PDA

Zobacz pełną wersję : check engine w d15b2

tomek_m
05-04-07, 00:18
Witam wszystkich, mam problem z lampka check engine w V gen d15b2 z gazem 2 generacji. Sporo sie juz naczytalem na forum o tym problemie, ale nie moge sobie z nim poradzic.
Instalke zamontowal ktos w ten sposob ze w momencie przelaczenia sie na gaz check gasnie - czyli jest jakis przekaznik odlaczajacy lampke, tak wiec na gazie nie swieci, jednak jest wyczuwalne czy silnik pracuje w trybie awaryjnym, czy tez nie (spadek mocy).

Pierwszy moj trop to byl emulator wtruskow PD-44 - polecalo go wiele osob, po zamontowaniu go ponoc znikaly problemy z checkiem. Kupilem emulator, zalozyl mi go gazownik twierdzac ze z "podwojnym monowtryskiem" sa zawsze jakies problemy i ciezko z emulatorem do niego. Przed zalozeniem emulatora zrobil samodiagnostyke - na hondzie zbytnio sie nie znal, stwierdzil ze komp pokazuje jakies bzdury, zrobil reset, zalozyl emulator i niby wszystko bylo ok, check nie swiecil, ale zalecil wymiane sondy lambda bo ponoc slabo dzialala. Po wyjechaniu od niego nieszczesna kontrolka zaswiecila - roznica jest taka ze faktycznie emulator pomogl na to ze przy przelaczaniu z benzyny na gaz i odwrotnie nie wywala checka (wczesniej zawsze).
Stwierdzilem ze wymienie ta sonde nie bardzo wierzac w to ze to pomoze na checka, ale skoro tamta slabo dzialala to i tak trzeba bylo wymienic - zalozylem ngk z ktora ponoc nie ma problemu w hondzie - różnicy w wyskakiwaniu checka zadnej.

Ciezko mi okreslic kiedy najczesciej wywala mi sie owa kontrolka. Najczesciej na jalowych obrotach - bywa ze od razu gdy zapalam zimny silnik, jednak wtedy zwykle nie wskakuje. Po zagrzaniu silnika na jalowych obrotach (stojac na czerwonym swietle np) silnik w pewnym momencie krztusi sie (bywa ze zgasnie) i wskakuje check. Jezeli zgasnie to po zapaleniu (ciezko zapala) od razu jest check. Check wyskakuje przy jezdzie i na gazie i na benzynie. Nie mam za bardzo pomyslu co moze byc powodem. Po zalozeniu emulatora przez gazownika i resecie kompa samodiagnostynia nie pokazuje zadnych bledow (check swieci sie ciagle) i nie bardzo wiem co mam z tym zrobic. Mechanik od hondy powiedzial mi jakis czas temu ze nie oszukam komputera zadnym emulatorem i niestety check bedzie wywalalo - jednak ludzie jakos jezdza na gazie wiec nie wiem kto ma racje. Jesli ktos ma jakies pomysly - prosze o pomoc.

Pozdrawiam wszystkich

Furious
05-04-07, 12:44
Sprawdz co za blad pokazuje samodiagnostyka.

tomek_m
05-04-07, 13:22
W tym rzecz ze samodiagnostyka nie pokazuje bledow (lampka check pali sie ciągle) - jedni pisali ze to blad o kodzie 0, inni ze to znaczy ze wszystko jest ok - u gazownika przed zalozeniem emulatora lampka w samodiagnostyce migala (gazownik stwierdzil ze jest blad braku jednego z sygnalow do ECU ) jednak po resecie samodiagnostyka nic nie pokazuje, a check w czasie jazdy wyskakuje...

stachoo
05-04-07, 23:00
moze trzeba sprawdzic czy bezpiecznik od resetu ECU nie jest przepalony? Moe wtedy chociaz diagnostyke bedzie mozna przeprowadzic?

tomek_m
24-04-07, 20:09
stachoo miales racje - nieszczesny bezpiecznik okazal sie przepalony. Samodiagnostyka pokazuje kod bledu "8" - Czujnik GMP lub jego obwód. Nie bardzo wiem o co chodzi? Czy ma to zwiazek z zalozona instalacja gazowa?

stachoo
24-04-07, 20:59
z tego co wiem to ten czujnik jest w aparacie zaplonowym i w nim nalezy szukać przyczyn usterki. Przeważnie ludzie wymieniali aparat i bylo ok
-pozdrawiam stachoo

fenixs
01-05-07, 16:09
Proszę o odpowiedź i sugestię ... Moja Hondka d15b2 pali 15 litrów gazu ... instalacja jest najprostsza 6-letnia.

Komputer pokazuje błąd numer 1

w Związku z tym pytanie ... wg mnie to nie możliwe że przez uszkodzoną sonde lambda auto paliło by mi 15 litrów gazu owszem było by to możliwe ale przy innej instalacii gazowe takiej która pobiera informację z sondy Lambda a ta moja jest chyba sterowana mechanicznie tymi pokrętełkmi ....

w związku z tym komputer może pokazywać błąd tak poprsotu Lambdy ... bo dla lLambdy spalanie gazu może być nieco inne niż benzyny

w związku z tym gdzie problem z dużym spalaniem ...

stachoo
01-05-07, 17:44
fenixs prosze nie pisz tego samego w pieciu postach :hinczyk:
nie wiem co to moze byc moze instalka zle wyregulowana i lambda tez mogla pojsc jak tak diagnostyka ukazuje

fenixs
01-05-07, 18:21
No cóż ... z deka nie ogarnięty jestem z tym forum ... :P no i dostalłem za to ostrzeżenie :))

w Sumie to ciekawe jak się go pozbyć :))