PDA

Zobacz pełną wersję : Podłączenie suba?

Waldek
10-04-07, 17:18
Początkowo nie myslałem o subie, ale... mam okazje nabyć INTERTECHNIK MDS08 i obecnie mam dwa dylematy:

1) Mam kabel zasilający 10 mm2, wiem że powinien być grubszy ale, cóż -czy nie będzie wielkiej tragedii jak go podłączę w mostku (da 100W RMS przy 14,4V ). Jakie mogą byc tragiczne następstwa takiego podłączenia dla całego układu? Muzyki słucham i tak w okolicach połowy skali, bardzo żadko głosniej.
Czy da radę bez kładzenie grubszego kabla jakoś to ogarnąć.

2) Ponieważ obecne radio ma tylko jedno wyjście RCA, to czy narazie mógłbym z tego wyjscia, przez zwykły rozdzielacz podłączyć drugi kabel RCA od suba, jeżeli punkt 1) będzie spełniony.

Jak sie stroi sub z przodem?

ppm702
10-04-07, 17:26
1 da radę, tylko przy głośniejszym słuchaniu możesz mieć duże zniekształcenia ze względu na brak prądu do wzmaka.
2. możesz dać rozdzielacz

3. ustawiasz minimum gain na wzmaku na przód. ustawiasz głośność na radiu do poziomu, przy którym zaczynają się zniekształcenia i odrobinę przyciszasz. Kręcisz gain na wzmacniaczu do poziomu, przy którym w głośnikach słyszysz zniekształcenia i odrobinę cofasz.

odłączasz chinch'e na przód i podłączasz suba. Ustawiasz w radiu głośność, przy której na przednich nie było zniekształceń. Powtarzasz regulację gain do suba analogicznie jak dla przodu (czyli od minimum do poziomu zniekształceń i troszkę z powrotem). Wyłączasz radio, podpinasz wszystkie chinch'e włączasz radio i ustawiasz w dół jeśli potrzeba gain od suba do poziomu nasycenia basem, który będzie dla Ciebie satysfakcjonujący. Pamiętaj, żeby nie przekraczać poziomu gain na wzmacniaczu ustawionym wg. tego co wyżej napisałem.

Powodzenia !!

Waldek
10-04-07, 17:30
A instalacja kondensatora załatwi jakoś sprawę niedoboru mocy. Sub ma tylko 120 RMS a wzmak 4x50W RMS przy 14,4V.

ppm702
10-04-07, 17:31
kondensator troszkę pomoże, ale niestety nie jest antidotum na zbyt cienkie kabelki

emg
10-04-07, 17:41
Wyłączasz radio, podpinasz wszystkie chinch'e włączasz radio i ustawiasz w dół jeśli potrzeba gain od suba do poziomu nasycenia basem, który będzie dla Ciebie satysfakcjonujący.

a ja bym skręcał w dół gain od przednich głośników, żeby bas było słychać, ale to moja teoria tylko :)

ppm702
10-04-07, 23:44
emg, słuszna uwaga. Myślałem o tym, ale mi uciekło... Spieszyłem się do domu z roboty. Czyli po prostu kręcąc w dół jednym i drugim potencjometrem ustawiasz sobie tak jak lubisz wyrównanie basu i przodu