PDA

Zobacz pełną wersję : Falujące obroty

stan1april
13-03-12, 23:35
Honda Civic 1.4 S 2001 rok VII gen.
Mam podobny problem do opisywanych już na forum ale nie do końca są odpowiedzi jak go usunąć.
Po zapaleniu samochodu i po uzyskaniu temperatury 90 stopni zaczynają falować obroty pomiędzy 1200 a 1700.
Dodam jeszcze ,że obroty nie spadają poniżej 1200 po wyłączeniu się automatycznego ssania.
Po podłączeniu komputera nie ma żadnych błędów.
Bardzo proszę kolegów o pomoc i podpowiedz co może być przyczyną.

owsikk
14-03-12, 00:59
Obstawiam brudny silniczek krokowy w przepustnicy. Kilka postów niżej masz wątek "czyszczenie przepustnicy", tam też jest zaznaczony silniczek skokowy. Przeczyść, objawy powinny ustąpić.

CRX1
14-03-12, 11:05
Obstawiam też silniczek krokowy,ale sprawdż, czy masz czystą przepustnicę,ilość płynu w chłodnicy,może też być nieszczelna uszczelka kolektora ssącego i ciągnie lewe powietrze.

stan1april
14-03-12, 21:01
Dziękuję za podpowiedzi. Wyjąłem silnik krokowy był bardzo brudny . Rozebrałem umyłem ,łożysko potraktowałem WD 40 ,jak już miałem to wszystko na wierzchu to wyczyściłem przepustnice preparatem do czyszczenia gaźników. Poskładałem wszystko i teraz jest OK. Na wolnych obrotach jest 700 i nie ma żadnego falowania. Główną przyczyną był brudny silnik krokowy.
Jeszcze raz dziękuję kolegom z forum.

owsikk
14-03-12, 21:19
Przyjedź na zlot w maju to się rozliczymy ;-)

Tak na przyszłość, WD40 to odrdzewiacz, a nie smar... na jakiś czas pomoże, ale to nie jest środek stricte do smarowania.