Zobacz pełną wersję : Uwagi na temat modelu.
Znajdź dwie różnice:
...
:D coś w tym jest :D
dobra, dwie różnice:
1. kolor troche inny
2. felgi
Znajdź dwie różnice:
http://m.onet.pl/_m/63ec42d773cd06f9ec9c34e7b885fd3d,18,1.jpg
http://marfish.pl/krolrzeki1.jpg
:D:D:D
Ku**a... posikałem :D:D:D
edit: Nie używamy wulgaryzmów
Pierwszy test
http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Pierwsza-jazda-Honda-Civic-IX-Dla-kazdego,wid,14029631,wiadomosc.html
Czemu obrażacie tego płetwala??? Przecież jest znacznie ładniejszy ;)
Pierwszy test
http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Pierwsza-jazda-Honda-Civic-IX-Dla-kazdego,wid,14029631,wiadomosc.html
No panowie, co tu dużo mówić, civic stracił większość tych bajerków za które przynajmniej ja go polubiłem, no nic pozostaje jeździć tym co się ma i czekać aż coś się wydarzy na rynku :) przy tworzeniu VIII gena wzięli pod uwagę sugestie młodych, dynamicznych osób a przy tworzeniu IX gena tych drugich :D
Kolejny test:
http://moto.pl/Testy/1,113516,10776499,Honda_Civic___Pierwsza_Jazda.htm l
"Ósma generacja Civica kipiała młodzieńczym charakterem. Dzięki odważnej, bardzo ciekawej sylwetce, łapała w sidła tych, którzy wcześniej nie rozważali kupienia Hondy. Nowa jest spokojniejsza, bardziej poważna, rozsądna. Nie dba o wystrzałowy wygląd, ale o niski współczynnik oporu powietrza, a co za tym idzie - portfel właściciela. W porównaniu do twardej „ósemki” jest bardziej komfortowa i przyjemniej wykończona w środku, za to mniej dynamiczna. I to się nie zmieni, niestety. Znikome są bowiem szanse, że powstanie gorący Civic Type-R. Na dodatek - i to już jest przesądzone - nie będzie też wersji trzydrzwiowej. Oszczędności, oszczędności, oszczędności."
VIII gen był autem dla młodych, IX gen jest autem dla... ich rodziców... :(
po prostu patrze na ten samochod i oczom nie wierze, no co za bzydal, liczylem po cichu, ze z czasem mi sie spodoba, ale nie, jest jeszcze gorzej
Jest jeszcze jakaś szansa że w realu będzie nie tak źle albo i jakiś lifting szybko zrobią... ech. Szkoda gadać. Szczególnie jakby nie było R-ki...
po prostu patrze na ten samochod i oczom nie wierze, no co za bzydal, liczylem po cichu, ze z czasem mi sie spodoba, ale nie, jest jeszcze gorzej
U mnie jest inaczej czy bardziej się przyglądam tym ładniejszy :-). W sumie technicznie jest trochę lepszy, ale wygląd dla mnie ma mniejsze znaczenie.
A mi żona mówiła, że oglądała w 'dzień dobry TVN' jak mówili, że tego nowego CIVICa zaprojektował niby jakiś POLAK! I podobno nawet wywiad z nim był...! No, chyba, że żona coś pokiełbasiła...? Jeśli nie, to trzeba znaleść tego polaka i zlińczować go!!! :D :D :D
U mnie jest inaczej czy bardziej się przyglądam tym ładniejszy :-). W sumie technicznie jest trochę lepszy, ale wygląd dla mnie ma mniejsze znaczenie.
to chyba diesel, o ile znowu nie wstawili sprzegla ktore sie rozleci po 20 tysiacach kilometrow
benzyna jest bardziej mulowata niz obecny model
Racja,nasza VIII gen.jest najładniejsza.Co tu dużo gadać.:p
Chyba coś mnie ominęło, sprzęgło w diesel pada po 20tys?
Moje załatwilem po 140tys, a pastwiłem się srodze.
Chyba coś mnie ominęło, sprzęgło w diesel pada po 20tys?
Moje załatwilem po 140tys, a pastwiłem się srodze.
zdecydowanie cie cos ominelo
to chyba diesel, o ile znowu nie wstawili sprzegla ktore sie rozleci po 20 tysiacach kilometrow
benzyna jest bardziej mulowata niz obecny model
Podobno mniej pali, a teraz to wiadomo ekologia się liczy ... :-)
Mam wrażenie że jak już nie ma innych zalet to się pisze że jest ekologiczne :)
zobaczyłem to dziś rano i powiem ,że dość ciekawie wygląda
http://www.autoexpress.co.uk/news/autoexpressnews/276766/honda_civic_suv_on_way.html
To będzie chyba następca CR-V
Hehe trochę śmieszny ten zlepek z kilku hond. Jak zwykle to wyobrażenie pismaków :D
Jabukasigi
06-01-12, 22:32
Bardzo fajnie wygląda, tylko ten grill...
Wygląda świetnie, coś tylko z tym grillem rzeczywiście trzeba zrobić jakieś SUVowe chromy czy coś :D
To będzie chyba następca CR-V
następca CR-V był już pokazany w USA pod koniec ubiegłego roku, europejski ma być pokazany niedługo, ale wątpie, żeby dużo się różnił :)
zarabisty ten nowy suv civic :)
Ja tam bym nigdy SUVa nie kupił... Tymi kilkoma co próbowałem (Sorento, RAV4, ASX, Tucson) to tragedia - ociężałe, mułowate (jak na swoje niemałe moce), dużo palące (nawet więcej niż by wskazywały moce), z zewnątrz mastodonty (parkowanie!), a wewnątrz praktycznie wszystkie (może poza RAV4) nawet słabiej niż w kompaktowym kombi. Do tego te ceny... I oczywiście większość osób ma tylko FWD bo 4x4 są dużo droższe. Poza zwiększonym prześwitem praktycznie same negatywy, ja nie wiem co to za szalona moda na SUVy ???
W dodatku 90% takich samochodów nie wyjezdza z miasta, więc zwiększony prześwit się nawet nie przydaje. A ten twór dziennikarzy to mógłby być w sumie następcą HR-V
W dodatku 90% takich samochodów nie wyjezdza z miasta, więc zwiększony prześwit się nawet nie przydaje.
jak się nie przydaje? a wysokie krawężniki, a parkowanie na trawie albo w błocie, albo jeszcze ekstremalne wyjeżdżanie z zasp na parkingu... istny miejski survival...
Na krawężniki na które nie wjadę civikiem (szczególnie wysokim tyłem hehe) nie pakowałbym się również SUVem z obawy o uszkodzenie obręczy (szczególnie że wiele z nich ma niskoprofilówki - paradoks). W trawie i w błocie nie byłbym taki pewny, bo nieraz znaczna nadwaga SUVa sprawia że idzie mu gorzej niż zwykłej lekkiej osobówce (mówimy o FWD oczywiście). Co do zasp... tu pewnie prześwit się przydaje. Ale znowu paradoks - czy to nie wszyscy mówią i piszą w instrukcjach do tych SUVów żeby nie próbować przeforsować zaspy bo się Haldex pali (typowa awaria w CR-V, koszt - kilka tysięcy, brak zamienników) ???
Chyba że ktoś kupi np. Grand Vitarę, z w pełni spinalnym 4x4, reduktorem etc. i rzeczywiście ma do tego powód bo mieszka w górach albo jeździ w teren, to inna rozmowa. Ale 95% SUVów to na pokaz źle wydana kasa jak dla mnie, a CR-V jest jednym z nich. Chociaż przynajmniej jest w miarę pojemny i może wreszcie będzie nawet jakoś wyglądał (IMO dotychczasowa generacja najpiękniejsza nie była). Bo nowy Civic nie wygląda, ech :( .
Moje zdanie jest takie ze nowy civic jest z*****y. Z całym szacunkiem ale ten tył to nie pasuje kompletnie do niczego , poprostu jest brzydki :/ Wolałbym 100 razy gen 7 i 8 niz to , co to woogle za jakas popierdółka wyszła gdzie tu jest te " zaciecie sportowe" taki condon sie z niego zrobił , ehh szkoda gadac. Najlepsze sa te plastkiowe nadkola znowu hahah :cool: i masywna kierownica, zegary "ALA szybki crz " :mad:
Ciekaw jestem jak ten tył będzie wyglądal na żywo, bo rzeczywiście na zdjciach nie za bardzo mi się podoba, co innego przód.
VanDerAshen
10-01-12, 07:29
CR-V jest sporo większy od RAV4. Pali dwa litry więcej od Civic 1,8 - Accord w zasadzie tyle samo (mowa o 2.0). 4x4 kosztowało w zeszłym roku stówkę. Zupełnie dobre auto za przyzwoite pieniądze. Wystarczy mieszkać w domu z dojazdem 100m drogą gruntową, żeby zimą mieć parcie na takie auto.
Nowy Civic mi też nie leży. Swoją drogą staram się już nie wypowiadać autorytarnie o wyglądzie nowych modeli Hondy, bo po premierze nic mi się nie podoba. No może z wyjątkiem modelu Legend. Po czterech, pięciu latach zazwyczaj zmieniam zdanie. Jak mi się VIII nie podobała na początku to historia - a teraz taką jeżdżę ...
gość, który maczał palce w nowym civicu http://dziendobry.tvn.pl/video/szczesliwe-podworka-czyli-artysci-dzieciom,1,newest,16194.html
CR-V jest sporo większy od RAV4. Pali dwa litry więcej od Civic 1,8 - Accord w zasadzie tyle samo (mowa o 2.0). 4x4 kosztowało w zeszłym roku stówkę. Zupełnie dobre auto za przyzwoite pieniądze. Wystarczy mieszkać w domu z dojazdem 100m drogą gruntową, żeby zimą mieć parcie na takie auto.
Nowy Civic mi też nie leży. Swoją drogą staram się już nie wypowiadać autorytarnie o wyglądzie nowych modeli Hondy, bo po premierze nic mi się nie podoba. No może z wyjątkiem modelu Legend. Po czterech, pięciu latach zazwyczaj zmieniam zdanie. Jak mi się VIII nie podobała na początku to historia - a teraz taką jeżdżę ...
No tak ale za stówkę to ja bym wolał TypeR który pali podobnie jak CR-V a różnica przyjemności z jazdy jest delikatnie rzecz biorąc kolosalna. Jeszcze do niedawna miałem 150m dziurawej błotnistej drogi gruntowej pod domem i Civic nie miał problemów, a w zimie z powodzeniem służył za pług (mimo że seryjny, okazał się najniższym autem na ulicy). Przy okazji polecam test dużych SUVów w obecnym Motorze czy Auto Świecie. Ciekawe: połowa z tych ogromnych aut ma bagażnik mniejszy od Civica, np. takie Infinity FX ma 327 litrów w teście VDA - w takim samym teście Civic 397 litrów...
Chciałem Civica od dawna, ale jak mogłem go rozważyć akurat wyszła 7 gen. co do której od początku nie miałem pociągu, więc był Avensis. W to 8 gen. zakochałem się w momencie premiery i czekałem tylko, kiedy wreszcie go kupię. 9. jednak od początku mi się nie podoba i to się raczej nie zmieni. Chyba, że przekona mnie fajnym silnikiem wersji R - jeśli owa wyjdzie.
A tak kształtując się ceny 9 gena, co ciekawe nie ma w tej rozpisce 1.8 sport w manualu?!
http://www.hondaplaza.pl/pl/samochody/samochody-nowe/modele/civic-5d-2012/cennik.html
czyżby czas założyć nową podkategorię w dziale technicznym dla 9 gena?!?!
Ale obciach, czyli jak chcesz mieć normalnego porządnego manuala, to tylko albo w syfiastym 1.4 (13 s do setki khe khe) albo w najwyższej specyfikacji 1.8 za stówkę. Chyba ich porąbało zupełnie i przenieśli ofertę prosto ze Stanów, gdzie manual = rarytas. Przecież to już w ogóle nie będzie się sprzedawać, albo od razu zrobią mega promocję typu "bezwat".
