PDA

Zobacz pełną wersję : Kupiłem Hondę I co dalej? Proszę o radę

virusek
22-05-07, 09:41
Witam wszystkich forumowiczów. Oda niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Civica MB3 (Jeszcze nie użytkownikiem bo czeka mnie dokończenie procesu rejestracji) Zanim odważyłem się tu napisać ;) poszperałem trochę na tym i innych forach na temat co powinienem wymienić na początek. Niestety za każdym razem informacje są co najmniej różne. Zatem proszę o pomoc.
Auto ma na liczniku ponad 90 000 (Jeżeli można wierzyć licznikowi) Mam zamiar wymienić pasek rozrządu.
1. Czy powinienem to robić w ASO?
2. Czy mam samemu kupić części? Jeżeli tak to jakie?
3. Czy z zawsze z paskiem i napinaczem powinienem wymienić też pompę wody?
4. Co jeszcze powinienem teraz zrobić?

W czasie jazdy szumią mi tylne koła Na przeglądzie wyszło, że są spore opory toczenia Podejrzewam zatarte hamulce lub łożyska. Czy moglibyście mi polecić mechanika w Krakowie, który zna się na hondach?
Oczywiście mam ograniczone fundusze i wolałbym zrobić jak najtaniej.
Dzięki wielkie za wszelką pomoc
Pozdrawiam

pepe1980
22-05-07, 10:55
1: jezeli stac sie na wydatek to rób w ASO, jeżeli zaś nie masz worka pieniędzy a chcesz aby było zrobione to dobrze, to znajdź dobrego mechanika i zrób to na oryginalnych częściach

2: Zadzwoń do ASO a oni ci dokładnie powiedzą

3: pompę wody to chyba za jakieś 80-100K bedziesz dopiero wymieniał

4: Wlewać paliwo i jeździć

a tak serio to jak pojedziesz do jakiegoś dobrego mechanika to on juz ci powie co masz do roboty,,, pewnie czeka cię:
- wymiana oleju w silniku,
- może też w skrzyni biegów bo to sie robi koło 80-100K km,
- generalnie wszystkie płyny,
- może też hamulce - ale to musisz sprawdzić,,,
- i amortyzatory

poza tym wszystko zależy w jakim stanie jest samochód, najlepiej spytaj mechanika

xms
22-05-07, 12:57
najważniejsze sprawy po kupnie to:
- rozrząd - nie musi być w ASO bo za mniejsze pieniądze zrobisz w każdym warsztacie.
- olej - nie ważne kiedy poprzedni właściciel wymieniał - mały koszt a naprawde warto
- ja osobiście zrobiłem jeszcze przeguby bo lekko pykały i wyważyłem koła (okazało się że na jednym był duuuży bąbel)
- sprawdzenie wszystkich płynów

Boniar
22-05-07, 14:31
wszystko co powyżej + ja bym jeszcze olukał wydech i stan wachaczy z przodu - sworznie mogą być wybite ale to byłoby pewnie słychać na poprzecznych przeszkodach...
warto byłoby też np. luknąć pod plastikowe listwy progowe - u mnie było troche piachu i rdzy;
mechanizm szyberdachu do przejrzenia ew smarowania (o ile masz szyber);
przegląd klimy ?

powodzenia i pozdrawiam

Civic '99
22-05-07, 14:57
ja jeszcze do tego bym dodał płyn chłodniczy bo już na niego czas

majsterus
22-05-07, 16:21
pasek rozrządu można ocenić po zdjęciu pokrywy zaworów.
Ale jak jest oryginalne 90tys to był wymieniany, jednakże warto kuknąć :d
nikt nie wspomniał o filtrze powietrza :d i o gruntownym myciu i sprzątaniu wnętrza :d no :d
cenie klocków i tarczy, przegubów żeby mieć spokój :d

Civic '99
22-05-07, 16:23
Ale jak jest oryginalne 90tys to był wymieniany

jak jest orginalnie 90 tys to raczej nie był wymieniany bo w Hodach jest co 120 tys km

majsterus
22-05-07, 16:53
nie czytałem instrukcji, ale
w 90% aut rozrząd wytrzymuje ok. 80 tys km
więc jeżeli auto jest sprowadzone to ma wymieniony Niemcy są bardzo skrupulatni na tym punkcie.

virusek
22-05-07, 17:01
Auto przyjechało z Niemiec ale właścicielą była jakaś babka Nie wiem co wymieniała i naprawiała (pewnie ona też tego nie wie :) ) Wolę nie ryzykować rozrząd idzie na pewno Dzięki za pomoc

abarth81
22-05-07, 19:46
Co do płynu polecam Febi sam płyn wytrzymuje temp do -80 st ale mozna go rozcieńczyc z wodą z wodą destylowaną w dowolnych proporcjach...
klocki hamulcowe Kashiyama cena około 100 zł kpl na przód
i dla bezpieczeństwa (jeżeli masz naprawde 90 tys to narazie sie wstrzymaj) olej w skrzyni ale tylko na MTF hondy który dostaniesz tylko w aso (teraz maja MTF2)

Civic '99
22-05-07, 20:53
nie czytałem instrukcji, ale
w 90% aut rozrząd wytrzymuje ok. 80 tys km

To w Hondach do 2000r. produkcji paski wymienia się co 120tyś pierwszy raz a potem co 60-80tyś w zalezności co się wsadzi

Bassmaster
22-05-07, 21:19
Ja bym jeszcze sprawdził stan tulei metalowo-gumowych tylnego wahacza wleczonego (największego cukierka), stan osłon przegubów z przodu, świec, czy nawiew chodzi na wszystkich biegach i wymienił filtr kabinowy :d
Reszta wyjdzie w praniu.

majsterus
22-05-07, 23:16
civic`99 widze że masz sie za eksperta od rozrządów...
ja mam 165 wykręcone i tyle jest faktycznie i paska nie dotykałem musiał być zmieniany, a sciągnąłem tylko pokrywę rozrządu i stan był zadowalający.
Więc jak ktoś pisze wymień! wymień!! koniecznie wszystko!! i nawet pompę wody to bucze ze śmiechu :d
a najlepsze będzie to że wszystko wymieni nawet powietrze w oponach :d
a auto pewnego dnia nie ruszy....dlaczego??
bo straci masę z akumulatora na karoserii bo takie rzeczy dzieją sie w japońskich autach :d :d