PDA

Zobacz pełną wersję : Rolka napinajaca pasek klimatyzacji.

Franz
14-06-07, 15:56
Witam, mam dwa pytania:
- w serwisie stwierdzono potrzebe wymiany rolki napinajacej pasek klimatyzacji - za sama rolke chca 180zl(netto) oplus 40zl za robocizne, sprawdzalem ugiecia na wszystkich paskach i wydaje sioe byc ok choc rzeczywiscie pasek leciutko halasuje. Szukalem tej czesci w necie ale nic nie znalazlem, macie moze dojscie do takiej rolki, moze ktos ja wymienial?
- jeszcze jedna sprawa mianowicie zamierzam wymienic wahacz gorny prawyprzod oraz 2 oslony przegubow, czesci juz mam kupione i bede z nimi jechal do mechanika ile moze kosztowac robocizna? nie chce by mnie skroili nadto

honda civic 5d 97rok d15z8
dzieki za wszelkie info
pzdr

ps2039
14-06-07, 16:03
Szukalem tej czesci w necie ale nic nie znalazlem, macie moze dojscie do takiej rolki, moze ktos ja wymienial?
możliwe, że taką rolkę znajdziesz w dziale giełda (pytaj się u: ccu, hondatanio, maciekxxxx, Szymon Septic).

UkiNH
14-06-07, 16:11
Witam, mam dwa pytania:
- w serwisie stwierdzono potrzebe wymiany rolki napinajacej pasek klimatyzacji - za sama rolke chca 180zl(netto) oplus 40zl za robocizne, sprawdzalem ugiecia na wszystkich paskach i wydaje sioe byc ok choc rzeczywiscie pasek leciutko halasuje. Szukalem tej czesci w necie ale nic nie znalazlem, macie moze dojscie do takiej rolki, moze ktos ja wymienial?
- jeszcze jedna sprawa mianowicie zamierzam wymienic wahacz gorny prawyprzod oraz 2 oslony przegubow, czesci juz mam kupione i bede z nimi jechal do mechanika ile moze kosztowac robocizna? nie chce by mnie skroili nadto

honda civic 5d 97rok d15z8
dzieki za wszelkie info
pzdr

co prawda mam 5gen civica ale myśle że jest to samo bo innych patentów niewymyślili jeszcze :] czyli jest tam lożysko i wystarczy wymienic samo łożysko koszt ok 10-20 zl:]
ja sobie wlasnie montuje klime itroche mi halasowało jak zakrecilem nim więc wymienilem,
a co do wymiany to możesz sam to zrobic spokojnie, podpierasz silnik na misie na wszelki wypadek:] odkręcasz sprężarke,pozniej łape z bloku silnika i od strony koła widac przy poduszce śrube odkręcasz ją i wyciagasz łape i tam jest napinacz:] odkręcasz rolke wybijasz łożysko zakładasz nowe i to samo w odwrotnej kolejnosci robisz:]

Gizmoon
15-06-07, 15:23
- jeszcze jedna sprawa mianowicie zamierzam wymienic wahacz gorny prawyprzod oraz 2 oslony przegubow, czesci juz mam kupione i bede z nimi jechal do mechanika ile moze kosztowac robocizna? nie chce by mnie skroili nad
Za każdą część +/- 40pln

monsterzlasu
25-07-07, 10:15
Witam
Miałem podobny problem z tą rolką. Poszedłem do sklepu z łożyskami i kupiłem identyko za 15zł. Łożysko z rolki trzeba na prasie wyjmować i wkładać.
Pozdrawiam.

