Zobacz pełną wersję : Pewien problem z centralnym zamkiem.
A wiec tak jak w temacie.
postanowilem zmienic glosniki w drzwiach no i poprowadzic grubsze kable. wczesniej mialem cieniutkie kabelki poprowadzone przez mala dziurke w drzwiach, powyzej tej czarnej kostki. No i teraz chcialem poprowadzic nowe kable profesionalnie :D Z drzwiami pasazera nie bylo zadnych problemow. Kostka ladnie rozwiercona kabelek przeszedl.
Dzisiaj wzielem sie za strone kierowcy, po rozszczepieniu kostki w drzwiach ujzalem pewne 2kabelki idace przez ta rozwiercona kostke. Wiec postanowilem je chwilowo obciac :P
Rozwiercilem bardziej ta kostke, wsadzilem kable od glosnikow. Wsadzilem, polaczylem i zaizolowalem te dwa male kabelki.
Zlozylem wszystko do kupy. Zamykam samochod a tu maly problem.
Otóż te dwa male kabelki okazaly sie ze sa z centralnego zamka. gdy mam oba polaczone to silowniki dzialaja po wlaczeniu centralnego zamka, ale nie chca sie zamknac ani otworzyc. Gdy zlacze jeden kabel to drzwi sie zamykaja a gdy zlacze drugi kabel a pierwszy rozlacze to drzwi sie otwieraja :o
Czy to moze byc pewnego rodzaju rozstrojenie centralnego zamka po przecieciu tych dwoch kabelkow? Nigdy wczesniej nie mialem tego typu problemu.
Panowie, jakies sugestie? :(
"gdy mam oba polaczone to silowniki dzialaja po wlaczeniu centralnego zamka, ale nie chca sie zamknac ani otworzyc."
Nie bardzo rozumiem to zdanie. Nie pomyliłeś nic przy łączeniu tych przewodów? sensie,że odwrotnie?
Jeśli uciąłeś i złączyłeś tak jak było to powinno działać.. chyba,że gdzieś są uszkodzone i dotyka masy.
Jeśli nie podłączyłeś przewodów odwrotnie - a chyba nie bo centralny działał by tylko odwrotnie - to może po odcięciu zwarłeś gdzieś te przewody. Przy takiej pracy należy odłączyć akumulator, gdyż przewody jak i centralka są ciągle pod napięciem. Mogła się uszkodzić centralka. A tego "gdy mam oba polaczone to silowniki dzialaja po wlaczeniu centralnego zamka, ale nie chca sie zamknac ani otworzyc." też nie rozumiem.
No chodzilo mi o to, ze jak oba przewody sa podlaczone i chce zamknac samochod z pilota to slychac, ze silowniki pracuja, lecz drzwi sie nie zamykaja
Może je słychać bo jest odwrotnie podpięte?
Dajesz sygnał na zamknij a one mimo,że są otwarte to próbują się jeszcze otworzyć więc jakieś tam cyknięcie jest.
Sprawdź dokładnie: podepnij jeden przewód raz do 1 raz do 2 i zobacz czy na hasło zamknij zamyka, jeśli tak to podepnij drugi do tego co zostanie i musi działać.
obojetnie czy podlacze do jednego czy drugiego przewodu to jest to samo ;/
rozumiem,że obojętnie który z którym ale wszystkie podłączone i nie zamyka ani nie otwiera tak?
Zgłupiałem, powiedz mi jak rozcinałeś te przewody to na raz wszystkie?
hmm no obcążkami dwa naraz
No to zrobiłeś wzorcowe zwarcie. Pewnie poszła ci centralka, daj ją jakiemuś elektronikowi by ją sprawdził.
Witam.
Podłącze się pod temat bo mam problem z centralnym tylko, że w 6gen 3hb, EJ9
Otóż nie wiem czy seryjnie był zamontowany centralny. Alarm mam firmy Laserline, który po wciśnięciu guzika zamyka tylko drzwi kierowcy, drzwi pasażera nie reagują. Ale coś jest nie tak, ponieważ od strony kierowcy mam coś takiego (obrazki) http://imageshack.us/photo/my-images/69/img201108201655551.jpg/ i http://imageshack.us/photo/my-images/607/img201108201656052.jpg/ (niestety nie mogę dodać zdjęcia tutaj, trzeba wejść w linka) a od pasażera już nie.
Na pierwszym linku jest pistolet (wydaje mi się, że to nie jest oryginalny centralny) a w 2 jakaś skrzynka. Po wciśnięciu guzika na pilocie pistolet działa i drzwi zamyka kierowcy.
Natomiast po stronie pasażera już czegoś takiego nie mam i nie zamyka drzwi. Jednak od zamka idzie jakiś kabel (możliwe, że w zamku już jest wbudowany zamek?) który jest podłączony dalej, jednak w tym kabelku nie ma prądu, tak jakby był odłączony. Wyjmowałem bezpieczniki które powinny być odpowiedzialne za centralny, ale i tak działał i zamykał drzwi kierowcy.
Zastanawia mnie jak zrobić, żeby zamykało mi drzwi pasażera? Wydaje mi się, że mam centralny w drzwiach, ale ktoś coś mieszał i dorobił własny centralny, a seryjny wyłączył.
Aha... zapomniałem dodać, że gdy zamykam auto przekręcając kluczy to zamykają się tylko drzwi w których przekręcam kluczyk, ale to wina centralnego w drzwiach pasażera którego nie ma/jest odłączony.
BTW. Można jakoś zrobić, żeby przy zamykaniu auta podnosiły się el. szyby?
Witam u mnie panowie tez centralka oryginalna w Ej2 przestała chodzić ;/napięcia są wszędzie ale nie zamyka i nie otwiera oraz nie słychać przekaźnika w tej centralce oryginalnej co jest w drzwiach i tez nie wiem co mam robić ;/prosze o pomoc kogos kto mial ten sam problem...