PDA

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie po raz n'ty i nie tylko.

rbkt666
14-01-12, 13:41
Witam.

Pierwsza sprawa:
Ostatnio zacząłem mieć problemy z przepalającymi się żarówkami najpierw w zegarze, potem w wentylacji. Tzn. początkowo przepaliła się żarówka w zegarach, po jej wymianie zauważyłem, że nie tylko ta jest do wymiany. Konkretnie - spaliła się jedna żarówka przy regulacji nawiewu. Dlatego też chcę zmienić fabryczne żarówki na diody - z tego co mi wiadomo ich żywotność jest po prostu dłuższa. Z racji, że przyciski w radiu mam podświetlane na czerwono to takim kolorem chciałbym podświetlić regulację nawiewów i diody znajdujące się w przyciskach różnego rodzaju (w wentylacji, przyciski ogrzewania tylnej szyby i świateł przeciwmgielnych). Zegary natomiast dalej pozostaną podświetlone w kolorze białym, tym razem jednak diodami - tutaj jedynie pojawia się problem - może jednak pozostać przy normalnych żarówkach R5 T5? Z tego, co zorientowałem się z innych tematów to jest z tym trochę rzeźby jeśli mowa o podświetlaniu diodami - świecą punktowo i z tego co widać po zdjęciach spiłowanie łebka zbyt wiele nie daje... Jedyna opcja to chyba taśma SMD i taka "rzeźba" jak w tym temacie: http://www.samnaprawiam.com/poradniki-5278-podswietlenie-zegarow-oraz-panelu-sterowania-nawiewem-honda-civic-sli.html Z tym, że tutaj jest to oświetlenie trochę... walące po gałach, więc już sam nie wiem... Jakiś rezystor dokupić? Czy może najlepiej znaleźć czerwone żarówki R5 T5? Może to byłoby najlepszym rozwiązaniem? Np.: http://allegro.pl/zarowka-samochodowa-t5-wg-1led-plaska-czerwona-i2037109075.html Może wtedy nie byłoby trzeba nic zmywać itd.?

Druga sprawa:
Jak pewnie sami wiece w aucie jest ciemno jak w... No właśnie. Ta fabryczna żarówka, która jest w podsufitce chyba każdy wie jak świeci, dlatego też chciałbym kupić coś sprawdzonego. W kolorze białym oczywiście. Macie coś konkretnego godnego polecenia i sprawdzonego?

Trzecia sprawa:
Chciałbym delikatnie podświetlić podłogę z przodu w kolorze czerwonym. Najlepsze prawdopodobnie będą paski SMD. Pytanie... gdzie je podłączyć? Najlepiej pewnie będzie podłączyć je do światła w podsufitce... Ale czy to nie będzie za duże obciążenie i nie spali się bezpiecznik - tudzież nie trzeba będzie dawać mocniejszego - wymieniać jakichś kabli na jakieś o grubszym przekroju? No i jeśli już z podsufitki pociągnąć prąd to gdzie je ukryć? Nie chciałbym, żeby było widać na zewnątrz jakiekolwiek kabelki :P

Czwarta sprawa:
Skoro już biorę się za można powiedzieć subtelne poprawianie wnętrza to jest rzecz która mnie denerwuje - tzn. japońscy konstruktorzy totalnie zepsuli deskę rozdzielczą... Mam na myśli to, że jest cała czarna (tak jak być powinno) a ta część, na której jest regulacja lusterek, szyberdachu, włącznik świateł przeciwmgielnych i podgrzewania szyby jest szara... Jak dla mnie psuje to strasznie wygląd w środku - no nie wiem o czym oni myśleli podczas doboru kolorów... Może nie robili tego na trzeźwo. W każdym bądź razie co proponujecie? Skaj z tego co mi wiadomo nie jest dobrym pomysłem chociażby z tego względu, że pęka po jakimś czasie pod wpływem czynników atmosferycznych, takich jak wilgoć mróz itd... Może folia carbonowa? Robił ktoś coś podobnego? Bo nie wiem jak tam będzie z przyklejaniem brzegów... Nie chcę, żeby cokolwiek odstawało, po prostu, żeby wyglądało jak należy. No i jak ten szary "panel" zdjąc? A może jakieś inne propozycje co do użycia materiałów?