Coś jest nie tak. 1.8 na pewno bedzie z manualem. i jego całe 142KM :D
Coś jest nie tak. 1.8 na pewno bedzie z manualem. i jego całe 142KM :D
tez mi się wydaje, że chyba jakieś błędy są w tej specyfikacji i cenniku.
spokojnie, uzupełniają dopiero dane na stronie, przy konfiguracji można wybrać manual przy każdym silniku i w każdej wersji wyposażenia
Ten cennik to trochę masakra. Fajne mi auto dla wszystkich... Podstawowa wersja 1.4 za 65 tysięcy? Dla porównania:
http://www.250kmh.pl/index.php/nowy-hyundai-i30-cennik/
Śmiałbym powiedzieć, że Hyundai bardziej mi się podoba wizualnie. Jest średnio około 15 tysięcy tańszy, równie dobrze wyposażony, ma 5 letnią gwarancję i ciekawszą paletę silnikową, szczególnie dla miłośników diesli...
Cena Civic wersji 1.8 Executive to już nonsens. Raz, że ja taką wersję 8. gen. nabyłem nie tak dawno 18 tysięcy (!!!) taniej co było w miarę konkurencyjne (może nie wobec Hyundaia bo poprzednie i30 nie było do tego konkurencją, ale VW i reszty przy tym wyposażeniu na pewno). Ale jak dołożysz do takiej sumy 5 tysięcy możesz wyjechać z salonu Seata Leonem Cuprą R - porównajcie wyposażenie, silnik... Co więcej, praktycznie każdej innej marce (Opel, VW, Ford) masz w tej cenie znacznie mocniejszego turbobenzyniaka również z pełnym wypasem. Wiem, że to forum Civic i sam tą markę i auta kocham, ale niestety nie wygląda to zachęcająco...
Alix ja niedawno robiłem jazdy próbne różnymi furkami i zdecydowałem się na Hanie. Papier, papierem. A ceny jak to za nowy model, pierwszy rok, wiadomo, kto się rzuci na nowy model, to po co sobie odmawiać kaski :-)
Zgadzam się że to nowość i jest droższa, ale Focus też jest nowy i i30 też jest są całkiem nowe a jednak ceny są trochę inne. Ze starym i30 to nawet głupio byłoby porównywać, bo można go dzisiaj kupić w salonie za 42 tysiące. Pewnie, że wiele osób kupi tylko dlatego że to nowość no i Civic jednak pozostał nie tylko dyskusyjny ale całkiem oryginalny. W sumie 1.8 Sport w manualu ma oficjalnie kosztować 79 tysięcy... pewnie chętni się znajdą. No i ma być Rka jednak. I to 5D. I wygląda zachęcająco:
http://www.youtube.com/watch?v=EYYo619KS9g
Znalazłem na Interii artykulik z cenami:
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/ile-kosztowac-bedzie-civic-2012-oto-ceny,1758244
napisali:
"Co ważne, samochód kosztować będzie dokładnie tyle samo, ile jego poprzednia generacja."
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg
Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)
Ten cennik to trochę masakra. Fajne mi auto dla wszystkich... Podstawowa wersja 1.4 za 65 tysięcy? Dla porównania:
http://www.250kmh.pl/index.php/nowy-hyundai-i30-cennik/
Śmiałbym powiedzieć, że Hyundai bardziej mi się podoba wizualnie. Jest średnio około 15 tysięcy tańszy, równie dobrze wyposażony, ma 5 letnią gwarancję i ciekawszą paletę silnikową, szczególnie dla miłośników diesli...
Myślę że trochę demonizujesz. Jak wiesz Hondy są w nawet najniższych wersjach dobrze wyposażone. Popatrz na prawą stronę tabeli cen w Hyundaiu. Ceny oscylujące w przedziale 70 - 88 tys. zł. Być może przy podobnym wyposażeniu Hyundai będzie trochę tańszy ale ja i tak wybrałbym Hondę. Lepszy prestiż, gwarancja niezawodności, mniejsza utrata wartości.
Co do silników, faktycznie jest ich za mały wybór. Ciekawsza paleta powiadasz. Ok ale co z tego jak te diesle Hyundaia nijak się mają co do diesli Hond (turbodziura). A ten nowy 1.6 jeśli faktycznie będzie miał takie osiągi i spalał poniżej 4 litrów to będzie REWELACJA. O benzyniakach się nie wypowiem bo nie wiem jakie się sprawują w Hyundaiu ale również wątpie by dorównywały V-Tecowi.
No i ma być Rka jednak. I to 5D. I wygląda zachęcająco:
http://www.youtube.com/watch?v=EYYo619KS9g
Wizką tej R-ki bym się nie sugerował, była robiona przez fana ;)
Są już ceny na Honda.pl dla wersji 4D. Ceny niższe od starej bez rabatu. Powiem szczerze, że wcześniejszy sedan dużo ładniejszy, ten zbyt normalny, przód przypomina mi nową linie przodów z VW. We wnętrzu standardowy ręczny i przez to mniejszy schowek? Według mnie minusem jest wrzucenie niewygodnego przycisku Start Engine, choć z lepszej strony :-)
Lepszy prestiż, gwarancja niezawodności, mniejsza utrata wartości.
Czego gwarancja?
Niezawodność Civica skończyła się wraz z 6, no może 7 gen...
8 gen. produkowany w UK nie ma kompletnie nic wspólnego z dawną solidnością Hondy.
Czego gwarancja?
Niezawodność Civica skończyła się wraz z 6, no może 7 gen...
8 gen. produkowany w UK nie ma kompletnie nic wspólnego z dawną solidnością Hondy.
Zgoda. Faktycznie produkowane modele w Anglii są dużo gorsze pod względem niezawodności od tych japońskich. Natomiast nie są to usterki uciążliwe, i nadal jest to auto sprawiające mało kłopotów.
A te produkowane poza Anglią i Japonią?Co o nich sądzicie?Bo ja jak na razie nie narzekam.:)
Co do nowego modelu sedana,to wolę jednak umieszczenie ręcznego i lewarka skrzyni biegów jak w gen.VIII.Ręczny tu mam bliżej kokpitu i jest według mnie tak wygodniej.Nawet w nowym Focusie tak zrobili ręczny.Skrzynia biegów wydaje mi się u mnie bliżej podłokietnika.I nie wiem czy w nowej wersji będzie można sobie przełączać biegi trzymając swobodnie rękę na podłokietniku.Obecnie tak często robię.Przód trochę mi przypomina Hondę City w nowej wersji.Choć już jej nie ma w ofercie.Więc może dlatego taki podobny projekt.Ogólnie ładny jest,ale mnie się podoba bardziej mój.:o
Honda swoją rewolucję designerską właśnie przeszła, teraz czas na ewolucję. Czasami takie coś jest potrzebne (vide Chris Bangle w BMW). Teraz niech jeszcze uzupełni gamę modeli (HRV, PRELUDE?). Podobno zmieniły się władzę w Hondzie, prezesa który się jarał ekologią (idiota) zastąpił jakiś gość związany ze sportami motocyklowymi, i może teraz Honda będzie bardziej nastawiona na sport. Bo żeby Volkswagen miał już samochody bardziej nastawione na szybką jazdę (Golf R, Scirroco) niż Honda..to woła o pomstę do nieba.
Specjaliści z Consumer Report uznali jednak, że samochód nie może liczyć na ich rekomendację. Eksperci zwracają uwagę że, podczas kiedy nowe modele konkurencji – zwłaszcza Hyundai Elnatra – wykonały olbrzymi krok do przody, Honda Civic pod względem komfortu jazdy się uwsteczniła. Z lidera w kategorii małych sedanów, Civic stała się jednym z najgorszych samochodów w tej klasie – czytamy w Consumer Report.
Najbardziej polecanym samochodem w tej klasie jest właśnie Hyundai Elantra 2012.
Z krytyczną oceną specjalistów nie zgadza się oczywiście producent Civic’a.
Koncern Honda wystosował oświadczenie, w którym pisze, że nowa Honda Civic jest krokiem na przód w każdej dziedzinie, zwłaszcza w aspektach, które najważniejsze są w tej klasie samochodów: niezawodność, bezpieczeństwo i niskie zużycie paliwa.
http://www.informacjeusa.com/2011/08/02/honda-civic-2012-wielkim-rozczarowaniem-ekspertow/
Tego właśnie się obawiałem. Tak samo nie spodziewam się cudów po europejskim modelu.Tak to jest jak się stawia ekologię na pierwszym miejscu. "Chciałbym żeby się na tym przejechali" W poniedziałek w Auto Świecie będzie pierwszy prawdziwy test europejskiego. Zobaczymy co tam namotali..
Fakt,Civic niewiele się zmienił.Przynajmniej z zewnątrz.Mimo drobnych zmian bryła auta jest podobna to poprzedniej wersji.A wystarczy np.zobaczyć nowego Hyundaya I30.I tu jest duża zauważalna różnica pomiędzy poprzednią wersją.Zupełnie inne auto.
Mimo wszystko mając do wyboru Hondę i Hyundaia wybrałbym zawsze Hanię :)
To jest oczywiste:).Ale też wszystko zależy od finansów.Bo choć nowy I30 ma być dość drogi,to i tak wychodzi taniej od nowego Civika.No chyba że zdecydować się na Jazza.Też Honda, a taniej.:rolleyes:
Właśnie przeczytałem przed chwilą test Civica 1.8 Sport 5d 9 gen. w "Auto Świat". Panowie redaktorzy chyba sami nie wiedzą co piszą :( Napisali m.in. , że w nowym Civicu zastosowano " nowy system składania oparć tylnych siedzeń, znany do tej pory z modelu Jazz" oraz "bak umieszczono pod przednimi siedzeniami, a nie jak dotychczas pod tylną kanapą". Przecież tak już było w 8 generacji ! Ponadto piszą o poprawieniu osiągów, a następnie o pogorszeniu dynamiki o 0,5s. Chyba ostatni raz kupiłem tę gazetę...
Też zwróciłem na to uwagę. Śmiać mi się chciało. "Fachowcy" kutwa :)
Ten artykul to tlumaczenie z niemieckiego wydania. Pewnie nawet nie jeździli nowym Civicem, frajerzy.
No artykuł wysokich lotów nie był i właściwie nic za bardzo się z niego nie dowiedziałem... I co to za test gdzie podane są dane fabryczne a nie testowe??? W przyszłym tygodniu nowy Civ powienien być do pomacania i przejażdżki w salonach. Koledzy z ASO już jeździli na szkoleniu z modelu. Twierdzą , że w stosunku do 8mki przede wszystkim jest duuużo lepiej wyciszony, wykończenie jest trochę lepsze (ale bez przepaści, w sedanie nawet trochę gorzej bo część deski jest z twardego plastiku), nieco wyżej się siedzi. Tylna wycieraczka na górnej części szyby jak można przypuszczać niewiele daje, widoczność w kiepskiej pogodzie jest nadal mocno upośledzona (dolna pleksi brudzi się tak samo, a przez nią widać co najważniejsze). Wnętrze podobne, bagażnik taki sam (a propos Auto Świata...). Do jazdy mieli obie generacje w 1.8 - dynamika subiektywnie podobna, wydawał się nieco krótszy 2. bieg przez co na nim może minimalnie lepiej idzie (???). Start-Stop w jednym egzemplarzu działał całkiem płynnie, w drugim nie działał wcale... Niestety nie można go wyłączyć na stałe (je**ny ekoterroryzm), trzeba tak jak VSA wyłączać po każdym uruchomieniu silnika. Z baku paliwa ubywa oczywiście generalnie w takim samym tempie co w 8mce... :cool:
A wiecie kiedy są nowe odcinki Moto-On i tego nieszczęsnego Automaniaka? Chętnie obejrzę recenzję. W Top Gear ciekawe kiedy pokażą, ale tam pewnie Type R przetestują.
..., nieco wyżej się siedzi.
