Zobacz pełną wersję : kontrolka rezerwy
Witam.
Kontrolka rezerwy w mojej hani 1.4is aerodeck MB8 raz się zapala a czasami nie pomimo, że wskaźnik poziomu paliwa pokazuje zero. Czasami przy gwałtownym hamowaniu lub skręcie kontrolka się zapala i przez chwilę się pali (czasami nawet długo). Wskażnik działa poprawnie bo po zatankowaniu podjeżdza do góry. Może to jakaś poluzowana złączka albo coś takiego i da to się łatwo naprawić. Może ktoś już coś takiego miał w swoim aucie.
witam,
temat wałkowany. podobno rdzewieje czujnik rezerwy. Mam podobnie u siebie czasem swieci a czasem nie. Wydaje mi sie że to również może byc przepalona żarówka która daje własnie taki objaw że raz świeci a raz nie.
Pzdr G-Hud
Ten typ tak ma, trzeba by wyjąć pompę paliwa i sprawdzić czujnik
A moja teoria jest taka, że każdy boji się jeżdzić jak juz wskaźnik jest na zero.
Ile wchodzi Ci paliwa po zatankowaniu jak wskazówka jes t na minimum?
I w jednej i w drugiej miałem tak, że kontrolka zapalała się dopiero gdy wskaźnik opadnie na "dno".
W 1.6 było wtedy jeszcze ok.9l w 1.8 ok 10,5-11l.
Dobra teoria. Rezerwa zapala sie dopiero gdy wskaźnik pokazuje zero i wskazówka może jeszcze opaść do takiego poziomu jak na wskaźnikiu temperatury po wyłączeniu zapłonu, czyli jak w tej piosence "mniej niż zero" ;) W 5d rezerwa ma 7 litrów, co potwierdzam doświadczalnie na 1.4 i 1.5. Poza tym przy hamowaniu wskazówka nieznacznie opada a przy przyspieszaniu podnosi sie :) Wskaźnik jest bezzwrotny (gdyby ktoś nie wiedział i przestraszył sie że nie działa). To chyba tyle w temacie...
Wskaźnik jest bezzwrotny co to znaczy ze jest bezzwrotny?
pzdr ;)
tzn, że po wyłączeniu zapłonu wskazówka nie opada do położenia zerowego.......
moim zdaniem to jednak musi być coś na rzeczy bo czasami wskazówka pokazuje "mniej niż zero" a kontrolka się nie pali a innym razen zapala sie jak strzałka "dynda" jeszcza nad ostatnią kreską.
Dziaku
a tak troche odbiegając od tematu - mnie sie jeszcze nigdy rezerwa nie świeciła, nawet jak wskazowka byla na zero... a poza tym to zawsze jak samochod postoi np. przez kilka godzin to wskazowka idzie do gory znacznie, a potem po zapaleniu wraca do normalnego poziomu... czy to normalne?
pzdr :afro:
To pewnie tak jak pisano na początku, zardzewiały czujnik...
a powiedzcie mi taka rzecz kiedy jest na prawde zero absolutne? sprawdzal ktos? czy wtedy gdy wskazowka jest w takiej pozycji jak wskazowka temp na zimnym silniku? :D
wtedy gdy wskazowka jest w takiej pozycji jak wskazowka temp na zimnym silniku? :D
Dokładnie, ale lepiej tego nie sprawdzać i tankowac gdy sie zaświeci rezerwa.
ok o to mi chodzilo bo tyle co kupilem cif'a i nie wieidzalem czy mi rezerwa dziala teraz chociaz wiem jakie mam ewentualne pole manewru do sprawdzenia jej funkcjonalosci...
[ Dodano: Pią 25 Maj, 2007 ]
ok ostatnie pytanie, w ktorym momencie wlacza wam sie rezerwa? u mnie juz wskazoweczka powli opada od poziomu w dol i dalej nic, chyba czujnik kaput?
ok ostatnie pytanie, w ktorym momencie wlacza wam sie rezerwa? u mnie juz wskazoweczka powli opada od poziomu w dol i dalej nic, chyba czujnik kaput?
Już nawet mnie zaczynają irytować takie posty, PRZECIEŻ PARE LINIJEK WYŻEJ JEST NAPISANE i nie tlyko w tym temacie, a jeszcze w 75 innych!!!!!
:ban: :box: :szukaj:
przepraszam rzeczywiscie jest wczesniej napisane. pozdro!