PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie kierownicy - kierownica strasznie ciężko się kręci

mr_strus
27-01-12, 13:50
Witam,

Mam problem dzisiaj rano po pierwszym silniejszym mrozie, odpaliłem samochod a kierownica niemalże nie chciała się ruszyć, przejechałem jakieś 200 metrów zaczęła chodzić ale nadal bardzo ciężko wtedy zauważyłem, że zapaliła się czerwona kontrolka z (!)(P). Dowiedziałem się, że może to być związane z płynem do wspomagania bądź paskiem. Juz od jakis 2 miesiecy zauwazylem ze kierownica chodzila troche ciezej ale myslalem ze to przez nizsze temperatury. Myslicie, że moze się cosw bardziej popsuc podczas przejazdu do mechanika czy lepiej na holu czy lawecie? Jaki moze byc ewentualny koszt naprawy?

gruszkin
27-01-12, 15:47
dolej płynu hamulcowego swoją drogą;]

seyren
27-01-12, 16:33
Sprawdz stan plynu wspomagania czy nie ubywa.
Kiedy ostatnio wymieniales plyn?

ma1ster
27-01-12, 16:48
możesz mieć wyciek płynu hamulcowego i jeśli go ubyło na tyle że pompa zabiera powietrze w obieg to będzie ciężko się kręciło, wycieki mogą być z przewodów, z ich uszczelnień, lub z mieszków( harmonijek ) na przekładni kierowniczej.

jeśli nie ma wycieku a stan płynu jest poprawny, to mogła siąść pompa oleju hydraulicznego wspomagania
jeszcze jest możliwość że spadł pasek napędzający pompę wspomagania

aaaaa jak chcesz do mechanika jechać bo nic się nie znasz, to zrzuć pasek od pompy i możesz jechać gdzie Ci się tylko podoba nie uszkadzając podzespołów :)

Ktuy
27-01-12, 16:51
wymien plyn atf w przekladni powinno pomóc

młodyBogdan
27-01-12, 17:13
nie ten dzial...

Boniek87
28-01-12, 09:32
możesz mieć wyciek płynu hamulcowego i jeśli go ubyło na tyle że pompa zabiera powietrze w obieg to będzie ciężko się kręciło, wycieki mogą być z przewodów, z ich uszczelnień, lub z mieszków( harmonijek ) na przekładni kierowniczej.

jeśli nie ma wycieku a stan płynu jest poprawny, to mogła siąść pompa oleju hydraulicznego wspomagania
jeszcze jest możliwość że spadł pasek napędzający pompę wspomagania

aaaaa jak chcesz do mechanika jechać bo nic się nie znasz, to zrzuć pasek od pompy i możesz jechać gdzie Ci się tylko podoba nie uszkadzając podzespołów :)

hmm a co ma płyn hamulcowy do wspomagania? bo ja chyba o czymś nie wiem ;) od płynu hamulcowego to jest pompka hamulca znajdująca się na serwie...może ma go za mało ale to nie ma powiązania ze wspomaganiem.

obejrzyj pompę czy nie cieknie z niej, zerknij na maglownicę czy Ci guma któraś nie pękła na drązku itd. No i sprawdź czy oleju od wspomagania masz pod dostatkiem. Może jest już tak stary że ma w sobie sporo wilgoci i teraz jak zaczęły się mrozy to strasznie gęstnieje.

Tomeszek
29-01-12, 00:40
bardzo możliwe że przez mrozy, mam podobnie, przy tych mrozach na początku bardzo cięzko chodzi (tzn nie działa wspomaganie), po czasie się rozkręca