Zobacz pełną wersję : Kupiłem Hondę I co dalej? Proszę o radę
Witam wszystkich forumowiczów. Oda niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Civica MB3 (Jeszcze nie użytkownikiem bo czeka mnie dokończenie procesu rejestracji) Zanim odważyłem się tu napisać ;) poszperałem trochę na tym i innych forach na temat co powinienem wymienić na początek. Niestety za każdym razem informacje są co najmniej różne. Zatem proszę o pomoc.
Auto ma na liczniku ponad 90 000 (Jeżeli można wierzyć licznikowi) Mam zamiar wymienić pasek rozrządu.
1. Czy powinienem to robić w ASO?
2. Czy mam samemu kupić części? Jeżeli tak to jakie?
3. Czy z zawsze z paskiem i napinaczem powinienem wymienić też pompę wody?
4. Co jeszcze powinienem teraz zrobić?
W czasie jazdy szumią mi tylne koła Na przeglądzie wyszło, że są spore opory toczenia Podejrzewam zatarte hamulce lub łożyska. Czy moglibyście mi polecić mechanika w Krakowie, który zna się na hondach?
Oczywiście mam ograniczone fundusze i wolałbym zrobić jak najtaniej.
Dzięki wielkie za wszelką pomoc
Pozdrawiam
1: jezeli stac sie na wydatek to rób w ASO, jeżeli zaś nie masz worka pieniędzy a chcesz aby było zrobione to dobrze, to znajdź dobrego mechanika i zrób to na oryginalnych częściach
2: Zadzwoń do ASO a oni ci dokładnie powiedzą
3: pompę wody to chyba za jakieś 80-100K bedziesz dopiero wymieniał
4: Wlewać paliwo i jeździć
a tak serio to jak pojedziesz do jakiegoś dobrego mechanika to on juz ci powie co masz do roboty,,, pewnie czeka cię:
- wymiana oleju w silniku,
- może też w skrzyni biegów bo to sie robi koło 80-100K km,
- generalnie wszystkie płyny,
- może też hamulce - ale to musisz sprawdzić,,,
- i amortyzatory
poza tym wszystko zależy w jakim stanie jest samochód, najlepiej spytaj mechanika
najważniejsze sprawy po kupnie to:
- rozrząd - nie musi być w ASO bo za mniejsze pieniądze zrobisz w każdym warsztacie.
- olej - nie ważne kiedy poprzedni właściciel wymieniał - mały koszt a naprawde warto
- ja osobiście zrobiłem jeszcze przeguby bo lekko pykały i wyważyłem koła (okazało się że na jednym był duuuży bąbel)
- sprawdzenie wszystkich płynów
wszystko co powyżej + ja bym jeszcze olukał wydech i stan wachaczy z przodu - sworznie mogą być wybite ale to byłoby pewnie słychać na poprzecznych przeszkodach...
warto byłoby też np. luknąć pod plastikowe listwy progowe - u mnie było troche piachu i rdzy;
mechanizm szyberdachu do przejrzenia ew smarowania (o ile masz szyber);
przegląd klimy ?
powodzenia i pozdrawiam
ja jeszcze do tego bym dodał płyn chłodniczy bo już na niego czas
pasek rozrządu można ocenić po zdjęciu pokrywy zaworów.
Ale jak jest oryginalne 90tys to był wymieniany, jednakże warto kuknąć :d
nikt nie wspomniał o filtrze powietrza :d i o gruntownym myciu i sprzątaniu wnętrza :d no :d
cenie klocków i tarczy, przegubów żeby mieć spokój :d
Ale jak jest oryginalne 90tys to był wymieniany
jak jest orginalnie 90 tys to raczej nie był wymieniany bo w Hodach jest co 120 tys km
nie czytałem instrukcji, ale
w 90% aut rozrząd wytrzymuje ok. 80 tys km
więc jeżeli auto jest sprowadzone to ma wymieniony Niemcy są bardzo skrupulatni na tym punkcie.
Auto przyjechało z Niemiec ale właścicielą była jakaś babka Nie wiem co wymieniała i naprawiała (pewnie ona też tego nie wie :) ) Wolę nie ryzykować rozrząd idzie na pewno Dzięki za pomoc
Co do płynu polecam Febi sam płyn wytrzymuje temp do -80 st ale mozna go rozcieńczyc z wodą z wodą destylowaną w dowolnych proporcjach...
klocki hamulcowe Kashiyama cena około 100 zł kpl na przód
i dla bezpieczeństwa (jeżeli masz naprawde 90 tys to narazie sie wstrzymaj) olej w skrzyni ale tylko na MTF hondy który dostaniesz tylko w aso (teraz maja MTF2)
nie czytałem instrukcji, ale
w 90% aut rozrząd wytrzymuje ok. 80 tys km
To w Hondach do 2000r. produkcji paski wymienia się co 120tyś pierwszy raz a potem co 60-80tyś w zalezności co się wsadzi
Bassmaster
22-05-07, 21:19
Ja bym jeszcze sprawdził stan tulei metalowo-gumowych tylnego wahacza wleczonego (największego cukierka), stan osłon przegubów z przodu, świec, czy nawiew chodzi na wszystkich biegach i wymienił filtr kabinowy :d
Reszta wyjdzie w praniu.
civic`99 widze że masz sie za eksperta od rozrządów...
ja mam 165 wykręcone i tyle jest faktycznie i paska nie dotykałem musiał być zmieniany, a sciągnąłem tylko pokrywę rozrządu i stan był zadowalający.
Więc jak ktoś pisze wymień! wymień!! koniecznie wszystko!! i nawet pompę wody to bucze ze śmiechu :d
a najlepsze będzie to że wszystko wymieni nawet powietrze w oponach :d
a auto pewnego dnia nie ruszy....dlaczego??
bo straci masę z akumulatora na karoserii bo takie rzeczy dzieją sie w japońskich autach :d :d