Zobacz pełną wersję : Coś cieknie? co to jest
Witam, zalaczam zdjecie, zauwazylem ze w tym miejscu na (nie wiem jak to nazwac) łączeniu, wydobywa sie smar/olej/maź, czy to cos powaznego? domyslam sie ze raczej nei jest to normalne, pytam jako laik bo motoryzacja to w zadnym wypadku nie moaja dziedzina.
dziekuje i pozdrawiam
http://img370.imageshack.us/img370/5452/c26009024kq2.th.jpg (http://img370.imageshack.us/my.php?image=c26009024kq2.jpg)
czy powazne to zalezy, bo jesli jest mokro na bloku silnika to moze byc wyciek z uszczelki pod pokrywa zaworow i tam sobie scieka (raczej wykluczam zeby z bloku cieklo :)), wiec jak uszczelka to zaden problem wymiana i uszczelka grosze kosztuje, ale obadaj jeszcze czy nie cieknie gdzies z pompy wspomagania choc plyn wspoamagania nei przypomnia raczej mazi smaru etc :) obadaj czy zlopie olej a najlepiej to przeczyj silniczek zeby bl czysty i oabdaj z kad leci :) a btw to co to za silnik bo wyglada jak D13b2 ale jakas ta pokrywa zaworow inna jest usa wersja czy co :) ? pzdr i bez obaw obadaj i bedziesz wiedzial co nie tak :)
dzieki za odpowiedz
tak to d13b2, zdjecie zapozyczone z alleg
olej sprawdzam nagminnie bo to moje zboczenie, zawsze minimalnie ponad max (wiem, wiem za duzo i tak) dziwne ze po np. calym dniu jest tyle, a po 6-7h jest minimalnie pod maxem, rozumiem ze musi splynac, ale tak dlugo, mhm
dzieki, ze wspomagania nie cieknie bo to wersja na mongolie
sprawdz jakiego koloru jest olej co wycieka - jesli czerwony to ci cieknie pompa wspomagania, jesli czarny albo zoltawy to gdzies spod pokrywy zaworow, ale raczej to pompa wspomagania
wspomaganie nia ma Panieee!
kolor czarny, czarnusieńki
dzieki za odpowiedz
Może być także uszkodzona uszczelka pod pokrywą zaworów od strony paska rozrządu. Może Ci wali po rozrządzie i spływa prawą stroną. Miałem tak i jak zmieniłem uszczelkę to wszystko wróciło do normy.
dzieki, a mozna spytac o koszt?
jutro przed wyjazdem na univerek wytre ten wyciek i sprawdze, tylko dziwne ze oleju nie ubywa, mhm
dzieki, a mozna spytac o koszt?
Uszczelka +/- 20 zł. Robocizna własna. Ale nie wiem, czy to jest przyczyna wycieku... Po prostu sobie sprawdź.
może jeszcze puścił pierścień uszczelniający na wałku rozrzadu(simering). jak żródło wycieku będzie tak w kącie od strony rozrządu jakby z uszczelki głowicy to wtedy ten simering popuszcza. trzeba rozrzad zdejmować.
dziekuje wszystkim za odpowiedzi, jutro udam sie do wuja i moze sie cos wyjasni
edit: no i wyglada na to ze to rzeczywiscie uszczelka pod miske olejowa, koszt chyba kolo 20zl ;-)