Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem
maniekdoniu
13-12-11, 12:21
Witam posiadam civica 5 gen coupe silnik to d16z9 i dzisiaj rano poszedłem go odpalić a tu zdziwko nie chce tzn to jest tak przekręcam kluczyk zapalają się wskazniki itp potem przekręcam na pozycje numer 3 samochód odpala ale żeby cały czas chodził to musze trzymać kluczyk pomiędzy pozycja 2 i 3 na stacyjce jak puszcze to kluczyk cofa sie na pozycje numer 2 i samochód gaśnie co to moze byc? dodam ,że wczoraj zmieniałem kolektor na 4-2-1 ale wszystko poszło ok sonde lambda wykręciłem i wkręciłem przy nowym potem po wszystkim testowałem i śmigala hanka az miło więc to raczej chyba nie nic z tym wspólnego . jakies 3 dni temu miałem tak ze wstawilem ja do garażu chodzila i nagle zgasła ale odpalilem ja po tym normalnie co to może być panowie i panie pomóżcie postaram się dzisiaj wrzucic filmik i dam link do youtuba ale mimo wszystko jak ktos wie co to może byc to prosze piszcie:d
jak wiecie lub sie domyślacie co to może być to piszcie czy to może mieć jakis związek ze zmiana filtra powietrza i kolektora?
Przez pół roku zdarzyło mi się to dwa razy, niezależnie czy -5 czy +20st. a przy aucie nic nie było ruszane. Dopiero za którymś tam przekręceniem odpaliła.
Z tego co poczytałem to będzie to chyba wina stacyjki.
EDIT/
Ale jak tak trzymasz kluczyk w pozycji 3 to przecież cały czas kręci się rozrusznik, nie?. To chyba nie za dobre.
maniekdoniu
13-12-11, 14:45
http://www.youtube.com/watch?v=E6EumDlDNgk&feature=youtu.be film który wrzucilem na youtube
no tak wszystko działało ok tylko 3 dni temu jak odpaliłem to raz mi zgasała tak bez niczego mi sie tez wydaje ,że to stacyjka bo ten kluczyk odbija spowrotem co myślicie?
maniekdoniu
13-12-11, 16:48
no właśnie ja nie trzymam w pozycji 3 tylko pomiędzy 2 a 3 wiem o co ci chodzi ale popuszczam kluczyk tak aby sie nie kręcił i normalnie chodzi a jak popuszcze więcej to on się cofa a chyba nie powinien i gaśnie
to jeżeli to stacyjka to wystarczy ,że zamówie z allegro dedykowana do tego rocznika? a kluczyk będzie pasował czy z nową stacyjką dostane nowe klucze?
Możesz jeszcze tak spróbować
http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=10491
Przekładasz wkładkę ze starej stacyjki i kluczyk pasuje.
maniekdoniu
13-12-11, 18:59
dzięki za rady no tamta metoda ciekawa chyba spróbuje thx
vnv_nation
14-12-11, 09:05
PP89 podal ci link, na 100% wina lezy po tej stronie, przerabialem to kiedys u siebie tez. Rozbierz, wyczysc dokladnie wszystkie te blaszki i styki i bedzie dzialac.
maniekdoniu
14-12-11, 10:59
ok dziękuje wam :d zobaczymy na jak długo to pomoże o ile wogóle pomoże:d hehe
Ale jak zrobisz z tym to daj znać, bo u mnie narazie tylko dwa razy strzeliła focha, ale nic nigdy nie wiadomo ;)
master4444
14-12-11, 14:10
Ja miałem identycznie i była to wina stacyjki. Zamowiłem nowkę sztuke na allegro za coś kolo 70 zł, do wymiany jest ta biala kostka, kluczyk ten sam zostaje.
Ps. W moim przypadku czyszczenie pomogło na jakieś 1-2 miesiące, po czym problem się powtorzył, więc aby nie mieć przykrych niespodzianek z odpaleniem wymienilem kostke.
vnv_nation
15-12-11, 08:00
Widocznie zle wyczysciles. Jak mialem ten problem u siebie to tez wyczyscilem tak mniej wiecej i na chwile pomoglo a po 2 tygodniach znow to samo, wiec rozebralem i wyczyscilem wszystkie zakamarki tak ze wszystko zrobilo sie znow srebrne jakby dopiero polke sklepowa opuscilo. I pomoglo :)
maniekdoniu
15-12-11, 13:42
dobra no to w sobote albo niedziele wezme się do pracy i zobaczymy co z tego wyjdzie dam znać
maniekdoniu
17-12-11, 15:09
A więc tak dzisiaj postanowiłem zabrać się za stacyjke i zrobiłem wszystko tak jak było w linku wyżej wyczyściłem styki papierem ściernym dodatkowo wyczyściłem taki bolczyk na który nakłada się tą całośc co sie czyści bo był cały w czyms czarnym troche zrąbałem bo podczas rozdzielania tej białej części od czarnej ułamałem jeden zatrzask no ale złożyłem wszystko do kupy spowrotem i narazie działa wsystko ok i problem juz nie występuje zajeło mi to około godziny - półtorej jest satysfakcja ,że zrobione samemu:d dzięki wszystkim za rady temat chyba można zamknąć pozdro