PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne krótkie terkotanie

marcin EZG
05-07-07, 16:25
siemanko
podczas jazdy skręcając w lewo dochodzi z lewego koła dziwny dzwięk -jakby cos sie tarło,takie dziwne terkotanie.
Myslalem na poczatku ze to kolo o nadkole obciera ale to nie to :/ ,sprezyna raczej tez jest cala bo na dziurach by sie raczej odzywala -a jest cicho.
sworzen gorny-tez raczej nie bo jak krece kolam iw miejscu -jest cisza
Obawiam sie ze to moze przegub ,ale przy ruszaniu czy szarpaniu jest cicho

Czy takie krótkie terkotanie moze oznacza poczatek konca przegubu????
oczywiscie przejrzalem cale forum ,inaczej bym nie pisal nowego tematu ;)

Wooyyek
05-07-07, 17:00
Możliwe że jest to przegub.Ciężko ocenić bo nie wiem co dla Ciebie znaczy to 'terkotanie' :) .Zużyty przegub strzela podczas ruszania przy mocno skręconych kołach więc sprobuj to właśnie tak sprawdzić.
Druga opcja jest taka, że masz pordzewiałe prowadnice od kloców hamulcowych z przodu,czyli te takie półksiężyce w których klocek sie porusza.Kumpel miał właśnie tam sporo rdzy, brudu i właśnie to powodowało u niego dziwne efekty dźwiękowe przy skręcaniu.......

pawcioo
05-07-07, 17:02
A może to tylko słychać układ wspomagania kierownicy przy skeconych do oporu kołach?!

Wooyyek
05-07-07, 17:17
A może to tylko słychać układ wspomagania kierownicy przy skeconych do oporu kołach?!

No myśle że każdy wie jak brzmi wysilona pompa i wydaje mi sie że dźwięk męczonej pompy wspomagania można nazwać raczej wyciem a nie terkotaniem ;) ale niech się wypowie Marcin

skolopendra
05-07-07, 17:17
Możliwe że jest to przegub.Ciężko ocenić bo nie wiem co dla Ciebie znaczy to 'terkotanie'

zachodzi potrzeba nagrywania dźwięków z pod maski :d
..........................ale faktycznie każdy z nas odbiera takie rzeczy inaczej

Druga opcja jest taka, że masz pordzewiałe prowadnice od kloców hamulcowych z przodu

.........................te dwie opcje wydają sie najbardziej prawdopodobne

marcin EZG
05-07-07, 22:58
nie to nie to
jutro jade na kanał do znajomego diagnosty(szarpaki itp) zawsze cos sie wyeliminuje z podejrzen.
brałem pod uwage prowadnice klocków hmm...jest jakis punkt zaczepienia :aloha:
dzienks za rady

jacek_bp
06-07-07, 07:41
" Zużyty przegub strzela podczas ruszania przy mocno skręconych kołach więc sprobuj to właśnie tak sprawdzić. " - no noe do konca. Ja mialem uszkodzony przegub (poczatki) i podczas dynamicznego rusznia na skreconych kolach bylo dobrze, jednak na pokonywaniu dosc lagodnych lukow, przyspieszajac mialem wlasnie terkotanie. Okazalo sie ze to przegub. Podobno nie sprawdza sie w taki sposob przegubow bo mozna do domu zajechac, ale na lawecie. Na jakims forum przeczytalem ze sprawdza sie na lagonych lukach wtedy ponoc najlepiej i najbezpieczniej.

marcin EZG
06-07-07, 15:57
przeglad wykazał peknietą manżete na wskutek czego prawy przegub dostal w dupe.I stad terkotanie...
oprocz tego jeszcze koncowka drazka do wymiany jednym slowem wydatki,wydatki :/
LOCK.