Zobacz pełną wersję : CIVIC IV a CONCERTO ??
Witam jak w temacie mam civica IV gen. i mam do kupienia CONCERTO 1991 z silnikiem na 2 walkach 125 koni mam pytanie czy podpasuje mi ten silnik w miejsce obecnego D15B2 ?? i wogole czy uklad jezdny w sensie elementy zawieszenia tylny ukl. hamulcowy (w cifie bembny a w concerto tarcze) ?? ew jak ktos wie to czy zmiana wiazki silnika to poprostu wypiecie starej wtyczki i wpiecie nowej czy chodzi tu o kontretne dłybanie elektryka??
Powinno pasować w wiekszości.
Ja mam taki sam silnik w CRX IIgen (czyli civic IV)
Silnik D16Z5 albo D16A9 (sa praktycznie takie same, róznia sie osprzetem).
Mysle ze 90% czesci bedzie pasowała. Moze lapy silnika sa inne ale nie jestem pewien. W najgorszym razie łapy mozna kupic od CRX albo Civic IV.
a jak wyglada przepiecie instalacji ??
A z instalacja to nie wiem. Przypuszczam ze odakbolawie samego silnika bedzie takie samo. Musiałbyś jakiś schemat mieć albo foty komory silnika przynajmniej. Ale nawet deska rozdzielcza w concerto jest podobna. To coś pomiedzy sedanem a HB w IV gen.
Honda to wielkie klocki lego (jak ktoś juz kiedyś napisał) wiec wszystko da się zrobic.