PDA

Zobacz pełną wersję : samodiagnostyka i mrugająca kontrolka ABS

bont
15-01-12, 23:03
robiłem samodiagnostyke. pacjent to EJ9 D14Z1 i podczas diagnostyki kontrolka ecu miga kod 45 (4długie i 5 krótkich)a takiego błędu nie ma w tabeli, ale co ciekawe kontrolka ABS miga podobnie do ecu i wyświetla błędy 81 i 16. Powie mi ktoś o co chodzi? czy kontrolka ABS może też wskazywać błędy? Dodam ze mam świeżo założony gaz i od tego czasu jest problem ze świecącym ecu. Prosił bym do pewności jakąś tabele błędów ecu bo nie wiem czy we wszystkich hondach jest tak samo, w starszych gdzie była dioda te same numery odpowiadały za błędy czy jest inaczej. Porszę o pomoc albo o linki gdzie jest coś na ten temat bo szukałem i niestety nic nie znalazłem.

bont
16-01-12, 09:20
nikt nie miał takiej przypadłośći? nikt nie wie o co chodzi? pomóżcie.

soldi
16-01-12, 11:21
w abs błędy:
16 - czujnik koła/pierścień zębaty
81 - uszkodzony ecu (lub coś zwalone w podłączeniu)

zwierając złącze serwisowe oba układy (ecu i abs) wskazują błędy.. kody błędów dochodzą wraz z przybywaniem elementów elektronicznych

bont
17-01-12, 09:42
soldi, dzięki za rzeczową odp. Z ABS'em raczje wszystko jest ok bo działa bez problemów, Przypuszczam że gazownik coś spierdzielił właśnie z tym podłączeniem, podpowiesz gdzie moge szukać przyczyny? Co może być nie tak z podłaczeniem lpg że takie rzeczy sie robią?

soldi
17-01-12, 11:46
nie mam pojęcia jak to podłączał gazownik, gdzie się wpinał, co mógł (nawet przypadkiem) przeciąć, zedrzeć izolację ;) na Twoim miejscu do niego bym uderzył w pierwszej kolejności z reklamacją..