Jeszcze wyżej!? W następnej generacji to chyba fotele na dach wepchają :P
Idą w stronę Toyoty :/ Tam to się siedzi jak na taborecie
Jeszcze wyżej!? W następnej generacji to chyba fotele na dach wepchają :P
Bardzo dobrze że wyżej fotele.:)Bo obecnie są trochę za nisko:(.Niezbyt wygodnie się według mnie wsiada i wysiada.Ja sam mam przeważnie podniesiony fotel dość wysoko aby wygodniej siedzieć.A do dachu jeszcze daleko:rolleyes:.Zobacz jak się siedzi np.we fiatach.A też mają dachy, a siedzi się fajnie bo wyżej.:)
A Artur NOW napisał:Idą w stronę Toyoty :/ Tam to się siedzi jak na taborecie
I dobrze,lepiej to niż siedzieć na podłodze.:)
Myślę, że Nissan tiiida jeszcze bardziej przypadłby ci do gustu
hcszwejk73
21-02-12, 19:48
To Honda, było nisko potem wyżej a teraz znowu nisko i tak ma być bo to Honda a nie Citroen Picasso.
To Honda, było nisko potem wyżej a teraz znowu nisko i tak ma być bo to Honda a nie Citroen Picasso.
Otóż to. Dobrze mówi ! :D
wolę dupa szurac po asfalcie, niż siedzieć jak na klozecie...
No ja zdecydowanie wolałbym niżej. W mojej starszej Hondzie jak otwieram drzwi macam asfalt ręką bez wychylania się hehe. Co do widoczności czym jeszcze dla mnie można argumentować zaletę wysokiego siedzenia to tylko kwestia wysokości linii okien...
Ciekawa jest różnica w osiągach wersji 1.8 - najlżejsza wersja S ma 8,7 do setki i pali w mieście 7,3 a Executive ma 9,7 do setki i pali o 0,3 litra więcej. Sekunda różnicy to bardzo dużo, wynika to pewnie i z 60 kg mniej i wąskich lekkich kółek 15'' zamiast szerokich 17'' - fajnie, że tak to rozpisali, prawie nikt tak nie robi. Tylko skąd się bierze różnica prędkości maksymalnej 190km/h vs. 215km/h na tym samym silniku to chyba jakiś błąd??? I gratulacje 14 sekund do setki wersji 1.4 Sport, prawdziwie sportowy bolid ;)
Executive jest co prawda masakrycznie drogi ale też lepiej wyposażony od poprzedniej Executive - jest skóra, kamera cofania, coś tam jeszcze... Za to w podstawowej wersji S nie ma chyba nawet radia.
Mi się wydaję, że to raczej błąd z tym 9,7 do setki, może wpisali wyniki automatu :-). Bez przesady 60-70kg to tyle ile kierowca ;-) Narzut masy 5%, a przyśpieszenie spada o 11%. Jakby mniejsze koła oznaczały szybszy samochód, to w rajdach brałyby udział samochody na 10" obręczach :P
Mi się wydaję, że to raczej błąd z tym 9,7 do setki, może wpisali wyniki automatu :-). Bez przesady 60-70kg to tyle ile kierowca ;-) Narzut masy 5%, a przyśpieszenie spada o 11%. Jakby mniejsze koła oznaczały szybszy samochód, to w rajdach brałyby udział samochody na 10" obręczach :P
Wyniki z automatu masz po slashu - imponujące inaczej 11.4 sek. (mówię o oficjalnej stronie www.honda.pl). Co do poprawy dynamiki na mniejszych kołach to w skojarzeniu z mniejszą wagą myślę że taka różnica jest realna, tym bardziej że patrz na różnice pomiędzy innymi wersjami (trochę lżejszy Sport na tych samych kołach co Exe ma 9,4). Lżejsze i stawiające mniejszy opór koła póki mają trakcję oznaczają szybszy samochód. Natomiast w autach wyczynowych jest chociażby kwestia wielkości hamulców - na asfalt są potrzebne duuuże żeby efektywnie hamować i zwykle w takie 15'' po prostu zaciski hamulcowe na dużych tarczach się nie mieszczą. Też ważna jest sztywność boków opony (o to łatwiej przy większej feldze / niższym profilu opony). Dlatego wymagają odpowiednio dużych kół. Ale to zupełnie inne moce, które dają sobie spokojnie z nimi radę.
Ja tak powiedziałem na wyrost, ale aż takie różnice w przyśpieszeniu mnie dziwią...
Ale dlaczego Honda nie może mieć wyżej zamocowanych foteli?I co ma tu znaczenie akurat marka?:rolleyes:A mnie własnie dziwi że japońskie auto ma takie niskie fotele.Wszak Japonczycy to projektowali,a oni nie są zbyt wysocy.:o.
Hmmm może bo niżej siedząc masz lepsze czucie auta, lepszy rozkład mas i mniej latasz na boki na zakrętach??? Tego ja oczekuję od Hondy. Mój fotel jest nastawiony na max. do dołu. Jakbym oczekiwał tylko komfortu, wsiadania łatwego jak na stołek i żaden sportowy aspekt samochodu by mnie nie interesował wybrałbym coś w czym się siedzi wyżej, np. vana typu wspomniany Citroen Picasso...
Ciekawa jest różnica w osiągach wersji 1.8 - najlżejsza wersja S ma 8,7 do setki i pali w mieście 7,3 a Executive ma 9,7 do setki i pali o 0,3 litra więcej. Sekunda różnicy to bardzo dużo, wynika to pewnie i z 60 kg mniej i wąskich lekkich kółek 15'' zamiast szerokich 17'' - fajnie, że tak to rozpisali, prawie nikt tak nie robi. Tylko skąd się bierze różnica prędkości maksymalnej 190km/h vs. 215km/h na tym samym silniku to chyba jakiś błąd??? I gratulacje 14 sekund do setki wersji 1.4 Sport, prawdziwie sportowy bolid ;)
Jedyne wytłumaczenie dla mniejszej prędkości max mi przychodzi do glowy to blad albo ograniczenie elektroniczne, tylko po co...
Obczajcie:
http://autokult.pl/2012/02/22/wyscigowa-honda-civic-next-generation-touring-car-ngtc
i jeszcze to :
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.306672926057807.69079.155336084524826&type=1
Ale dlaczego Honda nie może mieć wyżej zamocowanych foteli?I co ma tu znaczenie akurat marka?:rolleyes:A mnie własnie dziwi że japońskie auto ma takie niskie fotele.Wszak Japonczycy to projektowali,a oni nie są zbyt wysocy.:o.
A nie ma Hond z wyżej zamontowanymi fotelami? Jakiś Accord czy CR-V, nie mam pojęcia, nie jechałem. Civic to kompakt "udający" sportowca i ciężko wymagać od takiego samochodu krzeseł jak w jadalni, może po prostu wybrałeś zły model? ;)
No do sportowca to mu jednak daleko.:D Tym bardziej sedan.:rolleyes: A co do błędu w zakupie modelu,to trudno po jednej jeździe testowej coś powiedzieć.Ostatecznie się przyzwyczaiłem,choć nie chwalę tego.Bo przecież Civiki kupują nie tylko ludzie młodzi.Tym bardziej sedany.Rozumiem Civic Typ-R.Wiadomo czego się spodziewać,ale zwykły kompakt?:rolleyes:
Dlatego napisałem, że sportowca "udaje" ;) Wiadomo, nie wszystko można wyczuć na jeździe próbnej, ale pozycja za kierownica to chyba właśnie to co się odczuwa najbardziej, ja byłem zachwycony, ale cóż, wcześniej miałem Punto II ;)
To i tak miałeś lepiej bo u mnie wcześniej był Uno.:p To Civic w porównaniu z nim był dla mnie prawie jak Rolls-Royce.;) I jak tu było zwracać uwagę na poziom siedzenia.:o
Zobaczcie jak się odpycha:
http://www.youtube.com/watch?v=su2PYCYbFYI&feature=player_embedded
Nie wiem czy tylko ja tak mam ale wydaje mi się że w tym wyścigowym Civicu grill pod kolor nadwozia wygląda DUŻO lepiej niż ten ohydny czarny plastik co jest w serii...
http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/images/2012/02/793205313267478316.jpg
Nie wiem czy tylko ja tak mam ale wydaje mi się że w tym wyścigowym Civicu grill pod kolor nadwozia wygląda DUŻO lepiej niż ten ohydny czarny plastik co jest w serii...
http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/images/2012/02/793205313267478316.jpg
Nie ma co do tego wątpliwości, ten czarny plastik to porażka.
Pewnie po pierwszym lifcie ten element pojdzie do zmiany :) Tak jak pierwszy "szklany" grill w 8gen.
W obecnym MOTOR jest test nowego Civica. W dieslu 2,2 / 150KM. W porównaniu z Golfem, Focusem i C4. Niestety Civic przegrywa to porównanie... Dynamika silnika super (8,1s do setki !), wygłuszenie też. Ale niestety już cała reszta, w tym materiały wykończenia wnętrza (ocenione jako najsłabsze)... Najbardziej mnie boli opis, że Civic najgorzej się prowadzi z tych aut i mimo najdynamiczniejszego silnika miał najgorszy czas na testowym okrążeniu. Jak Honda jeździ gorzej od Citroena to już coś nie tak.
W dodatku ten silnik nie będzie podobno w ofercie w Polsce
Oglądałem już kilka zagranicznych testów nowego civika i potwierdzam info, że prowadzenie wg. testowanych nie jest najlepsze, strasznie buja całym samochodem gorzej niż w VIII gen.
Coś za coś, tym razem postawili na komfort...
VanDerAshen
28-02-12, 18:27
Obawiam się, że to nie jest wytłumaczenie. Jeździłem nowym focusem i czego jak czego ale komfortu tam nie brakuje.
Jeżeli prowadzenie jest znacznie lepsze w focusie (jak wynika z testów) to boję się, że w civicu będzie na prawdę słabo :(
No to jak juz w fordzie jest lepsze prowadzenie niż w hondzie to już nieciekawie. W sumie chyba dobrze, że nie czekałem na nowego civica, bo mogłoby być duuuże rozczarowanie :(
Ja też chyba sobie dam spokój z 9gen.
Dłuższy, niższy, słabszy...ewolucja w crz - sportowy wygląd, osiągi zwykłego kompakta.
i jeszcze jedno - wersja z ksenonami w cenie pod 100k zł, dla mnie obsurd.
Powinna być możliwość indywidualnej konfiguracji wyposażenia.
Dużo jeżdżę po ciemku, a światła "zwykłe" są słabe i szybko się brudzą
No to jak juz w fordzie jest lepsze prowadzenie niż w hondzie to już nieciekawie. W sumie chyba dobrze, że nie czekałem na nowego civica, bo mogłoby być duuuże rozczarowanie :(
Mój kolega kupował auto w tym samym czasie co ja - on kupił Focusa II gen w dieslu w wyposażeniu "sport" gdzie jest tam jest coś w zawieszeniu zmienione (nie wiedział dokładnie co), i o ile komfort jest porównywalny to trzeba przyznać że jego foczka prowadzi się odczuwalnie lepiej od mojego 8gena. Nie wiem jak Focus bez tego pakietu sport, ale to wg. pismaków od ładnych paru lat poza BMW 1 najlepiej prowadzący się kompakt. Tylko na tego Fordowskiego diesla to bym mojego R18 w życiu nie zamienił...
Co do wymuszania kupienia najdroższej wersji żeby mieć ksenony to sam padłem tego ofiarą...
Alix ale jak masz Hatchbacka to masz zwykłą belkę skrętną, a nie zawieszenie wielowahaczowe i stąd gorsze prowadzenie na zakrętach. Sedan ma wielowahaczowe.
ArturNOW masz sedana, masz wielowahacz, ale miękkość zawieszenia w civie 4D
to porażka na słabych polskich drogach, do tego bardzo duża podatność na boczny wiatr
Jak ktoś tu podał że amerykanie źle ocenili civa IX ed. bo podskakiwał to się nie dziwie,
bo już 8 kiepskoo się prowadzi.
honda się uwstecznia pod wpływem "ekoterrorystów"
mimo że jestem fanem hondy, drugi civic, inna honda w rodzinie (city) to tylko polecam
hondy starsze, a jak bym miał jeszcze raz kupować hondę , to nigdy już nową
W teście motora civic przegrał tylko i wyłącznie przez cene i przez brak możliwości konfiguracji wyposażenia. Muszę także stwierdzic, iż różne magazyny motoryzacyjne często, gęsto faworyzują niektóre marki i oceny porównań nie są do końca obiektywne.
