Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bandaż termoizolacyjny - problemy z uszczelką/szkodliwość bandaża

Robson
09-12-11, 09:13
1. Pytanie: Przy zakładaniu kolektora 4-2-1 postanowiłem od razu owinąć go bandażem termoizolacyjnym - tylko górną część. Seryjna uszczelka w miejscu przejścia z 4-2 na 2-1 poleciała bardzo szybko - od razu zwęgliło są z jednej strony. Założyłem grubszą - jeździłem tak jakiś czas, ale przedwczoraj zauważyłem, że też już jej nie ma. Zastanawiam się, czy nie jest to spowodowane nieoddawaniem temperatury przez górną część kolektora, przez co całe ciepło idzie w dół na uszczelkę.

2. Pytanie: Podczas włączania ciepłego nawiewu czuć dosyć intensywnie zapach bandaża. Wcześniej nie było to tak uciążliwe, ale wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz grzanie jest konieczne. Zastanawiam się, czy wdychanie tego nie jest czasem szkodliwe dla dróg oddechowych - bo skoro jest to podajże nić z włókna szklanego i cholernie piecze ręce przy zakładaniu, to jak dostanie się do oczu i płuc może nie być za ciekawie. Ktoś ma jakieś info na ten temat?

kjmuszek
09-12-11, 09:43
U mnie nawet dym po owinięciu się pojawiał z pod maski, teraz się to uspokoiło i nawet śmierdzieć przestało. Myślę że to kwestia aż się wypali bandaż i wtedy będzie już dobrze :)

radar333
09-12-11, 09:44
Odkręć portki kolektora i daj tam silikon wysokotemperaturowy. Skręć to i odczekaj dobę przed odpaleniem. Ja tak mam i jest ok. Uszczelki przepalało zawsze a silikon jest już długo.

Robson
09-12-11, 12:04
ok, a jak długo ma się wypalać? Bo założyłem go 2 miesiące temu i jeżdżę codziennie ok. 70-80 km

lozek
09-12-11, 12:13
Ja z kolei mam bandaż grafitowy na kolektorze (od roku, od początku jak mialem ten kolektor) i nie wypaliło mi uszczelki, ale słyszałem, że jest z tym problem

Ogólnie trzeba baaaardzo mocno skręcić obie części i to jest zazwyczaj lek na ten problem :)

co do wypalania - mi około 2tyg to zajęło a jeżdżę malutko :)

kjmuszek
09-12-11, 12:27
ok, a jak długo ma się wypalać? Bo założyłem go 2 miesiące temu i jeżdżę codziennie ok. 70-80 km
A to nie bardzo, mi w poprzedniej H po 1,5 tyg przestał a w tej obecnej po kilku dniach. Może jakiś lipny bandaż masz ?

Ogólnie trzeba baaaardzo mocno skręcić obie części i to jest zazwyczaj lek na ten problem
Też tak słyszałem , jak wcześniej zakładałem nowy kolektor to przez 1,5 roku wytrzymała tam uszczelka spokojnie. Potem auto się sprzedało :)

Robson
09-12-11, 17:41
Bandaż mam biały, zamawiany tam gdzie brałem kolektor - w Dispolu. Owinięty jest dosyć szczelnie, wydawało mi się, że już dawno powinien się wypalić. No dobra, zapach aż tak bardzo mi nie przeszkadza, ale czy to nie odbije się na płuckach albo oczkach. Z zimnym powietrzem jest ok, tylko jak daję ciepłe robi się trochę nieprzyjemny zapach. A może po prostu jestem trochę przewrażliwiony...
A odnośnie dokręcenia to było dociśnięte na maxa. No nic, będę próbował z inną uszczelką