Zobacz pełną wersję : Wydech kopci...
Moja Honda ma wycięty katalizator i wstawioną strumienice do tego tłumik sportowy coś w stylu mugena i jakjej przygazuje to dość mocno kopci najpierw jest to czarny dym a później biały.To przez to że nie ma kata czy może bierze olej...? dziś wymieniłem olej na castrol mineralny magnatec 15w/40.
łoj chyba będzie zjeb.
Nie ten dział i jeszcze bez szukajki.
To nie wiesz czy bierze olej ?
a olynu ze zbiorniczka wyrownawczego nie ubywa?
[ Dodano: Czw 05 Lip, 2007 ]
moglo sie zdarzyc tak ze przez strumienice wydmuchalo uszczelke
Strumienica to fajny gadzet - podstawowy gadzet kazdego tuningowca :aloha:
Jesli chodzi o brak katalizatora to "kopcenie" moze byc zauwazalne w przypadku gdy na oryginalnym wydechu takiego zjawiska nie bylo. Zawsze jest to zauwazalne na koncowce wydechu (cala czarna).
A biały plus czarny daje niebieski ;)
Zobacz czy ubywa płyn albo olej. Jak nie wiesz czy bierze olej to biedny jestes :glaszcze:
nie wiem bo auto dopiero kupiłem i wczoraj załałem nowy olej to teraz dopiero się okaże
mariusz123
05-07-07, 15:39
to jak ledwo co zalales to teraz zrob odwrotnie i zlej go spowrotem,i zalej czyms normalnym,a nie tym kitem z castrolla,,kup jakis valvoline lub motul,,,10w40 lub 10w50 lub 15w50....ale polsyntetyk , ;) a potem kombinuj dalej,,,,gdzie co ucieka...
dzis zauważyłem że odłączyłm mi się kabel od sondy zobaczymy jak teraz będize
No sonda ez mogła miec znaczenie.
Ale jak pisza koledzy jzeli wczesniej miałes jakis inny ilej (półsyntetyk albo mineralny) i teraz zalałes syntetyk to pewnie to jest przyczyną. i jezeli tak zrobiłes to rozszczelniłes silnik ( nie jest nowy motor i swoje ubytki ma).
Ja jeden kiedys tak zabiłem :( (prawdopodobnie)
i teraz zalałes syntetyk
dziś wymieniłem olej na castrol mineralny magnatec 15w/40.
natomiast podpinam sie pod te slowa
o jak ledwo co zalales to teraz zrob odwrotnie i zlej go spowrotem,i zalej czyms normalnym,a nie tym kitem z castrolla,,kup jakis valvoline lub motul,,,10w40 lub 10w50 lub 15w50....ale polsyntetyk , ;) a potem kombinuj dalej,,,,gdzie co ucieka...
chodz np mobil tez bedzie bardzo dobrym wyborem.
castrol nie jezt zlym olejem ale mi bardziej pasuje do motocykli :)
skolopendra
06-07-07, 16:14
chodz np mobil tez bedzie bardzo dobrym wyborem.
castrol nie jezt zlym olejem ale mi bardziej pasuje do motocykli :)
każdy markowy jest dobry, byle nie podróbka
,
a te dwie marki są najczęściej podrabiane
honda toż to prawie motocykl rajdowy ,kręci wysoko,dlatego motul jest OK
;)
prawie motocykl rajdowy
no :kirczak:
załałem castrol mineralny! a przed wymianą oleju też kopciła i juz wiem teraz że pluje olejem prze wydech. Jaka może być tego przyczyna?Jak zlewali mi olej to brakowało ok 1 litra a niby od wymiany do wymiany olej nie był dolewany ale nie moge być tego pewny.sonda była odłączona ale w sumie nie wiem czy jest ona dobra. Jak ja można sprawdzić?
Sonda nie bedzie przyczyna spalania oleju.
Gdyby sonda lambda byla do d.. to wywalalo by Ci check engine na zegarach, tak samo powinienes miec gdy byla odlaczona. Mozesz zrobic samodiagnostyke i zobaczyc czy pokaze Ci jakies bledy - wpisz samodiagnostyka w szukajce lub zajrzyj do dzialu porady/samodiagnostyka:
http://www.hondapl.org/
Jak sie uprzesz zeby sprawdzic sonde jeszcze w inny sposob to jedz do elektryka i powiedz zeby Ci sie podpial pod sonde z oscyloskopem i pokazal wykres napiecia na rozgrzanym silniku - powinna byc plynna amplituda pomiedzy 0,1-0,9 V.
Tez mialem ostatnio skopana sonde swiecil mi sie check i wywalalo blad 43, poza tym wykres sondy byl z dupy - wymienilem na inna uzywke i teraz jest ok.
Z kopceniem tez mam problem - u mnie dymi na biało / szaro i to najprawdopodobniej wina uszczelki pod głowica - na razie obserwuje czy i ile ubywa plynu chlodniczego, bo jesli dymi na bialo tzn. ze dostaje sie on do komory i jest spalany
Zobacz tez czy nic Ci nie cieknie (podloz na noc cos pod samochod), bo ubytki oleju czy plynu nie musza byc koniecznie spowodowane jego spalaniem