Alix ale jak masz Hatchbacka to masz zwykłą belkę skrętną, a nie zawieszenie wielowahaczowe i stąd gorsze prowadzenie na zakrętach. Sedan ma wielowahaczowe.
Dla mnie to jakaś mantra tym wielowahaczowym vs belka. Miałem przez parę lat wielowahacz w Avensisie i prowadził się bez porównania gorzej (żeby nie powiedzieć niebezpiecznie gorzej). Nie widzę przepaści między sedanem a hatchbackiem w 8 gen w prowadzeniu, próbowałem obydwa łącznie z tym jak idą bokiem na ręcznym i co potrafią na ostrym rondzie. Tu jeszcze się kłania to co napisał Żocho_BP - sedan jest bardziej miękko zestrojony. Zgodnie z tym Type R FN2 nie powinien mieć szans z wielowahaczowym Golfem GTi i mniej dynamicznym silnikiem a jednak go na torze objeżdża na swojej biednej belce skrętnej. Ważne jest zestrojenie całości a nie tylko technologia wykonania!!!
Trochę w tym racji co nie zmienia faktu że EP3 na torze robi wiatrak z FN2, a różnica w masie nie jest aż taka ogromna (~100 kg), tu niestety wychodzi "słabość" belki skrętnej.
VanDerAshen
29-02-12, 07:09
... honda się uwstecznia pod wpływem "ekoterrorystów"
...
Ekoterrorystów nie darzę ciepłym uczuciem, jednak strojenie i konstrukcja zawieszenia w nowym civicu to prawdopodobnie jednak nie ich wina ;) Co innego przycisk Eko ...
W standardzie oczywiście, bo sedan ma trochę inny target. Tylko jak ktoś chce to może usztywnić zawieszenie w sedanie i mieć plusy wielowahacza, który na zakrętach będzie lepiej trzymać.
Powiem też, że wcześniej miałem hatchbacka gen 6 anglika i zawieszenie było dużo miększe niż w obecnym 4D. Więc trudno powiedzieć, że Honda się uwstecznia pod tym względem. Może po prostu między 7 a 8 buda tyle kilo nabrała, że samochód trochę inaczej reaguję.
... a różnica w masie nie jest aż taka ogromna (~100 kg),
No jak 100kg nie jest dużą różnicą, to co jest? Pół tony!?
[QUOTE= ale miękkość zawieszenia w civie 4D
to porażka na słabych polskich drogach, do tego bardzo duża podatność na boczny wiatr
J[/QUOTE]
No niestety nie mogę się z tobą zgodzić.:rolleyes:Nie odczułem aby coś było nie tak z zawieszeniem akurat w tym modelu.A jeździłem wcześniej fiatem z o wiele twardszym zawieszeniem.A nasze drogi to mogą nie zaszkodzić tylko SUV-om i terenówkom.Więc nie ma co ich brać pod uwagę.Co do niszczenia zawieszenia.:)Co do bocznego wiatru, to nic się specjalnego nie dzieje z autem.Jedzie normalnie.No chyba że podczas jazdy w huraganie.Ale tego nie próbowałem.:D
No jak 100kg nie jest dużą różnicą, to co jest? Pół tony!?
Nie pisałem że duża tylko ogromna :) i nie zmienia to faktu że FN2 prowadzi się duuużo gorzej od EP3 i nie masa ma tutaj zasadnicze znaczenie a właśnie zawieszenie i sztywność samej budy.
Nie pisałem że duża tylko ogromna :) i nie zmienia to faktu że FN2 prowadzi się duuużo gorzej od EP3 i nie masa ma tutaj zasadnicze znaczenie a właśnie zawieszenie i sztywność samej budy.
Większa masa i brak wielowahaczowego zawieszenie :-)
Wróćmy do tematu Gen 9. Ktoś miał okazję już jeździć. Jest w salonach?
Wróćmy do tematu Gen 9. Ktoś miał okazję już jeździć. Jest w salonach?
W Plazie będzie okazja:
http://www.hondaplaza.pl/pl/samochody/promocje/promocje-na-modele/10088-prezentacja-nowej-hondy-civic-ix-generacji.html
Pzdr - Artur S.
Ja byłem wczoraj na premierze Civica na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach ale i tak niestety dupy nie urywa.
Jest kilka gadżetów które mogłyby być w naszych 8-kach (domykanie szyb/składanie lusterek z pilota, aktywny tempomat, światła do jazdy dziennej zintegrowane w reflektorach, elektrycznie regulowane fotele-część lędźwiowa i boczki)
Planowane silniki 1,6 diesel i na razie w wersji do WTCC 1,6 T.
Generalnie przez kolejne 4 lata co roku będzie jakiś nowy model (kolejna generacja) wypuszczany. I pokazali koncept (niestety tylko zdjęcie) następcy NSX-a.
Właśnie byłem na jeździe próbnej - do Wrocka zjechał pierwszy nowy 5D i 4D, obydwa w znajomej benzynie 1.8. To była faktycznie pierwsza jazda - po 13km na liczniku :cool: Pojeździłem głównie 5D w wersji Sport. Jak postawiłem obydwa obok siebie (też czarny jak mój) to z przodu jest OK, a tył jednak zdecydowanie wolę w swoim. Deska rozdzielcza robi dobre wrażenie, kierownica jest gruba, z fajnej skóry. Zegary bardziej podobały mi się w 4D (trójwymiarowe na prędkościomierzu), a są generalnie OK. Całość nie jest już taka wyjątkowa - w ufo było niepowtarzalnie, tutaj równie dobrze możesz wsiąść do Focusa czy Kia. Spaprali schowek - jest fajnie flokowany, ale o połowę mniejszy. Poza deską wnętrze jest takie samo, tylko materiały inne - przyjemna puchata tkanina; brakuje mi metalizowanych wstawek - podobały mi się i auto wyglądało jakoś mniej plastikowo. Wycieraczka z tyłu tylko trochę pomaga w widoczności, a szybka pod spojlerem jest teraz ze szkła a nie z pleksi i ma podgrzewanie. Kamera cofania już od podstawowych wersji - rewelacja. Sam ekranik i komputer jest z nowej epoki w stosunku do 8th gen, przynajmniej tych bez navi. Poprawili też trochę brzmienie audio. Kończąc o nadwoziu ciekawostka: to nadal jest ... FK2 tak jak 8gen!!! To samo?
Pod maską R18Z4 który... jedzie identycznie jak nasze R18A2. Biegi mają identyczne długości, odcięcie tak samo na 6800. W porównaniu do 8gen prawie go w kabinie nie słychać - wyciszenie mega, praktycznie jak w Accord. Start stop działa sprawnie, dziwne uczucie - trzeba się przyzwyczaić. Łatwo się wyłącza jakby co. Econ, listki i brak sportowego ducha i tak nie nakłaniają do szaleństw... No właśnie, jest całkiem komfortowo, twardość podobna jak w 8gen. ale lepiej wybiera nierówności. Na zakrętach podobnie (nieubita nówka, trudno porównywać). Odczuwalnie lepiej biorą hamulce. Gorzej z układem kierowniczym - wspomaganie jest silniejsze i daje mniejsze wyczucie.
Czy mi się podobało? Moje auto mi się podoba to i to też. To jest duży lifting, auto jest to samo. Poświadcza to identyczny symbol nadwozia. Jakbym miał do wyboru obydwa, wziąłbym 8th gena - jest oryginalniejszy, wydaje się mniej plastikowy i ma zdecydowanie więcej sportowego ducha. Za to 9 jest bardziej komfortowy. Ja czekam na Type R. Chociaż patrząc na to, to zobaczymy:
http://www.youtube.com/watch?v=1VGOBCf2Sp8&feature=g-vrec&context=G2443d0dRVAAAAAAAAAg
P.S. - naprawdę najwyższy czas stworzyć dział 9 gen... A właściwie 8.1 gen :)
Tez bylem wczoraj na Torwarze.
Ten czerwony(milano red) 5d Exec wygladal naprawde ladnie. Jedyne DUZE zastrzezenia do jakosci tworzywa w drzwiach wokol sterownikow elektrycznych szyb. Sa twarde i przejechanie paznokciem zostawia slad. A to miejsce, ktore bedzie "macane" czesto przy okazji zamykania drzwi, sterowania szybami itp.
Zgadzam sie co do wyciszenia. Siedzielismy z kumplem w srodku w trakcie koncertu i mozna bylo spokojnie rozmawiac.
PS. Swiatla do jazdy dziennej nie za zintegrowane w reflektorach tylko sa w zderzaku :p
Kamera cofania już od podstawowych wersji - rewelacja. Sam ekranik i komputer jest z nowej epoki w stosunku do 8th gen, przynajmniej tych bez navi.
No nie gadaj że każdy ma kamerkę ? :p
to nadal jest ... FK2 tak jak 8gen!!! To samo?
Trzeba byłoby zobaczyć techniczne zdjęcia karoserii 8 i 9 gen'a ale jeśli oznaczenie to samo to wychodzi,że karoseria ta sama w innej obudowie :rolleyes:
ciekawe jak lakier, czy tez "ekologiczny"...
No nie gadaj że każdy ma kamerkę ? :p
Ano pane, ano. Nawet w najtańszej S jest. To tak naprawdę koszt dla nich rzędu 100pln pewnie przy takiej skali produkcji a ludzie przestaną narzekać na złą widoczność. Dobrze pomyślane, a nie tylko wyciąganie kasy na chama jak większość producentów :) Tylko kiepsko z tymi ksenonami że dopiero w Exe. No i podgrzewane fotele też dopiero w Exe, ale to już gadżet.
ponoć s nie będzie w ofercie tak (mówili w serwisie)
Alix nie napisałeś nic o zawieszeniu oprócz tego że jest komfortowe.
Dużo zmienili w konstrukcji?
Jestem ciekaw czy jeździłeś 4D, jak teraz się prowadzi?
Przy okazji na przeglądzie spróbuje przejechać się nowym 4D, ale to dopiero w maju.
Jacek65, nie wiem po jakich drogach jeździsz i ile osób wozisz, ale u mnie
w porównaniu z najbliższą konkurencją zawieszenie hondy nie nadaje się
na "polskie drogi", nie wytrzymuje i tyle.
Już o tym pisałem.
Jak chcesz sobie poczytać jakie problemy mieli amerykanie z zawieszeniem w civicu
to zajrzyj na ich forum o 8gen. bo nasze w tej kwestii jest skromne.
A może ty nie odczuwasz dyskomfortu podróżowania (podskakiwanie jak pingpong tyłu)
i różnicy odczuć po przesiadce z fiata? Bo tak też może być.
Wracjaąc do tematu ,
widzę że 4D ma lesze osiągi niż 8gen, i w przyśpieszeniu i w spalaniu,
rozstaw osi troszkę zmniejszyli,
Maksymalna ładowność 435-470 / 430-487 -
4osoby pełen bak i do kufra już nic nie wrzucisz, bo będzie przeładowany ?
może trochę poprawili prowadzenie?
Alix nie napisałeś nic o zawieszeniu oprócz tego że jest komfortowe.
Dużo zmienili w konstrukcji?
Jestem ciekaw czy jeździłeś 4D, jak teraz się prowadzi?
Przy okazji na przeglądzie spróbuje przejechać się nowym 4D, ale to dopiero w maju.
Trudno rozprawiać o zawiasie bo zwykle trochę inaczej pracuje jak przejedzie przynajmniej te 500-1000km. Jest bardziej harmonijne, auto mniej nurkuje na poprzecznych nierównościach. Prowadzenie jest podobne (kuleje bardziej "drewniany" układ kierowniczy), wychylenia budy podobne, raczej tendencja do przewidywalnej podsterowności. Nie miałem serca katować takiej nóweczki i stesować kolegi z salonu na ręcznym po rondach. Co do konstrukcji to dodali poduszki olejowe do belki skrętnej, ale mechanicy kiwali głowami co do ich ewentualnej trwałości w naszych warunkach...
4D nie było jeszcze ubezpieczone więc tylko kilka rundek po parkingu - za mało, żeby się wypowiadać. W 4D zdziwiła mnie deska rozdzielcza częściowo z twardych plastików, wykończenie bagażnika też chyba było gorszej jakości niż w poprzedniku. Ale budziki ma super. Generalnie do sedana mnie nie ciągnęło ale w mojej opinii przynajmniej z zewnątrz stojący obok poprzednik był zdecydowanie ładniejszy (ten tył...). O ewentualnych zmianach w konstrukcji sedana nic nie wiem.
