PDA

Zobacz pełną wersję : Opony i felgi na zimę - 16 czy może jednak 15 cali?

Maku1986
02-10-11, 15:22
Na samym wstępie chciałbym serdecznie przywitać wszystkich użytkowników forum :) Przechodząc do rzeczy, od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Civica 1.6 110KM z 2005 roku w wersji Sport. Dodam iż jest to moje pierwsze auto, które urzekło mnie swoim wyglądem, w związku z czym żadne inne w tym przedziale cenowym mnie nie interesowało :)

Jako, iż zbliża się zima, a ja nie posiadam opon zimowych, stoję przed ich wyborem i decyzją co zrobić z felgami… Chodzi o to, że bardzo podobają mi się standardowe 16 calowe felgi montowane w „Sportach” i nie za bardzo wyobrażam sobie jazdy przez prawie pól roku na stalowych 15”… Z tego względu zastanawiam się nad takim rozwiązaniem iż kupię drugi komplet tych felg w „średnim” stanie (np. obecnie wystawione na allegro za 999zł) i do tego zimowe opony 195/55/R16 (będą one w ogóle pasować do tych felg? – obecnie mam letnie 205/55/R16). Co drodzy fachowcy myślicie o takim rozwiązaniu? :) Czy jednak może jest to kiepski pomysł (pomijając wyższą cenę) i radzicie mi coś innego?

Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc i z góry dziękuje za wszelkie porady jednocześnie przepraszając za moją marną wiedzę w tym temacie :o

Mxim555
02-10-11, 23:59
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak zrobić. Tylko bardziej odpowiednie będą zimówki 195/60/16. Na tej stronie możesz sprawdzić jakie rozmiary będą podobne średnicą koła do tego co masz teraz: http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon Oponę wzorcową wpisujesz to co masz teraz, czyli 205/55/16 a w zamiennik to na co chcesz zamienić. Dobierasz taki zamiennik żeby była podobna średnica koła.

wojtek_ury
04-10-11, 21:22
Witam,
Dwa lata stalem przed tym samym dylematem, rowniez po kupnie Sport-a. Ostatecznie kupiłem drugi zestaw felg aluminiowych, rozmiar opony zostawilem bez zmian czyli 205/55/R16 mam Nokian WRG2. Jestem zadowolony z takiego rozwiazania.
Pozdrawiam
URY

grzeskowiak
04-10-11, 23:47
Odświeżam temat, bo i czas zimy się zbliża. Może macie jakieś zimówki, które możecie mi polecić? Zacząłem przeglądać sklepy i mocno się zastanawiam nad kilkoma firmami.
Fulda Montero 3
Nokian WR G2
Bridgestone Bllizak lm30
Miał ktoś styczność z tymi zimówkami?

Maku1986
05-10-11, 16:10
wojtek_ury dobrze słyszeć że takie rozwiązanie się sprawdziło w praktyce, dzięki wielkie za pomoc :) Co do opon, to zastanawiałem się nad nowymi UltraGripami 8 od Goodyeara bo w testach wypadają bardzo dobrze, a ceny nie mają aż tak powalającej (okolo 440zł). Myślicie że warto dołożyć te 4 stówki w stosunku do Nokianów WR G2?. Pozdrawiam

genior
05-10-11, 23:23
nie warto, lepiej kupic debica frigo 2

Mxim555
07-10-11, 00:49
Odświeżam temat, bo i czas zimy się zbliża. Może macie jakieś zimówki, które możecie mi polecić? Zacząłem przeglądać sklepy i mocno się zastanawiam nad kilkoma firmami.
Fulda Montero 3
Nokian WR G2
Bridgestone Bllizak lm30
Miał ktoś styczność z tymi zimówkami?

W tym roku kupiłem Fulda Montero 3 195/65/15. Zdecydowanie odradzam. Rok temu miałem CONTINENTAL TS830 195/65R15 i mogę polecić.