Pozdrawiam.

skolopendra
14-01-12, 14:19
Ostatnio zacząłem mieć problemy z przepalającymi się żarówkam

zainwestuj w żarówki lepszej jakości a będą dłużej

markkato
14-01-12, 17:49
rbkt666: Do podsufitki najlepiej dać żarówkę Led z mocnymi diodami SMD, ilość diód zależna jest od tego jak bardzo jasno chcesz mieć:
Tu jest z 9 diodami:
http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-36mm-9xSMD-C5W-C10W-KolorBialy/38

A tu jest są panele, ten z 24 diodami już raczej za jasny będzie :
http://www.sklepledowy.pl/pl/c/LED-Panel-Led/12

Odnośnie zmiany oświetlenia zegarów, to ledy czasem świecą zbyt punktowo i nie oświetlają całego licznika.

Kubuniek
15-01-12, 21:45
Pisałem już kiedyś. Same diody led w zegarach mogą dać efekt marny. Lepiej dać paski smd oczywiście rozsądnie rozmieszczone. Sam tak u siebie zrobiłem i jest jasno i równomiernie. Do tego dimmer i furka nie po poznania :-)

Jeśli chodzi o szary element w desce to ja mój pomalowałem czarną matową farbą w sprayu i już 3 lata się elegancko trzyma. Możesz spróbować okleić folią oracal czarny mat. Ale to już będzie ciężej. Odkręć deskę rozdzielczą i ten szary element wyjmij z deski i pomaluj. Robota raczej w ciepłym garażu albo na wiosnę.

Pozdro

PlushaQ
15-01-12, 22:53
@Kubuniek… rozumiem, że nie mówisz o OEM Dimmerze, tylko osobnym ściemniaczem do LED'ów? ;]

mes
18-01-12, 21:44
Kup czerwone żarówki (nie led) i będzie git, światło dobrze rozłożone, możesz jeszcze farbę z liczników pozmywać w miejscach gdzie będzie ciut ciemniej. Ja mam u siebie w liczniku czerwone żarówki i czerwone diody led, póki co nie ma problemów. Ledy mają szybszą reakcję i ciut intensywniejszy kolor (paliwo i temp - żarówki, prędkościomierz - led).

Do podsufitki możesz kupić zamiennik LED wysokiej mocy (HP Led), mają po 1W czy jakoś tam, nie wiem jaki to faktycznie daje efekt. Ja u siebie do oryginalnej rurki dołożyłem pasek 3smd i jest jaśniej.

A jak podłogę zrobisz to się pochwal bo też u siebie zamierzam takie cuś zainstalować :))

Kubuniek
19-01-12, 00:02
PlushaQ mówię oczywiście o dimmerze własnej roboty z działu Zrób To Sam. Jak na moje warunki daje rady. Pokrętło prawie niewidoczne.

Dario022
19-01-12, 13:18
co do tych szarych pstryczkow to poprostu oklej je folia :) albo maznij farba. sa specjalne farby w sprayu do desek rozdzielczych.

markkato
19-01-12, 16:32
Mes: na stronie z linku który dałem w dziale realizacje jest porównanie jak świecą ledy w środku auta w kilku samochodach. Wygląda to spoko jak ktoś lubi biały zimny kolor.

mes
19-01-12, 22:33
Łączna wartość żarówek: 177zł,9 zł hahaha :D za zmianę oświetlenia kabiny.. to już wolę filtr od K&N kupić :D albo jechać nad morze :P
Zimne białe generalnie jest gorzej widoczne dla oka ludzkiego niż ciepłe żarówkowe dlatego LEDy muszą być dużo jaśniejsze od standardu. Powodzenia w modach :)