PDA

Zobacz pełną wersję : Samodiagnostyka - pomóżcie

KubEm
20-11-11, 13:25
Witam,
wiem, że temat poruszany wielokrotnie, ale nie mogę uzyskac odpowiedzi na moje pytanie. A więc, kilka minut temu chciałem zrobic w aucie samodiagnostykę, odpiąłem dywanik, oczom ukazał się komputer i szukam wtyczki. Wtyczkę 2pinową znalazłem luźną (nie podpiętą do niczego) obok kompa. Uznałem, że tak ma być, zrobiłem zwarcie odpalam zapłon i: check engine świeci się cały czas tzn. nie chce zgasnąc, nie chce mrugać poprostu ładnie do mnie świeci swoją żółtą kontrolką. I tutaj pojawia się pytanie, czy zrobiłem zwarcie na złej kostce? Czy jezeli świeci się cały czas to znaczy, ze komp walnięty czy może oznacza to brak błędów? (czytałem już różne posty i różnie ludzie pisali, własnie o walniętym kompie [nazywali to błędem 0] albo o braku błędów [że niby wszystko ok]). Niech mi ktoś wyjaśni jak to w końcu jest ;)

Z góry dzięki i pozdrawiam :)

uniu1
20-11-11, 13:35
Jak się pali cały czas to znaczy że nie ma błędu

KubEm
20-11-11, 13:47
No tak, ale nie wydaje mi się to prawdą, bo mam problem z niskimi obrotami na benzynie (powyżej 1k jest ok, ale nie trzyma 800, tylko oscyluje między 0 a 1000 aż w końcu gaśnie, a na LPG trzyma ładnie 800 obrotów), więc sądziłem, że wywali błąd krokowca, mam też dziwnie wysokie spalanie gazu (10l/100km przy jeździe do 2,5tyś obrotów). Stąd sądziłem, że jakiś błąd wywali, ale jak uważasz, że nie ma błędów to jutro wyczyszcze krokowca, przepustnice, wtryski i co tylko się da ;P.

p.S. wszelkie kolejne opinie mile widziane

skolopendra
20-11-11, 15:14
na LPG trzyma

nie ten dział
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/forumdisplay.php?66-Instalacje-LPG

KubEm
20-11-11, 15:41
No nie do końca nie ten dział, bo nie chodziło mi o problem z LPG a problem z samodiagnostyką : P Nie pytam o problem LPG, pytam o to czy dobrze zrobiłem samodiagnostykę, i czy to że się pali ciągle check engine oznacza, że wszystko ok. Temat LPG zresztą w nawiasie, został podany jako przykład błędu.. tak czy siak, zajmę się czyszczeniem wszystkiego resetem kompa i może coś się zmieni, jak nie uznam, że jest ok.

rafal86
20-11-11, 15:53
wyczysc krokowy i bedziemy wtedy sie martwic, jak swieci "check" non stop to obiło mi sie o uszy ze to brak błedów.
Ostatnio na forum ktos mial problem z obrotami dlatego ze po resecie nie przeprowadził "nauki" kompa. Po tej czynnosci podobno obroty były juz dobre.
Najpierw krokowiec,potem reset i nauka...
Moze pomoże :)

Furious
20-11-11, 16:02
jak check swieci to nie ma bledow

Michalll_1991
20-11-11, 16:18
a jak podczas samodiagnostyki caly czas swieci sie SRS lub nieprzerwanie szbko miga co to oznacza ? tylko wtedy , no jeszcze chwile jak przekrece na zaplon sie zaswieca. ?

Provokator
20-11-11, 16:21
co oznacza jednostki ... tyle ile razy mignie taki wyjdzie blad .. najlepiej nagraj czyms filmik i wstaw .