Co ciekawe, o ile 4D zachowało dojazdówkę, 5D w standardzie ma zestaw naprawczy i pokaźny schowek w podłodze bagażnika - miejsce jest jakby co.
Panowie. W tym Waszym testowaniu nie wspominacie o jednej - dla mnie bardzo ważnej sprawie. Chodzi o nawigację i system głośnomówiący. Czy to nie jest jakaś paranoja. Wypuścili kolejny nowy model bez obsługi języka polskiego. Zadzwoniła do mnie miła Pani z JKK Katowice i zaprosiła na jazdę próbną. Zapytałem o dostepność języka polskiego. Potwierdziła ,że nadal "kitajce" nas ignorują. Moja odpowiedź była krótka - zaproście mnie jak będę mógł pogadać z Hanią w moim ojczystym języku. Pozdrawiam
Ojej, straszne, to całkowicie do dupy ten Civic! Z internetu też nie korzystasz w pełni bo za dużo rzeczy nie jest po polsku? Tak na marginesie masz kilkadziesiąt nawigacji i systemów głośnomówiących mówiących po polsku, o klasę lepszych i kilkanaście razy tańszych od tych co Ci Honda zaoferuje (navi 6 tys. i tylko w Executive)...
Napisy na oponach też są po angielsku, więc skąd Polak może wiedzieć, że działają jak należy. :p
Można sobie poradzić z nawigacją obcojęzyczną, żaden to problem (jak sądzę) co nie zmienia faktu że traktują nas jak 3 świat, a to jest wkur....ce
Ale pod względem sprzedaży nowych aut jesteśmy trzecim światem. Co nie zmienia faktu, że kosztuje to grosze w ostatecznym rozliczeniu i mało logiczne jest czemu tego nie robią. Z kolei patrząc racjonalnie (nie chcę nikogo urazić) w dzisiejszych czasach kłopoty z podstawowym angielskim, w tym przypadku nawet doczytanie co znaczy te 5 komend nawigacji, to swojego rodzaju kalectwo...
Alix, zapomniałeś że hondą jeżdżą też 60-ciolatkowie.
Może nie mam 60siąt, ale mój wiek jest słuszny i oczy już nie te,
Chcę dobrych świateł bo seryjne są do d.,a cena za ksenony mnie poraża,
więc chyba zrezygnuję z oferty hondy i poszukam producenta który poważnie traktuje
nabywcę, a nie prowadzi sprzedaży w jedynie słusznych pakietach,
np. nie mam ochoty płacić za szklany dach i świecące na niebiesko drzwi.
VanDerAshen
02-03-12, 21:23
Kiedy właśnie pakiety są po to żeby było taniej. Montaż świateł na zamówienie kosztowałoby tyle co światła montowane pakietowo razem z dachem szklanym.
Oczywiście można powiedzieć że pakiety powinny być inaczej skonfigurowane (to kwestia gustu).
Przykład z autopsji. Chciałem kupić Comfort ale brakowało mi paru drobiazgów.
1. Głośniki wysokotonowe
2. USB
3. Czujniki parkowania
4. Autoalarm
Po podsumowaniu z dodatkami wyszło, że Comfort + precjoza kosztowałyby więcej niż Sport w którym trochę na siłę dostałem parę innych drobiazgów (i wszystko co chciałem). Oczywiście to czy pakiet komuś pasuje czy nie to trochę kwestia szczęścia a trochę umiejętnego skomponowania przez marketingowców.
Z pewnością nie jest to jednak przejaw niepoważnego traktowania klienta ...
Toż różnica pomiędzy comfort i exe wynosi 18tys.
A mnie do wyposażenia comfort tylko xenonów brakuje.
Dlatego nie zgadzam sie z przedmówcą o "tanich" pakietach,
jeden chce zestaw obowiązkowy inny chce wybrać sobie konfigurację.
Proponuję się pobawić w konfigurację np. u wag'a, i ceny wychodzą zupełnie znośne.
Poza tym jeden silnik do wyboru
A osiągi w 9gen są gorsze od poprzedniej
Jak auto ma wyglądać na "usportowione" to i ma mieć jako takie osiągi, a tak się nie dzieje,
I jeszcze brak dizla w ofercie....zupełnie jak w suzuki, jeden silnik i kilka opakowań.
Z konfiguracja VAG tez nie jest tak rozowo. Doplata za niektore dodatki jest kosmiczna. W passacie doplata do bixenonu to ztcp 5k PLN.
U Hondy filozofia mozliwosci kupienia auta tylko w okreslonych wersjach zapewne wynika z ograniczenia kosztow.
Leci produkcja aut w okreslonych wersjach bez kombinacji.
Ale fakt, robienie z xenona cymesu dostepnego tylko w execu jest slaba opcja. Bo co jezeli ktos nie lubi skorzanych foteli a chcialby widziec dobrze w nocy?
VanDerAshen
03-03-12, 08:07
Ksenony dostępne w pakiecie za 20000 to jest właśnie dobry przykład złego przykładu ;)
w 8gen jak pamiętam w ostatnim rzucie dopłata do exe wynosiła coś koło 5000 - więc dach można było traktować jako gratis.
należy mieć nadzieję, że pakiety zostaną dopracowane, albo kupić inną markę.
btw. Coraz bardziej jestem zadowolony, że kupiłem w ostatniej chwili 8 gen ...
No z tymi ksenonami to zdecydowanie jest niemiły akcent, powinny być jako opcja praktycznie od Comfort zaczynając. To nie jest żaden ekstrawagancki luksus, ale naprawdę istotny element wyposażenia poprawiający bezpieczeństwo i w dodatku nie wymaga żadnej poważniejszej ingerencji w auto więc bez przesady. Szczególnie przy kosmicznej cenie Exe.
Niestety w VAG z tego co wiem też ksenonów do takiej podstawowej wersji auta nie dokupisz. Niby jest w cenniku ale jak poczytasz gwiazdki przy tym to jest wymagana wersja wypozażenia taka a taka a do tego pakiet taki a taki... i w sumie to nie jest tylko cena, która widnieje przy słowie "ksenony". I tak w Audi za ponad 100tys. potrafi nie być nawet manualnej klimy. To właśnie VAG jest mistrzem wyciągania kasy za wyposażenie, pakiety jak w Hondzie czy Suzuki zwykle i tak wychodzą taniej. Jak porównywałem Golfa TSI 122KM jak kupowałem Civica Exe to żeby dorównać wyposażenie m. in. o ksenony i automatyczną klimę, w salonie VW zostawiłbym 6 tys. więcej a nadal nie miał kilku rzeczy typu szklany dach. Ale Exe w 8gen było dużo tańsze.
Ogladał juz ktoś w nowego Civika?Bo ja dzisiaj.:p.Choć tylko sedana. Wygląda nieźle choć miałbym kilka zastrzeżeń.Np.wystające klosze tylnych lamp poza obrys auta i plastikowe czarne wstawki w miejsce trókątnych małych szybek z boków które są w VIII gen.:rolleyes:
Ogladał juz ktoś w nowego Civika?
Ja rozumiem, że nie wszystko się czyta,, bo jest tego sporo, ale dwie ostatnie strony to nie jest chyba zbyt duży wysiłek, jak sądzę.
Co ciekawe, o ile 4D zachowało dojazdówkę, 5D w standardzie ma zestaw naprawczy i pokaźny schowek w podłodze bagażnika - miejsce jest jakby co.
Nowa wersja 4D nie mogła zachować dojazdówki bo w VIII gen.jest koło pełnowymiarowe.:) Jeśli w nowej wersji jest dojazdówka to jakość wyposażenia widać spadła,przynajmniej pod tym względem.A już zestaw naprawczy to porażka na naszych dziurawych drogach.:( I tak by trzeba dokupić przynajmniej dojazdówkę.Może ten pokaźny schowek własnie może być ewentualnie do tego przeznaczony.:rolleyes: Pewnie chcą dodatkowo zarobić na zakupie koła zapasowego.:D
Ps:Nie wszystko uda mi się zawsze poczytać.Szczególnie kilka stron wstecz.:o
O czym tu gadać, civic zmierza w kierunku ładnie i "pseudosportowo" wyglądającego zwykłego kompakta o przeciętnych właściwościach jezdnych i niestety bez sportowego hondowskiego ducha. Auto dla czujących się 55+
Kamera cofania już od podstawowych wersji - rewelacja. Sam ekranik i komputer jest z nowej epoki w stosunku do 8th gen, przynajmniej tych bez navi.
Kamera jest w Sporcie i Execu.
A już zestaw naprawczy to porażka na naszych dziurawych drogach.
Jeżdżę tak od 4 lat w 2 autach (przy czym z Civica świadomie wywalone żeby zrobić miejsce na audio) i jakoś nie widzę problemu. Jak masz porządne felgi i markowe opony i nie walisz o krawężniki w normalnych warunkach zupełnie wystarcza. To jest obecnie niemal norma.
niestety bez sportowego hondowskiego ducha
I to jest główny problem. Dlatego kupiłem poprzedniego Civica. Bo za tą cenę i od tej marki bym tego oczekiwał. I dlatego porównywałem go wcześniej do i30, bo skoro nie ma nic z ducha Hondy, to po co przepłacać? Z resztą o sportowości mówiąc, wolałbym Veloster Turbo od marnego hybrydziaka CR-Z, a wystarczy popatrzeć na Genesis Coupe V6 żeby zacząć się ślinić kiedy w Hondzie obecnie - nie ma na co. Jak do tego dodamy, że w niemieckich raportach jakości Hyundai jest już porównywalny z Hondą...
Kamera jest w Sporcie i Execu.
True, true, moja pomyłka.
Co do tego sportowego ducha, nad którym tak ubolewacie - to powiedzcie mi, kiedy civic w podstawowych wersjach w poprzednich generacjach go miał, że go stracił - powiedzmy poza topowymi wersjami ivt, vti, type r - d13, d14, d15, d16 ? - któraś z poprzednich generacji miała ? Chyba za dużo oczekujecie... Nowy jest całkiem przyzwoicie wyglądającym kompaktem - może trochę drogim na tle konkurencji, ale honda nigdy nie była tania...
Co do tego sportowego ducha, nad którym tak ubolewacie - to powiedzcie mi, kiedy civic w podstawowych wersjach w poprzednich generacjach go miał, że go stracił - powiedzmy poza topowymi wersjami ivt, vti, type r - d13, d14, d15, d16 ? - któraś z poprzednich generacji miała ? Chyba za dużo oczekujecie... Nowy jest całkiem przyzwoicie wyglądającym kompaktem - może trochę drogim na tle konkurencji, ale honda nigdy nie była tania...
Civic w podstawowych wersjach byl na ogol mocniejszy od konkurencji. Takie 5d 1.4 w 95 roku mialo 90 KM i szedl w sprincie tak samo jak megane 1.6, bo 1.4 mialo ledwo 75 KM. Do tego sie dobrze prowadzil. Poza tym byl wybor silnikowy byly wersje slabsze dla oszczednych, byly mocniejsze dla entuzjastow. Teraz civic naprawde wpisuje sie to co mowia w Top Gear - auto dla emerytow. Po prostu poprawny dupowoz, nie wyrozniajacy sie niczym.
http://www.youtube.com/watch?v=4qnfSHnrL90 fragment od 9:33 ;)
Jeżdżę tak od 4 lat w 2 autach (przy czym z Civica świadomie wywalone żeby zrobić miejsce na audio) i jakoś nie widzę problemu. Jak masz porządne felgi i markowe opony i nie walisz o krawężniki w normalnych warunkach zupełnie wystarcza. To jest obecnie niemal norma.
