Zobacz pełną wersję : Check Engine przy zimnym silniku
Witam. Zauważyłem że coraz częściej rano (przy niższej temperaturze) i zimnym silniku zapala sie kontrolka check engine (przy włączonym zapłonie jak i przy odpalonym silniku). Silnik sie odpala tylko ze ma za niskie obroty ale nie gaśnie, czasami po paru próbach wyłączania i włączania silnika kontrolka znika i gdy troche sie przejade i silnik juz sie troche rozgrzeje to gdy zgasze go i odpale to zawsze kontrolka znika. W czym może tkwić problem? Samochod to Civic 5 generacji silnik D15B2.
Nie jesteśmy jasnowidzami, zrób samodiagnostyke, sprawdz jaki błąd jest zgłaszany przez komputer.
Wiem ale moze ktoś miał podobny problem, gdy będę miał troche więcej czasu to zrobie samodiagnostyke a tak wogóle ta samodiagnostyka coś wykarze jeżeli nie będę miał tej kontrolki zapalonej? Czy tylko robić wtedy gdy kontrolka sie zaświeci?
lukasz-lukasz
30-08-11, 21:00
Zrobienie samo diagnostyki zajęło by Ci niewiele więcej czasu co napisanie powyższego posta a rozwiało by wszelkie wątpliwości... Błędy się zapisują więc wykaże o ile nie rozłączysz akumulatora.
oczywiście ze setka osób miała ten sam problem - zapaliła im sie kontrolka, tylko u każdej z nich przyczyna była inna.... samodiagnostyka!
TheWitcher
04-09-11, 11:43
Tak mi się wydaje że masz to samo co u mnie sonda lambda. kod 43 lub 1. Samo diagnostyka oczywiście nieodzowna więc zrób.
Nie mam lpg. Samodiagnostykie robiłem pierwszy raz wg. instrukcji w necie ale nie wykazała nic (po zrobieniu mostka paliła sie cały czas kontrolka).
czyli niby wsio ok by bylo. ale sprawdz sonde.