Konrad84
25-07-07, 13:45
Czy jest duży problem z wyjęciem/włożeniem łożyska bez prasy? Macie może numer katalogowy/dane techniczne tego łożyska?

kasprol
28-07-07, 22:38
nie ma problemu tylko młotek odpowiednio dobrana srednica nasadke i raz go w łeb :bicie: :bicie: :bicie: wyskoczy to nowe tez :bicie: :bicie: i po sprawie

Konrad84
29-07-07, 17:23
już się orientowałem, można to zrobić za pomocą imadła używając odpowiednich nasadek. Młotek jest sposobem, ale ostatecznym. Dzięki za odpowiedź. :)
Pzdr.

_WALDI_
22-02-08, 21:11
Wiem że temat trochę odgrzebany ale czy zapisał ktoś jakie jest to łożysko ?? tzn rozmiar?
zazwyczaj jest podane na łożysku a jak rozbiorę to nie podjadę do sklepu

Redrekin
22-02-08, 21:45
Jeśli nie zapomnę to w poniedziałek Ci napiszę. Niedawno wymieniałem, zostawiłem stare w pracy i nie pamiętam symbolu. Coś mi się kojarzy ,że to było ntn 6120,(złe skojarzenie , jest NTN6203LU;) ale nie jestem pewien. w poniedziałek sprawdzę, jeśli mnie moja skleroza nie zaatakuje.

_WALDI_
22-02-08, 22:30
ok czekam do poniedziałku. tnx

abarth81
23-02-08, 17:12
JAk bedziesz kupował to łozysko to zwóc uwagę zeby było w normie C3 to znaczy z powiekszonym luzem (wysokoobrotowe), i RS2 to znaczy podwójnie kryte gumą z obu stron nie polecam ZZ czyli krytych metalem,guma lepiej chroni kulki przed brudem i pyłem, polecam NACHI, NTN, KOYO,SKF,NSK, nie kupuj tylko zadnej chińszczyzny typu CX, CRAFT czy MTM bo to wywalenie pieniędzy.

_WALDI_
23-02-08, 18:03
JAk bedziesz kupował to łozysko to zwóc uwagę zeby było w normie C3 to znaczy z powiekszonym luzem (wysokoobrotowe), i RS2 to znaczy podwójnie kryte gumą z obu stron nie polecam ZZ czyli krytych metalem,guma lepiej chroni kulki przed brudem i pyłem, polecam NACHI, NTN, KOYO,SKF,NSK, nie kupuj tylko zadnej chińszczyzny typu CX, CRAFT czy MTM bo to wywalenie pieniędzy.

dzięki za info będzie dla potomnych,
bo mnie znac już te informacje sporo się na wymieniałem łożysk

[ Dodano: Nie 24 Lut, 2008 ]

Coś mi się kojarzy ,że to było ntn 6120
Teraz tak patrze na pewno nie 6120. Bo miałoby otwór wewnętrzny 100mm ;)

w poniedziałek sprawdzę, jeśli mnie moja skleroza nie zaatakuje
Sprawdź, sprawdź.

Redrekin
25-02-08, 14:33
Łożysko NTN 6203 LU . Zamknięte w gumie.

_WALDI_
26-02-08, 18:27
Oki Dzięki odgrzebałem to też tu http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=32572&postdays=0&postorder=asc&highlight=%B3o%BFysko&start=20

Okazało się, że nie muszę kupowac bo mieliśmy na półce w magazynku (do silników elektrycznych używamy)
KSK made in Tokyo Japan :d

Djadi
19-03-10, 19:05
Odświerze temat wymieniam paski alternator,wspomaganie i klima z tymi pierwszymi sobie poradze natomiast nie widziałem nigdzie napinania paska od klimy, czy jak odkręcę rolkę od klimy będę mógł zdjąć pasek??

vtec
19-03-10, 21:20
To źle patrzyłeś. Napinacz od paska klimy jest dosyć dobrze widoczny :p Nie kombinuj tylko sie przyjrzyj dobrze i napinaczem działaj, a nie rolkami :p

krzys1212
12-09-10, 17:38
Trochę odkopie czy w EJ9 będzie to samo łożysko ( NTN 6203 LU . Zamknięte w gumie)?