PDA

Zobacz pełną wersję : dodatkowe oświetlenie dla pasażerów

ogniotrwaly
14-02-12, 19:18
Witam
ja jak zwykle z dziwnym pytankiem:
Czy ktoś robił dodatkowe oświetlenie dla pasażerów?
Czy można to zrobić jakoś tak trochę profesjonalnie bo inaczej to kupię wciskane lampki na baterię i też będzie świecić :)
W maździe miałem lampkę wewnętrzną na samym środku to pasażerom świeciło a tu nie, aha czy jak mam wersję oświetlenia bez lampek indywidualnych to jak gdzieś na szrocie taką znajdę z dodatkowymi to wystarczy tylko przemienić czy ekstra coś jeszcze podłączyć?
Civic MB, 2000r. 1,4IS 90KM,D14Z4

snakes
14-02-12, 19:55
Wszystko można ,np.MikeFoto zrobił lampki w tylnych słupkach-w opisie jego hanki Masz fotki...zresztą czego tam nie zrobił;)

Son - Goku
14-02-12, 20:37
Dokładnie.

Mike foto i ktoś jeszcze chyba. . .

mickee
14-02-12, 20:39
Ja zakładałem lampkę od Peugeota w podsufitce dla pasażerów siedzących z tyłu. Jest gdzieś temat o tym modzie.

ogniotrwaly
14-02-12, 21:21
widziałem widziałem tą jego hanię
ale raczej pod blokiem się takich rzeczy niestety chyba nie robi :(
a jeździć z tym do speców no to nie bardzo się opłaca
A tą lampkę to podłączałeś do lampki z przodu? czy gdzieś indziej? znaczy prąd.. :)

mickee
15-02-12, 09:38
Do tej z przodu. Działają niezależnie od siebie.

MikeFoto
15-02-12, 20:26
MikeFoto zrobił lampki w tylnych słupkach

Tak, ale nie polecam takich lampek jak ja zastosowałem (od BeeMdabelju). Lampki muszą być bardzo płytkie - moje mają ok 2cm głębokości. Między plastikiem na blachą słupka jest w najszerszym miejscu ok 1.5cm. Te 0.5cm różnicy sprawia że nie przylegają dokładnie i u dołu odstają niestety. Ciężko coś sensownego wykombinować.

Aczkolwiek lampki z tyłu bardzo się przydają - np. przy montażu mojego potomka do fotelika nocą :)

ogniotrwaly
15-02-12, 22:58
na razie jestem na etapie jednak lampki na baterię
ja wiem, że w takim gronie to pewnie będzie obciach ale za 2 tygodnie jadę do rodziców z pociechą i coś muszę wykombinować a moja Hania jest czarna jak noc od opon po cały środek tylko podsufitka jasna więc ciemno wieczorem z tyłu jak w d..... (dlatego też ją wzięliśmy taki czarny diabełek :) )
na razie jest tak:
1. przykleję do podsufitki nad pasażerami po kawałku taśmy rzepowej
2. drugi kawałek do lampki
3. wynalazłem takie okrągłe czarne średnica 5cm grubość 2cm ledowe światełka na wciśnięcie na baterię i na te rzepy je na razie tam skitram
rzepy oczywiście żeby baterie wymienić :)
co o tym sądzicie? wiocha? jak by były kremowe to nawet by się skomponowało...........

walusb
15-02-12, 23:09
Ja zamontowałem w podsufitce taką samą jak z tyłu (aerodeck) jakieś 25 zeta na allegro. Oczywiście podłączyłem pod przednią.
Fotek nie mam ale do montażu pod blokiem wystarczy: Klucz 10 i mały płaski śrubokręt do demontażu przedniej lampki, nożyk do tapet, kawałek blaszki lub czegoś innego do zamocowania lampki, parę przewodów, jak nie możesz polutować to kup tzw. szybkozłączki, no i oczywiście jakąś miarkę i ołówek co by było równo.
Czas wykonania ok 1h no chyba że będzie z -20 to pewnie dłużej.
Życzę miłej zabawy

ogniotrwaly
15-02-12, 23:15
walusb a jak zamocowałeś z tyłu lampkę? tylko do podsufitki czy jakoś do blachy?
cosik takiego? http://allegro.pl/honda-civic-vi-aerodeck-lampka-kabiny-przelacznik-i2063037734.html

walusb
15-02-12, 23:21
Tylko do podsufitki stąd ta blaszka. Dodam jeszcze że licuje jak oryginał. Jak czas jutro pozwoli to zrobię fotkę

ogniotrwaly
16-02-12, 07:53
aha czyli mogę dać takie np dwa nad głowami albo nad drzwiami żeby każdy miał swoją
a kable rozumiem gdzieś bokiem podsufitki i do przedniej lampki
kabelki 2x0,5? czy grubsze?
chyba pozbieram materiały i jak ciepło będzie to się pobawię a na razie jeszcze wymyśliłem na szybko żeby nie kaleczyć podsufitki klejem że najwyżej kupię taką lampkę gietką z uchwytem(krokodylkiem) i zaczepię o plastik w słupku i wygnę nad głowę dziecinki i na szybko będzie chyba git nie? szkoda że takich lampek nie można pod instalację podłączyć...
a i jeszcze jedno... rozumiem, że masz ją z tyłu na środku, bardzo ci przeszkadza jak jedziesz i jest włączona?

