PDA

Zobacz pełną wersję : Siłowniki/Teleskopy szyby bagażnika civic V HB

-=Simon=-
14-12-11, 10:47
Witam. Czy ma ktoś patent na zdjęcie tych starych?Próbowałem gumowym młotkiem wybić to ale za mocno się bałem w obawie o szybę z którą są połączone siłowniki. Nowe, które kupiłem mają juz inny system mocowania. Wystarczy zdjąć blaszke i nakłada sie i blokuje blaszką. Stare niestety są wpięte i nie widzę zabezpieczeń.
Może ktoś ma dobrą radę.
Pozdrawiam

Budziniak
14-12-11, 10:53
tak napsikaj czegoś w rodzaju wd40 i szarpnij mocno ręko powinno zejść. Młotkiem to rzeczywiście trochę obawa o szybę

subbug
14-12-11, 11:40
Może byś zajrzał do manuala jak to jest w ogole przymocowane? Gwint przegubu kulowego siłownika klapy jest wkręcany w otwór z gwintem, jak siłownik już wykręcisz siłownik to wystarczy podważyć spodnią cześć mocowania siłownika szyby. Chodzi o to ze ten dekielek który widać od zewnątrz to jedna część (kapselek) a pod spodem po drugiej stronie szyby jest drugi "kapselek" oba są polączone poprzez tulejkę. Nic wybijać nie trzeba. Wystarczy rozpołowić podważając od środka albo od zewnątrz któryś kapselek .

http://img10.imageshack.us/img10/7182/clipboard01rul.jpg

Kondraczek
14-12-11, 17:31
Jeżeli chodzi Ci o zdjęcie samego siłownika bez ruszania tego co siedzi w szybie(przynajmniej ja tak wywnioskowałem) to starych siłowników nie da się ściągnąć z tej kulki tak po dobremu. A na pewno ja nie mam sposobu. Wykreć siłownik razem z tymi kulkami, zakreć w imadło i rozetnij część siłownika tak aby wydostać ten przegub kulkowy. Potem zakreć spowrotem ten przegub na swoje miejsce i zapnij na nim nowy siłownik.

subbug
14-12-11, 20:19
A ja stare siłowniki wykręciłem z szyby bez najmniejszego problemu, mimo, że siedziały tam 20 lat... Wewnętrzna strona kapselka jest uformowana w formie "nakrętki" da się delikatnie ją odkręcić zawsze można się ratować preparatem penetrującym.