PDA

Zobacz pełną wersję : HONDA CIVIC d15z8e VI 1998 HB , KOLEKTOR SSĄCY / Kolektor dolotowy

Radex
04-04-12, 19:21
Witam, panowie, mam w najblizszym czasie zamontować do mojego CIVICA d15z8e VI hatchback 1998, zamontować oraz kupić kolektor ssący, czy napisalibyście na jakiej zasadzie się to odbywa, podłączam i tyle? :)
oraz własnie nie wiem, jaki ten kolektor kupić? od hondy 1.6?
z góry dzięki za odpowiedź!!!
pozdrawiam

skolopendra
06-04-12, 20:50
zamontować oraz kupić kolektor ssący,

czemu akurat ssący?

Starstruck
06-04-12, 21:01
A po co zmieniać? Masz jeden z najlepszych kolektorów ssących w D-serii. Dobra baza np. do rozwiercenia pod większą przepustnicę. Tak naprawdę opłacalnie nic lepszego nie kupisz. Pomyśl raczej nad wydechowym 4-2-1 z D16 i pozbyciu się kata.

Radex
09-04-12, 15:52
witam, dzieki za odpowiedź, dolotowy już mam 4-2-1 owinięty tym barankiem :)
teraz zamówiłem sobie sportową wkładkę, K&N,.
tak sie zastanawiałem, jesli doradzacie ze ten ssacy jest zbedny to spoko.
a pozbycie sie katalizatora cos da?
niektorzy pisza ze tak, niektorzy , ze nie...

co jeszcze polecacie w sprawach ulepszen itd? :D
pozdrawiam

a co z tą przepustnicą? ...
od jakiej wersji najlepiej bylaby?

Vincent
09-04-12, 16:00
Dolotowy 4-2-1? Chyba chodziło Ci o wydechowy :) A my w D15Z8 mamy kata zintegrowanego w kolektor wydechowy wiec skoro masz juz to 4-2-1 to kata nie masz.
Ja osobiście jeszcze tego nie zrobiłem ale z tego co można poczytać na forum to najlepszym modem przy tym aucie top zmiana skrzyni biegów na krótszą.

Radex
09-04-12, 17:34
To jest, moje pierwsze auto (avatar) niedlugo dodam zdjecia, gdy zrobie jakies fajne...
Wiec, dopiero sie zaznajamiam w tematch, sorry za moja niewiedze :)
a ta krotsza skrzynia, to jaka bys proponował? :)

billiejoe
09-04-12, 17:36
A ile chcesz przeznaczyć na skrzynie:rolleyes:

Radex
09-04-12, 17:41
hmmm, nie wiem jaki jest cennik, heh.
myślałbym, żeby zmienić, z dopłatą (z mojej strony) heh :)

skolopendra
09-04-12, 17:46
myślałbym, żeby zmienić, z dopłatą

to będzie ciężko

Radex
09-04-12, 17:48
ile taka skrzynia i w razie czego od jakiej hondy mozna szukac ???

kazik2_h9w3
09-04-12, 17:49
Jak poczytasz to sam zadecydujesz czy stać Cię na hybrydę czy na jakiś tańszy zamiennik np skrzynię z D13 ale każda inna skrzynia będzie do tego silnika lepsza jeśli chodzi o osiągi

rafal86
09-04-12, 17:56
szukaj skrzyni z FD 4,25 (d15b2,d16z6,d16y8) albo FD 4,4 (d13b2 z 95r) na forum jest tabelka,polecam poszukać
ja mam u siebie skrzynie z d16y8 i różnica jest bardzo odczuwalna. Skrzynie kupisz za 200-300zł ale lepiej dac wiecej i miec z pewnego źródła

Vincent
09-04-12, 19:43
Trzeba szukać takiej która ma długa 5. Jak już się kupiło econo to żeby chociaż trochę tego econo zostało :)

Rzuć okiem na te dwa tematy:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?2929-Og%F3lne-info-o-skrzyniach-w-silnikach-serii-D
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?2496-Przelozenia-skrzyn-biegow-w-serii-D

Radex
09-04-12, 22:59
dzieki koledzy za podowiedzi...
mysle ze około 300 zł na skrzynie moglbym wydac z załozeniem, najlepiej u tej samej osoby co sprzedawałaby.

a waszym zdaniem, która skrzynia najbardziej odpowiadałaby ? zwracając uwagę na "econo" :) hehe
pozdrawiam

anticorr
10-04-12, 00:43
mysle ze około 300 zł na skrzynie moglbym wydac z załozeniem, najlepiej u tej samej osoby co sprzedawałaby. To powodzenia kolego:) Widzę że kompletnie się nie znasz na mechanice, skrzynia w D15Z1/3/8 są jednymi z najdłuższych w Hondach, szukaj skrzyni z FD min 4.058 i u sprawdzonej osoby bo remont w razie fuckupa będzie nieopłacalny, ale najrozsądniej będzie jeżeli trochę poczytasz sobie na forum i zaczerpniesz trochę więcej teorii która jest jakże cenna,m pomyśl jaki kierunek chcesz obrać w modzeniu auta, na co się nastawiasz, bo praktycznie większość tematów już się przewinęła przez forum i bez sensu jest zakładać kolejne wątki typu jaki ssak, jak skrzynia, jaki wydech itp AMEN :D:D

Radex
10-04-12, 08:51
ok, dzieki za rade.
tak , niestety sie nie znam, nie mialem do tej pory stycznosci z mechanika... tylko podstawy podstaw.
pozdrawiam

Vincent
10-04-12, 16:22
Trzy paki z założeniem to chyba można zapomnieć. A która będzie najlepsza? ponownie odsyłam do tych dwóch tematów które Ci podesłałem. Zobaczysz jaka skrzynia gdzie co i jak i wszystko sam będziesz wiedział :)

A ten temat i tak pewnie zaraz poleci do zamknięcia :)