PDA

Zobacz pełną wersję : Spadanie temperatury silnika D14Z2 Ej9

wirus
04-12-11, 09:30
Czemu tak sie dzieje ze jak włacze ogrzewanie to spada mi wskazówka od temperatury silnika ? Oraz po energicznej jezdzie jak unormuje moja predkosc na stala to również spada ... Prosze o opinie czy jest to moze wina termostatu ?

Sprezyna
04-12-11, 09:41
Objawy wskazuja na termostat. Koszt niewielki a i narobic sie przy tym nie da ;)

wirus
04-12-11, 10:39
No zgadza sie i mysle ze trzeba podjąć sie wymiany ale czy aby napewno to...

kjmuszek
04-12-11, 10:41
A czasem nie jest tak że jak włączysz ogrzewanie to ona opadnie, a potem się unormuje znowu ? I tak samo z jazdą ?

wirus
04-12-11, 10:44
Nie wlasnie nie bo jak wlacze to nawet nie moze osiagnac temperatur odpowiedniej czyli na polowe wskaznika chyba ze ustawie dmuchawe na zimne powietrze to zaczyna powoli wracac do optymalnej swojej temeparatury

kjmuszek
04-12-11, 10:46
No bo ustawiając nawiew na ciepłe w pewien sposób wychładzasz silnik, ale po jeździe 20-30 min nie powinna już aż tak skakać.

Dominik22
04-12-11, 11:37
Masz walnięty termostat. Sam to przerabiałem w tamtym tygodniu. Teraz po wymianie Honda zagrzewa mi się rano po 2 km. Temperatura ani drgnie :)
Jeśli chcesz mieć pewność, że to na pewno termostat, to zapal rano zimny silnik, otwórz maskę i zobacz na węże chłodnicy. Niech silnik pochodzi z 3-5 min i zobacz tak: góry wąż od chłodnicy ma być ciepły, a dolny zimny. Jeśli na dolnym wyczujesz ręką ciepło - to na 100000% termostat do wymiany.
Koszt nie wielki a radość jest :) a i spalanie znacznie spada. Same plusy ;) Powodzenia

billiejoe
04-12-11, 12:20
Temat wałkowany głównie w okolicach zimy, myślę że łatwo to zdiagnozujesz, wygląda w tej chwili na pierwsze objawy ;)

Sprezyna
04-12-11, 13:59
Ja przed wymiana mialem ciekawsze objawy tz. przy normalnej temp. plynu chlodniczego (2/5 skali) wystarczylo ze zjezdzalem ze stromej gorki i temperatura spadala... Dodam ze dzialo sie to w okresie letnim :) Niedawno zrobilo sie zimniej i silnik prawie wogole nie lapal temperatury - doraznie jezdzilem z kartonem ma 3/4 chlodnicy. Po wymianie termostatu problemy zniknely i jak kolega wyzej pisze po ok 2km pieknie trzyma temperarure :)

kjmuszek
04-12-11, 14:20
kurde wychodzi na to że i ja będę musiał wymienić :>

bednar_ek35
04-12-11, 14:22
Panowie ile można,temat wałkowany trylion razy!!!

wirus
04-12-11, 16:55
dzieki wielkie koledzy za pomoc :) musze zakupic termostat i zajać sie wymiana :)