Zobacz pełną wersję : świece !!!
tomekd15b2
05-05-07, 23:54
witam! mam pytanie:otóż chciałem sobie zmienić świeczki bo od kupna tego jeszcze nie zrobiłem no i ... poszedłem do sklepu,koleś odczytam mi z dowodu,ja sie 2 razy zapytałem czy napewno pod ten silnik a tu zonk.Przyjechałem do domu (zamiast zrobić to najpierw) sprawdziłem na forum i na stronie ngk podając dane auta dobór świec do i okazało sie że do mnie maja być świece o symbolu: BKR6E-11 czyli do EG4 d15b2 nawet na silniku pisze a koleś w sklepie sprzedał mi świeczki o symbolu BCPR6E-11 które podchodzą pod ED3 i honde do rocznika 91.I tu mam pytanie: czy zwrócić te świeczki i delikanie zrębać sprzedającego! czy takie świece o tym symbolu też podejdą i nie będzie sie nic działo bo z tego co wyczytałem ciepłota jest ta sama.Nie wiem,pytanie kieruje do znawców tematu.
Z óry dziękuje za odpowiedź.
akurat dzisiaj siedziałem przy Hondzie malując wnętrze i z nudów podczas schnięcia lakieru sprawdziłem świece. Auto mam kupione z Austrii gdzie dbają o samochody a na liczniku mam 165 tyś km. W książce serwisowej mam przegląd z serwisu Hondy przy 160 tysiącach i siedzą świece NGK BCPR6E-11. Więc podejrzewam że świece masz ok. Skoro ASO w Austrii takie wsadziło (dodam że w książce mam wbijaną pieczątkę Hondy co 10 tyś od nowości czyli 18 pieczątek) to nie mogą być one nie dobre...
byc moze BCPR6E-11 jest jakims odpowiednikiem BKR6E-11
jezeli tak to mozna wsadzic
jezeli nie... to nawet mechanicy w Austrii mogli sie pomylic...
pozostaje poszukac info czy te swiece sa zamienne...
jeżeli nie znajdziesz tego info to ja bym założył BKR6E-11 tak jak powinno byc
skolopendra
06-05-07, 13:58
byc moze BCPR6E
jest jakims odpowiednikiem BKR6E
to jest to samo reszta-11,mówi nam o odstępie elektrody czyli 1,1mm
tomekd15b2
06-05-07, 16:29
skolopendra, to dlaczego w książkach hondy i na stronie producenta NGK podają tylko BKR6E -11 a nie te drugie BC....????
skolopendra
06-05-07, 16:42
ja mam książkę hondy w której są podawane tylko świece z serii
ik
k
vq
iq
kj
iw
w
kp
a wszystkie to denso :agent:
Ja kupowalem w USA podczas wakacji. Poszedlem do salonu i dali mi 4 elektrodowe. Chodzi jak cza.
Jak ktos chce sprawdze co to za swieca, chyba Bosha ....
chyba Bosha .... :/ :/ :/ :/ :/
bez subiekcji ale bosh'a to wiertarki polecam :) i wycieraczki bo są niezłe :) W książce od Hondy mam do d15b2 bkr6e-11 i pewnie przy zmianie takie założę, ale póki co dobrze chodzi na tych co są. Podejrzewam że w Polskich ASO mogą zakładać to co akurat jest na stanie ale w niemczech, austrii czy holandii zakładają co trzeba.
kable bosha mi sie najdluzej trzymaly :aloha: