Zobacz pełną wersję : zamek drzwi w EG3
witam. niedawno kupiłem EG3 i zauwazyłem pewien problem. mianowicie kumpel ktory tez ma EG3 otworzył swoim kluczykiem moje drzwi. zadzwiło mnie to ale pozniej doczytałem ze takie cos moze sie zdarzać ze mozna drzwi otworzyc innym kluczykiem, ale wtedy wziąłem kluczyki od domu i nimi tez otworzyłem zamek ale tylko od strony kierowcy podobnie jak i kolega tymi od civica innego. stwierdzilismy ze zamek jest pewnie po włamaniu. i moje pytanie jest taki. czy jest mozliwość dorobienia wkładki zamka pod moj kluczyk?? ewentualnie jeśli nie to co moge z tym zrobic by mi nikt nie właził, tanim kosztem
Niekoniecznie zamek musi być po włamaniu- po tylu latach wkładka zamka mogła się po prostu wytrzeć i teraz jest nieco bardziej "uniwersalna". Tak czy owak, wkładkę zamka jak najbardziej da się dorobić pod konkretny kluczyk, nawet samemu- ale czy ktoś się tym zajmuje zawodowo? Nie mam pojęcia. W każdym razie, jakbyś dorwał (np. na złomie lub gdziekolwiek) wkładki z zamków z innego civica, to samemu mógłbyś sobie dobrać blaszki (zapadki) wkładki porównując z oryginałem. Każda zapadka we wkładce (nie pamiętam już ile ich dokładnie jest w civicu- 6? 10? jakoś tak) jest opisana numerkiem, który z kolei oznacza wielkość otworu zapadki. Ciężko to wytłumaczyć, ale jakbyś rozebrał jakąś wkładkę to na bank byś zrozumiał o co mi chodzi ;)
aha rozumie. myslałem tez zeby przełozyc wkładke od pasażera w klamke kierowcy a tą od pasażera czyms zatkac i zostawic bez wkładki. ale czy to przejdzie?? a jak wogole dostac sie do tej wkładki? musze cały zamek wyciągnąć??
Nie, są różne ;]
Lepiej kup jak człowiek zestaw wkładek. Wkład drzwi L/P+bagaja+stacyjki+2 kluczki wyszły 68zł brutto. Za większe bezpieczeństwo i wygodę chyba tyle można zapłacić ;]
wkladki kupowaelm za 70zl dwwie pod drzwi stacyjki i bagaznik. chyba znajomy ma na sprzedasz odezwij sie pw