No to chyba jeździsz tylko latem jak drogi są już naprawione.:D Lub po prostu uważasz na dziury.Choć nie zawsze się da:rolleyes:Owszem jak się zwraca uwagę na nie i ewentualnie wolno się je przejeżdza, to można w miarę uniknąć uszkodzeń.Ale inni nie zwracają na to uwagi.Wiele się mówi przecież że na wiosnę oponiarze mają wiele roboty.:) Ja z zestawem naprawczym bym raczej nie wyjechał gdzieś dalej w Polskę.:D A co do porównywania w rankingach między Hondą a Hyundayem,to powiem że nowy Hyunday i30 jest ładny.Tak jak i Elantra jako sedan.Podobają mi się.Co do jakości może i są podobne z Hondą.Bo ogólnie jakość aut spadła w związku z oszczędnościami i ekologią.Ale co do prestiżu marki to może za 10 czy 15 lat Hyunday będzie mógł konkurować z Hondą.:p
Nie chciałem tego wcześniej powiedzieć, ale określenie "dupowóz" jest adekwatne.
Zaczynam kierować zainteresowanie w innym kierunku, na razie oglądam ibizę fr w dizlu
i z ksenonami - cena niewygórowana
Ibiza to auto miejskie, inna półka. Ale już taki Leon w dieslu 170KM z pakietem technicznym z multimediami i ksenonami jeszcze po zniżce za rok produkcji kosztuje podobnie jak biedniejszy i dużo wolniejszy Civic 1.8 Sport... No właśnie, i dotąd kochając Hondę i jej sportowość, osiągi, ducha etc. mimo tego bym myślał o Hondzie. Tylko że nowa Honda nie ma żadnego z powyższych, więc czemu nie Seat?
Przed awarią forum poruszyłem temat staczania się Hondy ze swoim coraz mniej dynamicznym Civiciem i nie mogę się z tym zgodzić
Gen 9.
Sedan 142KM masa 1210kg 0-100 km/h - 8,7 s
Gen 8.
Sedan 140KM masa 1194kg 0-100 km/h - 9,2 s - trochę dziwi wynik...
Coupe 140KM masa 1194kg 0-100 km/h - 8,7 s - trochę dziwi wynik...
Hatchback 140KM masa 1347kg 0-100 km/h - 8,7 s - LOL, kto w to uwierzy
Gen 7.
Hatchback 110KM 1145 kg 0-100km/h 10,2 s - demom szybkości!!
Hatchback 160KM 1286 kg 0-100km/h 8,7 s - trochę mao jak na 160KM!!
100KM diesel 1295kg, 11,5s -
Gen 6.
Coupe 125KM 1105kg 9,2 s - zabija... to może 90KM 10,8 s.
dopiero Gen 5. jest lekki i szybki
985 kg 125KM i 8,7s.
Więc lepiej spojrzeć na fakty. Gdy masa skoczyła Honda dobiła do 140KM, aby utrzymać osiągi, komfort jazdy itp. Kiedyś maks było 160KM, w gen 7. pojawił się TypeR. Honda jest coraz bardziej komfortowa, a nie gorsza. Raczej konkurencja mocno się poprawiła. Francuzy kilka lat temu, tak samo Ople i Fordy... sami wiemy czym to było.
Naprawdę szybki to był IV gen... z D16 / 124KM miał 8,3 do setki przy 980kg! Majstersztykiem była oczywiście iVT które swoimi "zaledwie" 150KM (na dzisiejsze warunki to przecież nic szokującego) mimo wagi 1010kg miała 7,2 do setki, choć to już w kategorii wersja usportowiona. Bardziej szokowało to, że w tamtych czasach Ferrari czy Porsche miewało ponad 6 sekund do setki, a przeciętne auto kompaktowe typu Golf czy Astra 1.6 miały po 75 koni i setkę osiągały w jakieś 14 sekund.
Dzisiaj nieusportowiona wersja Golfa 160KM czy podobny Focus Ecoboost mają po 8 do setki i zabijają elastycznością dzięki momentowi od turbiny. Także tak, Honda nie jest gorsza niż była i 9 sekund to nie jest zły wynik, ale inni poszli zdecydowanie do przodu i dla ludzi czerpiących przyjemność z jazdy tym samym traci swą dawną wyjątkowość. W gamie ewidentnie brakuje "cywilnego" turbobenzynowca 160-180KM, a Type R żeby przyciągał (bo przy turbinie straci swoją przewagę klimatu N/A "nadrabiającą" braki w osiągach) powinien być seryjnie na poziomie 250KM. Jak chociażby Focus ST czy Megane RS.
Alix dokładnie o tym piszę. Honda jest wierna swojej tradycji i odpędza się od turbin, a może po prostu nie posiadają jeszcze własnych rozwiązań, bo wcześniej nie było potrzeby. Znając życie kolejny Civic lub ten po lifcie będzie posiadał znacznie szerszą gamę silników turbodoładowanych.
Niemniej warto się przejechać różnymi samochodami. Jak się wsiądzie do Hondy i przejedzie, od razu wiadomo, że to jest to.
te 8,7 w 9gen. to dla wersji sport z innymi przełożeniami głównego dyferencjału i z mniejszą vmax, co równa się częstszą zmianą biegów i z większym spalaniem
Naprawdę szybki to był IV gen... z D16 / 124KM miał 8,3 do setki przy 980kg! Majstersztykiem była oczywiście iVT które swoimi "zaledwie" 150KM (na dzisiejsze warunki to przecież nic szokującego) mimo wagi 1010kg miała 7,2 do setki, choć to już w kategorii wersja usportowiona. Bardziej szokowało to, że w tamtych czasach Ferrari czy Porsche miewało ponad 6 sekund do setki, a przeciętne auto kompaktowe typu Golf czy Astra 1.6 miały po 75 koni i setkę osiągały w jakieś 14 sekund.
Dzisiaj nieusportowiona wersja Golfa 160KM czy podobny Focus Ecoboost mają po 8 do setki i zabijają elastycznością dzięki momentowi od turbiny. Także tak, Honda nie jest gorsza niż była i 9 sekund to nie jest zły wynik, ale inni poszli zdecydowanie do przodu i dla ludzi czerpiących przyjemność z jazdy tym samym traci swą dawną wyjątkowość. W gamie ewidentnie brakuje "cywilnego" turbobenzynowca 160-180KM, a Type R żeby przyciągał (bo przy turbinie straci swoją przewagę klimatu N/A "nadrabiającą" braki w osiągach) powinien być seryjnie na poziomie 250KM. Jak chociażby Focus ST czy Megane RS.
Wszystko się zgadza tylko trzeba się zdecydować czego się oczekuje od auta i na jak długo ma ono służyć bo ja wolę wolnossąca Honde 1,8 bezawaryjną niż Golfa 1.4 160km z turbo który wytrzyma ze 100 tyś a pózniej....
Wszystko się zgadza tylko trzeba się zdecydować czego się oczekuje od auta i na jak długo ma ono służyć bo ja wolę wolnossąca Honde 1,8 bezawaryjną niż Golfa 1.4 160km z turbo który wytrzyma ze 100 tyś a pózniej....
Ja wciąż wierzę, że jak Honda zrobi silnik to nawet jak będzie z turbo to z trwałością nie będzie problemu i na to czekam i dlatego nie kupię TSI. Jest tu kilka doładowanych "samoróbek" niby "ekonomicznej" D-serii na seryjnych wnętrznościach (sam mam taką) które mają na koncie wiele tysięcy kilometrów, to co będzie jak Honda seryjnie przystosuje silnik do turbiny... W końcu w F1 to właśnie Honda była mistrzem w konstruowaniu superwysilonych turbobenzyniaków (już w latach 80. Ayrton Senna szalał bolidem z silnikiem Hondy 1,5 litra który ładowany wielką turbiną osiągał szokujące 1400KM - ile to jest z litra pojemności!!!).
A ja dzisiaj byłem w salonie, z ciekawości... i nieststety wielkie rozczarowanie.... moim subiektywnym zdaniem nowy Civic jest ewolucją 8gen i bardziej ujednolica go z sedanem ( gdzie 8gen tez była ładniejsza, a nowa wygląda jak Corolla ) szczególnie w środku. Może i zegary w tubach fajnie wyglądają, ale tak naprawdę nowy Civic to zwyczajny samochód jakich mnóstwo na naszych drogach... ot kolejny kompakt ( który w środku wygląda prawie jak Octavia )
Powiem tak, jeżdzę teraz Ufo po lifcie w wersji Comfort i napewno go nie zmienie na najnowszy model ( prędzej na Accorda jeśli już). Co mi się nie podoba w najnowszym odpowiedniku ( z tą samą wersją wyposażenia )
Pierwsze: kierownica i przyciski na niej ( wiadomo kwestia przyzwyczajenia, ale wrażenie do bani --> każdy kto ma nie skórzaną kierownicę w 8gen przyzna mi rację )
Drugie: Tapicerka ( nie wiem ale moim zdaniem Honda poszła drogą toyoty i tapicerka jest naprawdę brzydka )
Trzecie: brak podłokietnika z tyłu ( tutaj chyba zaoszczędzili, i skojarzyło mi się ze skodą gdzie to też trzeba dobrać w opcji )
Czwarte: lewarek zmiany biegów ( jest jak w każdym innym aucie obszyty pseudo skórą etc)
Piąte: miejsce i sposób obsługi klimatyzacji nawiewów itp ( poszli na łatwiznę i wszystko jest prostokątne kanciaste i w centralnej konsoli, brakuje tego skierowania na kierowcę, i pokrętła jakie jest w 8gen --> i znowu jak w VW ;] )
Szóste: Antena a'la płetwa rekina ( i to jako opcja !!! ) - no proszę, jakbym wsiadł*do BMW....
Dla mnie osobiście porażka
HB
http://photos03.otomoto.pl/photos/original/C23/13/27/C23132714_3.jpg
sedan
http://photos03.otomoto.pl/photos/original/C23/13/27/C23132762_3.jpg
EDIT
Spójrzcie na to zdjęcie 4d... Paskudne jak pierwsze City
http://photos03.otomoto.pl/photos/original/C23/22/74/C23227418_6.jpg
Z tyłu rzeczywiście strasznie to wygląda
Z tyłu rzeczywiście strasznie to wygląda
I niestety nie tylko z tylu. Jezdzilem tym dzisiaj okolo 1.5h (wersja executive) i powiem tak: o ile z zewnatrz jakos to wyglada to w srodku dramat -tak materialy jak i caly design. Duzo zmarnowanych przestrzeni, plastiki tanie i twarde. Estetycznie wrazenie niestety tylko negatywne. Jezdzi zwawo ALE: przeszkadza glosna praca zawieszenia, auto przy przyspieszaniu jest "silnikowo" glosne ( choc troche cichsze od obecnego 1.8 sport), zawieszenie wcale nie takie komfortowe jak na wielowahaczowe. Ogolnie - auto do poprawki albo niech to sprzedaja na wschodzie bliskim i dalekim :-) teraz juz sie nie dziwie dlaczego nie oferuja tego w Europie Zachodniej. Zycze powodzenia odnosnie planow sprzedazy na poziomie 1500 szt/rok w Polsce (chyba, ze ktos sie przesiadzie z Logana to MOZE bedzie mial lepsze wrazenia estetyczne). Za to 5d mnie pozytywnie zaskoczyl w kwestii jakosci materialow i ciekawych rozwiazan. W srodku naprawde milo. Spodobalo mi sie. Wersja sport ma kilka fajnych gadzetow. Niestety 5d jezdzilem moze 15 minut wiec nie czuje sie kompetentnym zeby wychwalac. Jest jednak duza poprawa wzgledem wyciszenia i resorowania w porownaniu z 8 gen... i sedana 9 gen ;-)
Dziwny ten pomysł na sedana. Gen 8 pod każdym kątem super, a Hatchback jedynie centralnie z tyłu wyglądał ociężale. Może nowe modele muszą się opatrzeć ale temu sedanowi to mało pomoże. W ogóle czymś się różni od wersji amerykańskiej?
Po tym co tu zobaczyłem i przeczytałem rezygnuję z wizyty w salonie, bo nie ma czego oglądać :( Honda umiera...
Ja nie jestem fanem sedanów, ale sedana naprawdę spaprali. Poprzednik był duuuużo ładniejszy i ogólnie przyjemniejszy. Obecne City jest IMO ładniejsze od nowego sedana. Hatchback nie jest zły, ale stracił wyjątkowość i stał się pospolity - przypomina mi trochę Peugeota 308... Ale na razie mam nową mantrę: Subaru BRZ. Pierwsze piękne Subaru! Lekkie. Szybkie. Napęd na tył. I w ogóle rewelacja!!!
