Zobacz pełną wersję : odmulanie 75 KM na 90 KM - problem
witam,
mam instrukcje z forum jak odmulic 75km na 90km ale jak sie juz do tego zabralem to u mnie to wyglada deko inaczej.
Czy ktos mi powie/skieruje do instrukcji jak odmulic silnik jak na zdjeciu?
http://i43.tinypic.com/rcmtn5.jpg
bede wdzieczny, pozdrawiam
jaki masz silnik i z którego roku autko ??
Mam civica 1.4 75Km z konca 2000 roku.
Sprawdź jaki masz silnik. Jeśli na słupku wybite jest D14Z1 lub D14Z2 to ktoś zmienił Ci kolektor ssący (swoją drogą na lepszy). Jeśli oznaczenie jest inne, ktoś wymieniał cały silnik.
A roboty jest w sumie tyle samo, o ile nie mniej. Odepnij dolot od przepustnicy, otwórz ją i zajrzyj czy widać jakąś uszczelkę pod nią, która zmniejsza przepływ. Jeśli nie dasz rady, odepnij wszystkie przewody od przepustnicy, odkręć ją i sprawdź uszczelkę. Jeśli dziura w uszczelce jest takiej samej średnicy jak otwór przepustnicy tzn., że silnik jest już odmulony (co jest bardzo prawdopodobne). W przeciwnym wypadku wkładasz uszczelkę przepustnicy z wersji 90KM. Przy okazji możesz wyczyścić samą przepustnicę i silnik krokowy (jeśli jest połączony z przepustnicą).
dla potomności - tak jak mówił Kris91 - w moim przypadku roboty jest mniej niż w instrukcji na forum.
Dzięki.
Honda odmulona ale cos mi sie wydaje ze nie czuje do końca tych nowych 15 koni. odpinałem klemę i wyjmowałem bezpiecznik na około 10 min.
zobaczcie ze u mnie jest to inaczej - moze jeszcze powinienem cos zrobic? malo powietrza?
PS. po co robimy reset komputera skoro wymieniałem cześć "mechaniczna" a nie elektroniczna?
Wyjęty właściwy bezpiecznik? Jak wyglądała uszczelka, którą wyjąłeś (czy zwężała średnicę przepustnicy)? Silnik uczył się obrotów? W jakim stanie jest filtr powietrza?
Reset kompa to taki "forumowy lek na wszystko" :p Serio mówiąc to usuwasz w ten sposób błędy w kompie i resetujesz odczyty z czujników.
Pewnie tam nie było żadnej zwężki to i mocy nie ma więcej ;p
skolopendra
01-04-12, 11:11
Pewnie tam nie było żadnej zwężki
i ja tak obstawiam
koledzy jasiek i skolopendra proszę mnie nie mierzyć traka sama miarą inteligencji jaka mierzą was.
@Kris oczywiście była zwężka tak jak w instrukcji także te 15km pewnie sie pojawiły ale wiele nie dały. Filtr powietrza był juz u kresu i wymieniłem go na nowy. Zastanawiałem sie tylko czy nie musze jeszcze wymienić jakiegoś dolotu powietrza na większy skoro słabo czuć mój mega tuning.
koledzy jasiek i skolopendra proszę mnie nie mierzyć traka sama miarą inteligencji jaka mierzą was.
:cool: Poka zdjęcie tej zwężki
skolopendra
02-04-12, 17:59
Zastanawiałem sie tylko czy nie musze jeszcze wymienić jakiegoś dolotu powietrza na większy skoro słabo czuć mój mega tuning.
intelekt cię jak na razie cię nie zawodzi
ten drugi jak wymienisz ,mocy przybędzie :rolleyes:
15 hp łba Ci nie urwie - to raczej taki tuning psychiczny, wiesz, że masz więcej i lepiej się jedzie - od tyle.