Zobacz pełną wersję : Bierze olej czy nie bierze?
Witam chodzi o spalanie oleju tak urzywalem opcji szukaj ale nie znalazlem odp. na moj problem, wyglada na pierscienie ale, mianowicie u mnie strasznie dymi tak od 5tyś obr, dym jest biało-niebieskawy, zauwazyli to koledzy gdy scigalismy sie na 1/4. Najlepsze jest to że gdy na drugi dzien sprawdzilem stan oleju to odziwo nic nie ubylo w stopniu zauwazalnym, a z tego co mowili ze dymil masakrycznie. Stawalem z 5 razy, takie ostre butowanie. Od wymiany oleju przejechalem jakies 1000km, głownie po miescie nie przekraczając 4tys obr, na bagnecie ubylo moze z 1mm. Olej to SHELL 10W40. W czym tkwi problem
mariusz123
21-05-07, 18:40
jak kopci to cos ubywa,,albo plyn chlodniczy albo olej z silnika!!!sprawdz co i jak,,ale byly tez przypadki ze kopcila i nic nie znikalo,,moze tez byc wina w paliwie,podobno jak sie jezdzi caly czas na rezerwie to woda sie skrapla i tez kopci na bialo itp...ale jak ci tak malo ubywa to nie szukaj w oleju!chyba ze ci plyn ubywa to juz jest problem...uszczelka pod glowica.a nie kopci czasem na lekko czarno[szaro???]
A jak kopci na bialo to co bierze ? Olej czy wode ? Bo mi dymi :aloha:
no co do jazdy na rezerwie to u mnie standart, plynu mi nie ubywa sprawdzalem stan i jest ok, pali mi wrecz katalogowo benzyne, a dym ani troche nie jest czarny. Raz jak stalem pod blokiem, jak sie rozgrzal to go przegonilem nawet do odciecia zaplonu, poszla chmura dymu i smierdzialo chyba spalonym olejem, dym byl dosc gesty, jak wodą dymi to zaraz sie rozchodzi w powietrzu a ten nie.