Zobacz pełną wersję : HONDA CIVIC d15z8e VI 1998 HB , KOLEKTOR SSĄCY / Kolektor dolotowy
Witam, panowie, mam w najblizszym czasie zamontować do mojego CIVICA d15z8e VI hatchback 1998, zamontować oraz kupić kolektor ssący, czy napisalibyście na jakiej zasadzie się to odbywa, podłączam i tyle? :)
oraz własnie nie wiem, jaki ten kolektor kupić? od hondy 1.6?
z góry dzięki za odpowiedź!!!
pozdrawiam
skolopendra
06-04-12, 20:50
zamontować oraz kupić kolektor ssący,
czemu akurat ssący?
Starstruck
06-04-12, 21:01
A po co zmieniać? Masz jeden z najlepszych kolektorów ssących w D-serii. Dobra baza np. do rozwiercenia pod większą przepustnicę. Tak naprawdę opłacalnie nic lepszego nie kupisz. Pomyśl raczej nad wydechowym 4-2-1 z D16 i pozbyciu się kata.
witam, dzieki za odpowiedź, dolotowy już mam 4-2-1 owinięty tym barankiem :)
teraz zamówiłem sobie sportową wkładkę, K&N,.
tak sie zastanawiałem, jesli doradzacie ze ten ssacy jest zbedny to spoko.
a pozbycie sie katalizatora cos da?
niektorzy pisza ze tak, niektorzy , ze nie...
co jeszcze polecacie w sprawach ulepszen itd? :D
pozdrawiam
a co z tą przepustnicą? ...
od jakiej wersji najlepiej bylaby?
Dolotowy 4-2-1? Chyba chodziło Ci o wydechowy :) A my w D15Z8 mamy kata zintegrowanego w kolektor wydechowy wiec skoro masz juz to 4-2-1 to kata nie masz.
Ja osobiście jeszcze tego nie zrobiłem ale z tego co można poczytać na forum to najlepszym modem przy tym aucie top zmiana skrzyni biegów na krótszą.
To jest, moje pierwsze auto (avatar) niedlugo dodam zdjecia, gdy zrobie jakies fajne...
Wiec, dopiero sie zaznajamiam w tematch, sorry za moja niewiedze :)
a ta krotsza skrzynia, to jaka bys proponował? :)
A ile chcesz przeznaczyć na skrzynie:rolleyes:
hmmm, nie wiem jaki jest cennik, heh.
myślałbym, żeby zmienić, z dopłatą (z mojej strony) heh :)
skolopendra
09-04-12, 17:46
myślałbym, żeby zmienić, z dopłatą
to będzie ciężko
ile taka skrzynia i w razie czego od jakiej hondy mozna szukac ???
kazik2_h9w3
09-04-12, 17:49
Jak poczytasz to sam zadecydujesz czy stać Cię na hybrydę czy na jakiś tańszy zamiennik np skrzynię z D13 ale każda inna skrzynia będzie do tego silnika lepsza jeśli chodzi o osiągi
szukaj skrzyni z FD 4,25 (d15b2,d16z6,d16y8) albo FD 4,4 (d13b2 z 95r) na forum jest tabelka,polecam poszukać
ja mam u siebie skrzynie z d16y8 i różnica jest bardzo odczuwalna. Skrzynie kupisz za 200-300zł ale lepiej dac wiecej i miec z pewnego źródła
Trzeba szukać takiej która ma długa 5. Jak już się kupiło econo to żeby chociaż trochę tego econo zostało :)
Rzuć okiem na te dwa tematy:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?2929-Og%F3lne-info-o-skrzyniach-w-silnikach-serii-D
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?2496-Przelozenia-skrzyn-biegow-w-serii-D
dzieki koledzy za podowiedzi...
mysle ze około 300 zł na skrzynie moglbym wydac z załozeniem, najlepiej u tej samej osoby co sprzedawałaby.
a waszym zdaniem, która skrzynia najbardziej odpowiadałaby ? zwracając uwagę na "econo" :) hehe
pozdrawiam
mysle ze około 300 zł na skrzynie moglbym wydac z załozeniem, najlepiej u tej samej osoby co sprzedawałaby. To powodzenia kolego:) Widzę że kompletnie się nie znasz na mechanice, skrzynia w D15Z1/3/8 są jednymi z najdłuższych w Hondach, szukaj skrzyni z FD min 4.058 i u sprawdzonej osoby bo remont w razie fuckupa będzie nieopłacalny, ale najrozsądniej będzie jeżeli trochę poczytasz sobie na forum i zaczerpniesz trochę więcej teorii która jest jakże cenna,m pomyśl jaki kierunek chcesz obrać w modzeniu auta, na co się nastawiasz, bo praktycznie większość tematów już się przewinęła przez forum i bez sensu jest zakładać kolejne wątki typu jaki ssak, jak skrzynia, jaki wydech itp AMEN :D:D
ok, dzieki za rade.
tak , niestety sie nie znam, nie mialem do tej pory stycznosci z mechanika... tylko podstawy podstaw.
pozdrawiam
Trzy paki z założeniem to chyba można zapomnieć. A która będzie najlepsza? ponownie odsyłam do tych dwóch tematów które Ci podesłałem. Zobaczysz jaka skrzynia gdzie co i jak i wszystko sam będziesz wiedział :)
A ten temat i tak pewnie zaraz poleci do zamknięcia :)