Po tym co tu zobaczyłem i przeczytałem rezygnuję z wizyty w salonie, bo nie ma czego oglądać :( Honda umiera...
może (a raczej z pewnością ;-)) dla sedana faktycznie nie warto się wybierać ale hatchback jest ok. Opatrzy się :-) a tutaj (http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/honda-civic-kompakt-sportowym-duchu/1#gallery) całkiem fajnie wygląda - a to real photo. Ja się w każdym razie zastanawiam nad zmiana "floty" biorąc pod uwagę 5D. Tylko ponoć na biały trzeba długo czekać ;-)
Dzisiaj w pobliskiej galerii było trochę aut do pooglądania... Pomacałem nowego ***'n'daja i30 i Focusa w realu. W i30 deska rodzielcza niezła, górna część z miękkiego materiału, design na tym poziomie co w Civicu 9. Komputer pokładowy z radiem osobno, nie w formie fajnej jak w Civicu - tu jeszcze brakuje, ale ergonomia całkiem dobra. Plastiki na drzwiach nieco słabsze, schowek nie jest flokowany (można nadrobić za 50 zeta u okolicznego tunera), tapicerka podobna jakościowo jak w 8.gen, wygodne fotele. Bagażnik niemały i przyzwoicie wykończony, choć wnęka na zapas to już goły metal (za to zapas seryjnie - dla niektórych to ważne...). Drzwi i klapy solidne. Tył IMO bardziej spójny niż w 9 gen. no i zapewnia sensowną widoczność a wycieraczka obejmuje niezbędny zakres szyby w przeciwieństwie do Civica - w porównaniu do tego tył w Hondzie to ani ładny, ani praktyczny. Przody porównywalne, oba są po prostu OK. Podsumowując, auto nie porywające, ale też nie miałem odczucia, żeby było to pod jakimś względem auto wyraźnie z niższej półki niż Civic, co nawet bym spokojnie zrozumiał patrząc na różnicę cen. Główną wadą była gromadka 3 panów w 7. dekadzie życia którzy wydawali się najbardziej zainteresowani z przechodniów - to mnie trochę zniechęciło do statusu image tej marki :( Przede wszystkim trzeba by spróbować, jak to jeździ - a nie było jak...
O Focusie... poza udziwnioną i nieituicyjną deską rozdzielczą nic nie zapamiętałem - to było 5. auto do którego wsiadałem i... nic wartego zapamiętania w nim nie było. Ot, przeciętny kompakt, bez wyraźnych wad. Jak Golf, chociaż w Fordzie przynajmniej znajdziesz jakieś kształty inne niż linie proste i łagodne łuki... Stojący obok Citroen DS3 był jakieś 1000x ciekawszy... Co mnie powaliło to Evoque. Nie dziwię się, że Top Gear nazwał to autem roku. Nie lubię SUVów i uważam, że są bez sensu. Ale z tego wszystkiego to było posiadające najwięcej sportowego ducha w designie auto z wszystkich które ostatnio macałem! Wnętrze, deska, wygląd, kształty... Nie miałem odrzucającego objawu mastodonta jak w zwykle w SUVie. Oczywiście, trzeba być kretynem albo pozerem żeby zapłacić 207 tys. za kompaktowej wielkości auto z dieslem 150 KM które poza stylem i nieźle wykonanym wnętrzem nie reprezentuje sobą nic więcej, ale w Hondzie powinni sobie powiesić plakaty tego, jak należy projektować auta żeby móc pisać o nich, że są sportowe czym się ciągle próbują chwalić.
Poprzednik był duuuużo ładniejszy i ogólnie przyjemniejszy. Obecne City jest IMO ładniejsze od nowego sedana.
Zgadzam się.Dlatego kupiłem poprzednika.:D City obecnie chyba już nie jest produkowany.Bo nie ma go w ofertach.Ale fakt przód nowego Sedana przypomina trochę City.:rolleyes:
Co do nowych modeli aut,to obecnie najbardziej podoba mi się Opel Astra i Seat Ibiza.No i jeszcze też Renault Megane.:)
Dziś byłem w salonie przy okazji i powiem, że nowy sedan w realu wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciach. Naprawdę mi się podoba. Może brak mu finezji gen. 8, ale nic nie można zarzucić. Nawet tył jest ok, a zdjęcie powyżej jest zrobione na kucki i stąd takie niefortunne ujęcie.
Co do wnętrza. Przede wszystkim nie podoba mi się powrót do standardowej dźwigni ręcznego, przez co schowek jest mniejszy, a to był duży plus gen 8 w sedanie. Sama deska sprawia wrażenie trochę mniej harmonijnej, a te okrągłe panele na kierownicy gryzą się z całością designu.
Hatchback pod tym względem jest znacznie gorszy. Niestety zastosowanie okrągłych zegarów, nawiewów, a nawet tweeterów niestety burzy harmonie i poczucie dynamicznego designu. Tym razem jednak siedzenia są przyjemne w dotyku czego nie można było powiedzieć o hatchbacku gen. 8. Sedan wiadomo, ma bardzo fajny materiał.
Dziś nie chciało mi się przejechać nowym Civiciem, więc nie powiem jak wrażenia. Zapewne w tym miesiącu skosztuje obu.
Aha, w obu wersjach w salonie fotel był na maksa do góry. Sorry ale ja przy moim średnim wzroście miałem głowę pod sufitem, tak że czułem dyskomfort braku widoczności. Po obniżeniu było ok. Niestety Hatchback nadal cierpi na brak miejsca nad głową na tylnej kanapie.
Zastanawiam się czemu Honda nie zrezygnuje z dźwigni ręcznego na rzecz przycisku. Znacznie więcej byłoby miejsca na zagospodarowanie przestrzeni.
Zastanawiam się czemu Honda nie zrezygnuje z dźwigni ręcznego na rzecz przycisku. Znacznie więcej byłoby miejsca na zagospodarowanie przestrzeni.
Jeśli zrobi taki ruch to jest u mnie skreślona. Jak wtedy mam zawracać ???
Hehe no tak, zależy na czym komu zależy :-)
Tak sobie jeszcze internet przeglądałem - parę Ciekawych linków o nowym modelu w porównaniu do poprzednika:
http://www.carbuyer.co.uk/reviews/honda/civic/hatchback/review
http://www.zercustoms.com/news/2012-Honda-Civic-Hatch-Review-Video.html
tu twierdzą że jak kupować to tylko diesla 2.2 którego u nas nie ma:
http://www.zercustoms.com/videos/2012-Honda-Civic-Hatch-Review.html
i jeszcze:
http://superauto24.se.pl/testy/nowa-honda-civic-ix-opinie-test-dane-techniczne-spalanie-cena-zdjecia_221032.html
http://www.parkers.co.uk/cars/reviews/honda/civic/hatchback-2012/
Czyli podsumowując wszyscy uważają że to przyzwoite auto, byle w dieslu bo benzyniaki już nie zachwycają w stosunku do konkurencji oraz że straciło na stylu i zyskało na komforcie od poprzednika - ze wszystkim się zgadzam w 100% :)
Jak dla mnie najbardziej Civicowi jeśli mówimy o image i przyjemności z jazdy bardzo brakuje z grubsza takiej wersji:
http://www.nowe.mojeauto.pl/cennik-dane-techniczne-wyposazenie/Ford/Focus/5-drzwiowy/turbo-benzynowy/1-6-EcoBoost-182-KM-ASS-Trend-Sport,442776.html
http://www.nowe.mojeauto.pl/cennik-dane-techniczne-wyposazenie/Seat/Leon/5-drzwiowy/turbo-benzynowy/1-8-TSI-160-KM-DSG-Style-RP12,445048.html
Jak dla mnie najbardziej Civicowi jeśli mówimy o image i przyjemności z jazdy bardzo brakuje z grubsza takiej wersji:
http://www.nowe.mojeauto.pl/cennik-d...rt,442776.html
Alix ale trzeba tu zwrócić uwagę na jeden szczegół:
"Gwarancja na silnik i podzespoły: 2 lata"
Honda musiała by zmniejszyć ofertę gwarancyjną, bo wiadomo jak takie auta są używane, lub dopracować do perfekcji silnik z turbo.
Zresztą chyba jest opracowywany jakiś 1.6 turbo, może się doczekamy.
W ofercie są sprawdzone 1.4 i 1.8 N/A dla osób obawiających się o turbo. Po prostu brakuje jeszcze jednego mocniejszego ale wciąż "cywilnego" benzyniaka... A jak na razie nie ma takiego w planach, będzie dopiero dużo droższy i bardziej radykalny TypeR.
P.S. - nie bał bym się turbobenzynowca od Hondy, bo jak coś zrobią , to z reguły perfekcyjnie. Wszyscy nie wiedzieli jak to będzie z pierwszym w historii Hondy turbodieslem - 2,2 i-CTDI, szczególnie po doświadczeniach z D4D Toyoty, ale okazał się silnikiem bez porównania bardziej niezawodnym niż np. VAGowski przez wiele lat niby dopracowywany 2.0 TDI. Myślę, że podobnie by było z Hondowskim turbobenzynowcem w porównaniu do niezbyt dopracowanego pod kątem trwałości TSI...
Nie mam nic przeciwko 1,8 bez turbo, tylko nie w tak ciężkim opakowaniu.
Gdyby wyrzucić wodotryski i odchudzić tak ze 100-200kg,
to i parametry były by na poziomie i cena do przyjęcia i w konsekwencji większa sprzedaż.
A tak przyjdzie się rozejrzeć za inną marką.
No chyba że się honda obudzi i powróci 2,2ictdi, ten silnik działana mnie jak afrodyzjak.
100 czy 200 kg moim zdaniem nie wchodzi w grę w civie, bo auta rosną,
raczej fajnie by było gdyby np, Jazz miał szybką wersję lub city,
przed kupnem civica zastanawiałem się nad city, ale silnika nie miał fajnego,
ale jak by był taki Jazz sport 1.6 turbo to pewnie lepiej by latał niż obecny Type-R, no i to już by był segment małych aut pokroju swifta. I to w niższym pułapie cenowym niż Type-R ale dające frajdę z jazdy.
No ale to tylko marzenie.
I przeciwieństwo polityki produkcji aut prze honde.
Jak Jazz miałby sportowe zapędy to pasuje to jak piernik do wiatraka, wystarczy na jego vanowatą sylwetkę spojrzeć. Przecież jest o tyle co piszecie lżejsze i bardzo fajne CR-Z do takich celów, aż się prosi o wywalenie ekobadziewia i wstawienie sensownego silnika, może wreszcie zacząłby się sprzedawać. Bo dotychczasową sprzedaż można policzyć na sztuki, w znajomym ASO sprzedali dotąd aż 2 - pełna porażka rynkowa, gorzej być nie może! I byłby wreszcie godny następca CRX, mają przecież w tym doświadczenie, ramię sportowe w postaci Mugena które przygotowało im odpowiedni prototyp... To jest największa porażka Hondy - co tu pisać, płakać się chce. Nawet bezpłciowa w ostatnich latach marka jak Toyota wypuszcza właśnie świetne GT86...
Ale taki CR-Z pewnie też by kosztował 100tys., usuwał plomby z zębów na polskich dziurach oraz nie dawał szans zapakować się na wakacje czy wpiąć fotelika dziecięcego. Od tego od lat były fajne, stosunkowo do reszty rynku dynamiczne, nie tak drogie i delikatniej obchodzące się z paliwem wersje Civica. W 1990 było to 1.6/110KM. Na 2000 było 1.6/125KM. Na 2006 rok 1.8/140KM N/A było w sumie taką wersją. Ale jesteśmy 6 lat w motoryzacji do przodu. I na dziś dzień w ofercie Hondy brakuje mi takiego dynamicznego a przy tym wciąż do codziennego użytku kompakta z 1,6-1,8 turbo około 160-180KM jakie mają i sprzedają bezpośredni konkurenci - Focus, Leon, Astra, Golf, Giulietta, Megane, A3, a nawet ekonomiczna i asportowa Octavia. Może to trochę tak jak z 7. gen. - żebym kupił Civica trzeba było ją przeczekać do 8. gen. :)
Nie chodzi mi o same dodatki sportowe w Jazzie, ale o osiągi, i jaka by wiązała się z tym
frajda w jeździe lekkim autem, bo civica lżejszego już raczej nie zrobią.
