PDA

Zobacz pełną wersję : montaż centralnego ej9

Labed2007
09-01-12, 18:40
Witam

Kupiłem zestaw do centralnego z pilotem, centralką, siłownikami itp.

Nie wiem jak to zamontować, na forum znalazłem jak podłączyć elektrykę w innych hondach, ale tego jak zamocować siłowniki w ej9 nie znalazłem...

P.S. auto fabrycznie nie miało centralnego zamka:)
Pozdrawiam i liczę na pomoc ;]

Feniks333
09-01-12, 18:52
To bardzo słabo szukałeś...

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?26253-Przerobienie-centralnego-z-klucza-na-sterowanie-z-pilota-w-V-gen

Tu masz jak zamontowane są siłowniki w Vgenie, ale w VI montuje się bardzo podobnie. Jak dokładniej poszukasz to znajdziesz co najmniej kilka tematów o montowaniu centralnego zamka.

Labed2007
12-01-12, 19:46
W końcu udało mi się to po wielkich bojach i wielu rzuconych przekleństwach założyć :D:D
Było tak jak się spodziewałem, zestaw był uniwersalny więc rzeźba była konkretna, zwłaszcza z montażem siłowników. Ale jeszcze większy problem to puszczenie kabla przez drzwi do środka, od strony pasażera bardzo trudny dostęp(dmuchawa), jak ktoś ma duże dłonie, to bez wykręcania może mieć problem, ja na szczęście dmuchawy nie musiałem ruszać... Ogarnięcie tego zajęło mi w sumie jakieś 11 godzin :rolleyes:, ale zrobione tip-top, kable poprowadzone w rurkach termokurczliwych, zasilanie podłączone do złącza nad bezpiecznikami koło nóg kierowcy(są takie 3 złącza z zasilaniem obok siebie, gdzieś czytałem że to niby właśnie do centralnego zamka), a masa przykręcona do dużej śruby obok pedału sprzęgła. Także zero druciarstwa :) Kabel siłownika pasażera przeciągnięty pod dywanem.
Jest z tym dużo zachodu, zwłaszcza dla kogoś kto robi to pierwszy raz i ma małe doświadczenie z grzebaniem w aucie. Ale moim zdaniem warto. Takie zestawy są do kupienia już od kilkudziesięciu PLN, także koszty bardzo małe, a jaka satysfakcja że zrobiłem coś sam.

Feniks333
13-01-12, 17:45
I właśnie o tą satysfakcje tu chodzi, szczególnie jak ktoś nie jest mechanikiem/elektrykiem ;)