PDA

Zobacz pełną wersję : Check Engine przy zimnym silniku

wiater
30-08-11, 19:42
Witam. Zauważyłem że coraz częściej rano (przy niższej temperaturze) i zimnym silniku zapala sie kontrolka check engine (przy włączonym zapłonie jak i przy odpalonym silniku). Silnik sie odpala tylko ze ma za niskie obroty ale nie gaśnie, czasami po paru próbach wyłączania i włączania silnika kontrolka znika i gdy troche sie przejade i silnik juz sie troche rozgrzeje to gdy zgasze go i odpale to zawsze kontrolka znika. W czym może tkwić problem? Samochod to Civic 5 generacji silnik D15B2.

Furious
30-08-11, 20:39
Nie jesteśmy jasnowidzami, zrób samodiagnostyke, sprawdz jaki błąd jest zgłaszany przez komputer.

wiater
30-08-11, 20:48
Wiem ale moze ktoś miał podobny problem, gdy będę miał troche więcej czasu to zrobie samodiagnostyke a tak wogóle ta samodiagnostyka coś wykarze jeżeli nie będę miał tej kontrolki zapalonej? Czy tylko robić wtedy gdy kontrolka sie zaświeci?

lukasz-lukasz
30-08-11, 21:00
Zrobienie samo diagnostyki zajęło by Ci niewiele więcej czasu co napisanie powyższego posta a rozwiało by wszelkie wątpliwości... Błędy się zapisują więc wykaże o ile nie rozłączysz akumulatora.

Furious
30-08-11, 21:05
oczywiście ze setka osób miała ten sam problem - zapaliła im sie kontrolka, tylko u każdej z nich przyczyna była inna.... samodiagnostyka!

TheWitcher
04-09-11, 11:43
Tak mi się wydaje że masz to samo co u mnie sonda lambda. kod 43 lub 1. Samo diagnostyka oczywiście nieodzowna więc zrób.

Silent
04-09-11, 11:45
a masz u siebie lpg?

wiater
04-09-11, 22:08
Nie mam lpg. Samodiagnostykie robiłem pierwszy raz wg. instrukcji w necie ale nie wykazała nic (po zrobieniu mostka paliła sie cały czas kontrolka).

majson
04-09-11, 23:16
czyli niby wsio ok by bylo. ale sprawdz sonde.