność.

Pavilon
07-04-12, 12:41
W przypadku malowania elementów plastikowych, jeśli zedrzesz powłokę "do żywego", wysoce wskazane jest użycie podkładu zwiększającego przyczepność.

Wiem, wiem mam takowy ;) Akurat co do malowania to się dobrze przygotowałem.

No nic po świętach zmyję bazę nitro zmatuje jeszcze raz wszystko i położę nową cienką warstwę podkładu wysuszę do porządku i prysnę.

Mati90ck
07-04-12, 12:53
i nie śpiesz się z malowaniem:)

daj podkładowi dobrze wyschnąć ;)

Pavilon
14-04-12, 01:18
Już wszystko ok pomalowane :D wyszło profi... prawie :( Jak zwykle musiałem coś spartolić i wyszedł mi zaciek z boku zderzaka tuż przy końcu, papier 1000 i 2500 i jazda no i się przeszlifowałem trochę rysa 2cm na 3mm cały zderzak idealnie pomalowany tylko to się rzuca w oczy ! Ale jutro maluję bazą i klarem lotkę więc myślałem, że mogę i to prysnąć na nowo tylko nie wiem jak to zrobić obkleić tylko to miejsce, zeszlifować do podkładu i malować ? Czy może ćwierć zderzaka zmatować, prysnąć bazą i klarem pomalować tak żeby było łagodne przejście ew. pył po klarze spolerować ?

Gibon86
02-05-12, 17:45
jeżeli chcesz malować punktowo to musisz użyć środka do cieniowania bezbarwnego bo będzie się zarywać przy polerowaniu.