PDA

Zobacz pełną wersję : Coś cieknie? co to jest

Frydzio
20-04-07, 21:30
Witam, zalaczam zdjecie, zauwazylem ze w tym miejscu na (nie wiem jak to nazwac) łączeniu, wydobywa sie smar/olej/maź, czy to cos powaznego? domyslam sie ze raczej nei jest to normalne, pytam jako laik bo motoryzacja to w zadnym wypadku nie moaja dziedzina.

dziekuje i pozdrawiam

http://img370.imageshack.us/img370/5452/c26009024kq2.th.jpg (http://img370.imageshack.us/my.php?image=c26009024kq2.jpg)

guma__
20-04-07, 21:45
czy powazne to zalezy, bo jesli jest mokro na bloku silnika to moze byc wyciek z uszczelki pod pokrywa zaworow i tam sobie scieka (raczej wykluczam zeby z bloku cieklo :)), wiec jak uszczelka to zaden problem wymiana i uszczelka grosze kosztuje, ale obadaj jeszcze czy nie cieknie gdzies z pompy wspomagania choc plyn wspoamagania nei przypomnia raczej mazi smaru etc :) obadaj czy zlopie olej a najlepiej to przeczyj silniczek zeby bl czysty i oabdaj z kad leci :) a btw to co to za silnik bo wyglada jak D13b2 ale jakas ta pokrywa zaworow inna jest usa wersja czy co :) ? pzdr i bez obaw obadaj i bedziesz wiedzial co nie tak :)

Frydzio
20-04-07, 21:50
dzieki za odpowiedz

tak to d13b2, zdjecie zapozyczone z alleg

olej sprawdzam nagminnie bo to moje zboczenie, zawsze minimalnie ponad max (wiem, wiem za duzo i tak) dziwne ze po np. calym dniu jest tyle, a po 6-7h jest minimalnie pod maxem, rozumiem ze musi splynac, ale tak dlugo, mhm

dzieki, ze wspomagania nie cieknie bo to wersja na mongolie

adam_k
20-04-07, 21:51
sprawdz jakiego koloru jest olej co wycieka - jesli czerwony to ci cieknie pompa wspomagania, jesli czarny albo zoltawy to gdzies spod pokrywy zaworow, ale raczej to pompa wspomagania

Frydzio
20-04-07, 22:14
wspomaganie nia ma Panieee!

kolor czarny, czarnusieńki

dzieki za odpowiedz

tomiek
20-04-07, 22:26
Może być także uszkodzona uszczelka pod pokrywą zaworów od strony paska rozrządu. Może Ci wali po rozrządzie i spływa prawą stroną. Miałem tak i jak zmieniłem uszczelkę to wszystko wróciło do normy.

Frydzio
20-04-07, 22:40
dzieki, a mozna spytac o koszt?

jutro przed wyjazdem na univerek wytre ten wyciek i sprawdze, tylko dziwne ze oleju nie ubywa, mhm

tomiek
20-04-07, 23:00
dzieki, a mozna spytac o koszt?
Uszczelka +/- 20 zł. Robocizna własna. Ale nie wiem, czy to jest przyczyna wycieku... Po prostu sobie sprawdź.

berrry
20-04-07, 23:24
może jeszcze puścił pierścień uszczelniający na wałku rozrzadu(simering). jak żródło wycieku będzie tak w kącie od strony rozrządu jakby z uszczelki głowicy to wtedy ten simering popuszcza. trzeba rozrzad zdejmować.

Frydzio
20-04-07, 23:59
dziekuje wszystkim za odpowiedzi, jutro udam sie do wuja i moze sie cos wyjasni

edit: no i wyglada na to ze to rzeczywiscie uszczelka pod miske olejowa, koszt chyba kolo 20zl ;-)