PDA

Zobacz pełną wersję : Tłumik sportowy = spadek mocy?

Frydzio
18-06-07, 21:36
witam

zalozylem ostatnio tlumik koncowy (ogolnie niezbyt chwalony na tym forum i wogole wm sport).
Jest to tłumik końcowy, srednica wylotu to 100mm, oczywiscie ma wkladke wyciszającą, jak na moje oko, po jej wozeniu wylot ma okolo 4cm. Moze mi sie tylko wydaje, ale empirycznie rzecz biorac jezdzac bez wkladki samochod szybciej wchodzi na obroty (widac i czuc to szczegolnie na 3. biegu). Po wlozeniu wkladki znacznie wolniej sie to odbywa...

czyzby wkladka powodowala muła? echh chyba zmienie ten tlumika na serie z koncowka, bo stesknilem sie za dzwiekiem drugiej przepustnicy, a teraz? teraz wogole jej nie slychac, czuje sie jak bym mial jakiegochs golfa albo cos w tym stylu.

maciekr
18-06-07, 22:54
Może być że z wkładką gorzej bo jest malutka średnica otworu wylotowego. Wywal wkładke:) Ja jeżdżę bez i ... nawet mój synek (1,5 roku) śpi w aucie:)

kris-cf
19-06-07, 07:52
a robiłeś reset kompa po załozeniu tłumika?

Wally
19-06-07, 08:19
Frydzio, to normalne - kiedys na forum opisywal to chyba PAT - z silencerem przy jego >200 koniach auto zaliczylo spadek mocy i to znaczny (kilkadziesiat KM).

Dziwi mnie tylko ze to tak zauwazalnie odczules, w koncu masz jajko, stawiam ze jakies masz 1.5 ok 90KM, standardowa srednica wewnetrzna rury na wejsciu do koncowej puszki ma pewnie ok 40-45mm i takie samo wyjscie wiec nie widze sposobu na zamulenie wkladka ktora ma 40mm srednicy.

Wszystko to pewnie kwestia syndromu dupohamowni potuningowej wiec mozesz olac temat

Furious
19-06-07, 09:39
doznania dzwiekowe robią wode z mozgu