walusb
16-02-12, 22:41
Tak kabelki wystarczą zresztą te oryginalne są też cieniutkie a lampka jest mniej więcej nad środkiem tylnego siedziska, mi nie przeszkadza choć światło dobiega do przodu. Żonka mnie zmusiła do tego oświetlenia i z jej punktu jest super bo jak potrzebuje coś zobaczyć u juniora to wystarcza na 100%, polecam takie rozwiązania jak się jeździ z małym dzieckiem.

ogniotrwaly
19-02-12, 07:10
mam jeszcze jedno pytanko:
znalazłem lampkę która w 100% (takie jest założenie) spełni moje potrzeby
http://www.rafmax.pl/product-pol-1612-Lampka-led-flexi.html
jak ją zamontować to będę kombinował jak przyjdzie - albo podsufitka albo klapa bagażnika przykręcić na obejmki i pomalować ten głupi niebieski lub wrzosowy plastik
i za jednym zamachem załatwiam światło dla obu pasażerów niezależnie i z różnym natężeniem i ustawiają sobie światło jak chcą każde ramię ma ok. 25cm (teoretycznie).
Jest jedno ALE ona jest na baterie.......... na teraz ok. ale czy jakaś mądra głowa wie czy można taką lampkę prosto powtarzam prosto przerobić z zasilania paluszkami na samochodowe?
podciągnę sobie prąd z bagażnika i gitara tylko czy się da? czy pytać na elektrodzie?

civic-5
19-02-12, 21:40
mam jeszcze jedno pytanko:
znalazłem lampkę która w 100% (takie jest założenie) spełni moje potrzeby
http://www.rafmax.pl/product-pol-1612-Lampka-led-flexi.html
jak ją zamontować to będę kombinował jak przyjdzie - albo podsufitka albo klapa bagażnika przykręcić na obejmki i pomalować ten głupi niebieski lub wrzosowy plastik
i za jednym zamachem załatwiam światło dla obu pasażerów niezależnie i z różnym natężeniem i ustawiają sobie światło jak chcą każde ramię ma ok. 25cm (teoretycznie).
Jest jedno ALE ona jest na baterie.......... na teraz ok. ale czy jakaś mądra głowa wie czy można taką lampkę prosto powtarzam prosto przerobić z zasilania paluszkami na samochodowe?
podciągnę sobie prąd z bagażnika i gitara tylko czy się da? czy pytać na elektrodzie?

moim zdaniem ta lampka to paskuda, brzydka i wogóle ble. Są inne rozwiązania niż tego typu jak wybrałeś.

ogniotrwaly
19-02-12, 22:46
mam 1 tydzień na rozwiązanie
jak przyjdzie to zdecyduję czy tymczasowo będzie
nie ma na razie pogody żeby pod blokiem bawić się w montowanie bardziej profesjonalnych światełek, a tego węża ostatecznie jak nie przymocuję na stałe to owinę o uchwyt nad drzwiami
myślę, że jak się pomaluje te kretyńskie kolorowe plastiki to może wyjść z tego coś w miarę znośnego

mickee
20-02-12, 14:12
Kupujesz na szrocie lampkę od Peugeota 406. Mocowana jest do brzegów podsufitki w wyciętym otworze. Montaż banalnie prosty:
1. Wycinasz otwór w podsufitce
2.Ciągniesz 3 przewody od lampki z przodu
3. Podłączasz lampkę, wsadzasz na miejsce
Koniec.

Ja też robiłem to pod blokiem zimą więc nie przekonasz mnie, że nie można. Zajmuje to godzinę z kawałkiem biorąc pod uwagę, że cięcie podsufitki trzeba przemyśleć żeby nic nie spierniczyć.

ogniotrwaly
20-02-12, 16:57
ale ja nie chcę ciąć tapicerki na szybko lepiej jak można podłożyć np blaszkę i przynitować do niej przez podsufitkę mniejsze straty
a poza tym ta lampka musi się świecić w czasie jazdy żeby mała mogła się czymś zająć, a ja nie lubię jeździć w nocy, a tym bardziej z oświetleniem wewnątrz
i dlatego zdecydowałem się na razie na tego typu lampkę, bo to światło w miarę kierunkowe i coś przy nim widać i można przełączać pomiędzy trybami świecenia
to ma być oświetlenie że tak powiem użytkowe coś jak kierunkowe lampki do mapy a nie oświetlenie które sieje na wszystkie strony skupienie musi być na miejscu pasażera stąd te węże mi pasują przynajmniej na razie a na stałe jakieś lampki muszę wyczaić
chyba, że zaadoptuję jakąś lampkę dużą z lampkami kierunkowymi i dam ją na środku ale to już caaaałkiem docelowo

Shelter
22-02-12, 19:20
ogniotrwaly Zrób to od razu po ludzku. U mnie masz pokazany efekt: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?105928-D14A8-MB2-97-by-Shelter
Zapewniam że nie przeszkadza przy jeździe wieczorem, że ktoś z tyłu zaświeci lampkę. Jej pochylenie do tyłu powoduje, że nie przeszkadza. Komuś już na forum doradzałem na ten temat, jak to sensownie zamontować, jak znajdę to Ci zamieszczę. PS: lampka od Citroena/Peugeota