Zobacz pełną wersję : gaśnie D13B2 - gubi iskrę.
Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim D13B2. Jadąc po mieście potrafi po prostu zgasnąć bez powodu. Co dziwne - jade np. na 3 tys. obr. i gdy zgubi iskre, obrotomierz leci momentalnie na 0 mimo, że silnik jeszcze się "kręci". Podłączam lampe stroboskopową - zero iskry. Dopiero do poruszaniu w aparacie wszystkim co się da przez jakieś pół godz grzebania uda się poprawić, ale nie zawsze (może to tylko przypadek?). Choć jak juz się uda, to jedzie.. do czasu ;] Nie pałuje go, jezdzę raczej emerycko. Moduł? Cewka? Da radę to jakoś sprawdzić? Prosze o pomoc - auto potrzebne, a niestety strach gdzieś dalej się wybrać ;/
rozkręć sprawdź
palec i kopułkę rozdzielacza
mase na cewce zapłonowej i module
Rozkręcałem, czyściłem. Palec i kopułkę również sprawdziłem i jest ok. Masa na cewce i module - jak to sprawdzić? W srodku idą przewody, ale żaden z nich nie wygląda na masowy.
nie ważne :P pewnie to i tak nic nie da ;P ;] niedoczytałem ze silnik sie kreci a obrotek wskazuje 0 ;]
moduł zapłonowy do wymiany :)
Tylko, że jak juz mu " przejdzie " i zapali to chodzi pełną parą. Da się go jakoś sprawdzić czy nie bardzo?
Wepnij się woltomierzem do pinu modułu wychodzącego na cewkę , podczas próby rozruchu , napięcie powinno spadać do 7 V. Najlepiej to zrobić probówka , z żarówka , jeden konieć do plusa aku. drugi do tego pinu , ma mrugać. zrób to kiedy nie działa (nie ma iskry)