CRZ nie jest lżejsze jak ma 1200kg. Jak by zdjęli te 200 kg z CRZ jak wcześniej pisałeś o civie
to i ten 1.5 eco hybryda może dał rade z 8s do 100 ?
Ale masz rację, brakuje już hondzie w tym momencie takiego auta które wyprzedza konkurencję.
Tylko jak tak popatrzeć na asortyment to honda celuje w obszar "ecodrivingu" - jak najmniejsze spalanie
i spełnianie wszelkich norm emisji spalin.
CRZ nie jest lżejsze jak ma 1200kg. Jak by zdjęli te 200 kg z CRZ jak wcześniej pisałeś o civie
to i ten 1.5 eco hybryda może dał rade z 8s do 100 ?
Ale masz rację, brakuje już hondzie w tym momencie takiego auta które wyprzedza konkurencję.
Tylko jak tak popatrzeć na asortyment to honda celuje w obszar "ecodrivingu" - jak najmniejsze spalanie
i spełnianie wszelkich norm emisji spalin.
Ze 114KM N/A i masą > 1000kg można o osiągach rzędu 8 sek. zapomnieć. Tu po prostu potrzeba lepszego silnika, masa jest OK (1170kg z balastem hybrydowym).
ECO będzie jak będzie ten mały diesel 1.6 i to ze start/stop :) Myślę że ma szansę palić mniej od Insinghta :cool: A już na pewno w trasie.
Honda ma silnik 1.6 turbo i zamierza z modelem Civic wystartować w Mistrzostwach Świata Samochodów Turystycznych WTCC organizowanych przez FIA.
... i nie jest to pierwsze turbo Hondy, bo w latach 80 produkowała City z turbo :)
Chyba jest jeszcze nadzieja, że pomimo tego, że design 9 gen. jest sp..., to może będzie jednak to turbo i to nie tylko w Type R.
BTW: Jak tylko zobaczyłem, że design 9 gen mi nie leży i nie ma mocniejszego silnika niż jest w 8 gen - to kupiłem 8 gen. i to wersji Comfort (wersja lżejsza niż sport) tuż przed końcem roku :)
był jeszcze C20AT w Hondzie Prelude (ale tylko na Japonię z tego co pamiętam) i K23A1 w Acurze RDX.
Czy Jazz/Fit w stanach
http://automobiles.honda.com/fit/exterior-photos.aspx nie miałby trochę aspiracji do auta lekko usportowionego? + jakiś 1.6 motorek
właśnie ten RDX, trochę brzydki, ale jakie silniki ma ACURA
http://www.acura.com/Engine.aspx?model=RDX&modelYear=2012
Accord ze stanów czyli TSX z 3,5l silnikiem
http://www.acura.com/Engine.aspx?model=TSX&modelYear=2012
Po co takie kombinacje.Wystarczyło by:
1-wyrzucić bateryjkę z crz i wstawić 1,8,
2-odchudzić (potanieć) civic 9gen i wstawić 2,2ictdi
i były by maszynki do jeżdżenia
Ja bym wolał kombinację jaką kilku szaleńców przeprowadziło w rzeczywistości - kupili CR-Z, wywalili wnętrzności melexa i wstawili trochę zmodowane K20. Przy masie 1100kg to szatan. Czysta sportowa dusza kręcąca się do 9000rpm - wszystko, co już w Hondzie było, tylko połączone jak trzeba. Dzięki przeciwwadze wersji hybrydowej Honda miałaby nawet odpowiednią średnią emisji dla tego modelu. Tak jak Subaru BRZ / Toyota GT86 - powrót do podstaw radochy z jazdy.
http://www.youtube.com/watch?v=PAqGYP2AXjQ
http://www.youtube.com/watch?v=KmOffqwWrJU
Civic jest za to bardzo udanym modelem kompaktowym, praktycznym i w sam raz, z duszą. Wystarczyłoby nie łagodzić na siłę spójnego sportowego designu 8. gen zostawiając komfort i dobre wykończenie 9. gen. Wrzucić 2.2 i-DTEC w wersji 150KM i 180KM (idealny materiał na Type S). Dodać do tego tanią wersję ECO z dieslem 1.6 i stuparoma końmi, listkami, start-stopem, etc dla ekomaniaków. Przy takiej eko wersji 1.4/100KM w benzynie nie ma sensu, bo różnica do wiele bardziej sensownego 1.8 jest nie dramatyczna w cenie (5tys.) i spalaniu (niecały litr) a kolosalna w osiągach (14 vs 9,1 sek.) - w sedanie 1.4 jakoś nikomu nie brakuje, ten silnik jest po prostu za słaby do 1,3 tonowego Civica. Za to zostawić udane 1.8 N/A dla liczących na nieśmiertelność, nikt nie będzie miał pretensji do osiągów tego silnika jako podstawowego. Do tego jak wytestują w WTCC ten turbo 1.6, dodać go do oferty w wersji 180KM i mamy dynamicznego cywila (znowu fajny Type S). Do tego 2,0 Turbo 250KM na wersję Type R i jest kompletna gama adekwatna do stanu motoryzacji AD 2012. Za parę lat jeszcze dorzucić limitowaną serię Mugen 2.0 Turbo / ze 300KM dla maniaków i jako model do rozwieszania na plakatach przez rozmarzone dzieciaki... i o to chodzi!
Pare dni temu mialem okazje skorzystac z jazdy probnej IXgen w wersji 5d 1.8 sport (katalogowa cena 79.900).
Juz na poczatku mile zaskoczenie bo na zywo wyglada lepiej niz na obrazkach i filmach. Jako ze na codzien jezdze Type S to roznica w zawieszeniu byla dla mnie KOLOSALNA. IX jest chyba najbardziej komfortowym i najlepiej wyciszonym Civikiem jaki do tej pory wyszedl (podobno wersja sedan z wielowahaczem z tylu jest jeszcze bardziej komfortowa). Materialy wnetrza bardzo przypominaja te z Accorda wiec sa naprawde bardzo dobrej jakosci (przynajmniej jak na kompakta). Wydawalo mi sie ze autko nieco gorzej "sie zbiera" pomimo tego samego silnika (a nawet mocniejszego) ale moze mi sie wydawalo albo to kwestia tego ze samochod nowy i jeszcze nie dotarty? Tak czy inaczej sprawia wrazenie odrobine mniej dynamicznego. Jak juz wspomnialem tlumienie dziur jak i wyciszenie wnetrza znakomite. Chociaz ja osobiscie wole jak V-tec czasem zawyje:) a tu brakowalo troche rasowego brzmienia np. z CTSa. Na minus rowniez trzeba zaliczyc kierownice. Nie jest oczywiscie zla ale ta w 8 gen byla po prostu genialna i ciezko o lepsza. Skora na tej nowej sprawia wrazenie sztucznej a obsluga przyciskow i ich rozklad jest zdecydowanie gorszy niz u poprzednika. Jedyny jej plus to to ze jest grubsza.
Generalnie autko bardzo zlagodnialo z wsodku jak i na zewnatrz. Brakuje charakterystycznych i niepowtarzalnych koncowek wydechu czy kosmicznych klamek. IX gen to zdecydowanie uklon w strone tych ktorzy wola bardziej konwencjonalne rozwiazania a mimo to nowoczesnie wygladajace.
Moze to i dobrze bo znaczy to ze nadal UFO jest tylko jedno:)
Mnie się wydaję, że wrażenia mniejszej dynamiki mogą być powodowane wygłuszeniem. Po prostu szum powietrza plus dźwięk silnika dodają trochę do odczuć. Może warto pojechać z otwartym oknem. :cool:
Uczciwie mówiąc, nowa generacja jest pod wieloma względami ulepszona, jednak jeśli chodzi o wygląd zewnetrzny, o wiele bardziej podoba mi się charakter ósemki - niestety nie zdążyłem jej kupić, a teraz .... zamówiłem właśnie dziewiątkę i mam nadzieję, że admin zdąży założyć osobny dział dla użytkowników IX generacji zanim odbiorę ;)
Widzialem dzisiaj tego brzydala na drodze i od razu zadalem sobie pytanie - co ja pacze?
Widzialem dzisiaj tego brzydala na drodze i od razu zadalem sobie pytanie - co ja pacze?
A Honda na to; "Bo Czak ma być"
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg
Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)
Nie przesadzaj, nie jest aż takim brzydalem:D.Przynajmniej jeśli chodzi o sedana.Są zdecydowanie brzydsze nowe modele aut.Choć fakt, VIII gen.jest ładniejsza.I dlatego takiego mam.:o
Ja uważam odwrotnie - o ile hatchbacka umiarkowanie skrzywdzili (głównie pozbawiając wyrazu) to sedan mocno ucierpiał - poprzedni podobał mi się o klasę bardziej, szczególnie z tyłu. Ten jest zbyt prosty, typowo amerykański... Gorzej nawet trochę niż wiecznie średnio ładne Bora czy Focus sedan...
Zgadzam sie z przedmowca- sedan z zewnatrz ucierpial bardziej. Stal sie "typowy" i po prostu nijaki, troche nudny. W srodku uwazam ze zdecydowanie lepiej niz u poprzednika (z wyjatkiem kierownicy). Wersja 5d zdecydowanie lepsza od sedana jednak zabraklo kilku charakterystycznych detali typu trojkatne wydechy czy klamki itp. Wnetrze tez na minus w stosunku do "UFO". Jedno co trzeba przyznac- materialy o klase wyzej.
Byłem widziałem dotykałem. Ten 5D to jeszcze taki nawet tylko linia świateł przechodząca przez tylne lampy to jakoś mi się nie widzi. Przód ok,ale ten plastik powinien zostać w kolorze,a nie iść tropem Hyundai'a. Buda jest ewidentnie ta sama tylko zupełnie inne poszycie i przetłoczenia. We wnętrzu na plus oceniam wielofunkcyjny wyświetlacz z kamerką cofania (dostępną od wersji sport) i flokowany schowek (był też w VIII gen.) Stołki też całkiem wygodne,ale za bardzo kokpit jest nakierowany na kierowcę...
Sedan-to zdecydowane krok w tył. Taki zmodernizowany i skompaktowany VIII gen. USDM. W nim schowek juz nie poflokowany. Kokpit marny, w ogóle wstyd i chała,że to następca pięknego VIII gen'a w sedanie,który był/jest śliczny.
flokowany schowek (był też w VIII gen
A w jakiej wersji ? pytam z ciekawości bo np u mnie nie jest :(
A w jakiej wersji ? pytam z ciekawości bo np u mnie nie jest
Chodzi mi o wnętrze-to ewidentnie flock. W ufo 5D comfort to mamy. A w IX gen. jest i ta klapka cała od wewnątrz w flocku.
Każdemu wg gustu, ale ciekaw jestem, który z Was czytał artykuł w ostatnim AutoMoto gdzie przetestowali przypsieszenie i wyszło im 8.5 sek - prawie o 1 sekundę leiej niż podaje sam producent.
flokowany schowek (był też w VIII gen.)
No w mojej 8gen też nie ma floka w schowku a to jest Executive. W schowku mam gumę na spodzie - w sumie bdb rozwiązanie, no i schowek 2x większy niż w 9gen. Flok jest tylko w podłokietniku. Ale już w boczkach drzwiowych i schowek w konsoli niestety goły plastik. Wyflokować sobie to najmniejszy problem. Niestety też podzielam wrażenie, że sedan jest wykonany z gorszych materiałów niż hatchback a nawet sedan 8gen - twarda góra deski rozdzielczej, brak floka, cieńsze plastiki... Nawet tapicerka mniej mi przypadła do gustu. Po prostu wnętrze też jak wersja amerykańska może dlatego ;)
Za to ten prędkościomierz ala 3D w nowym sedanie IMO bardzo fajny. A ekranik multimedialny z kamerą cofania to uważam największy postęp 9gen.
A w jakiej wersji ? pytam z ciekawości bo np u mnie nie jest
U mnie tez jest flock. Wersja Type S chyba Plus bo ma wszystko poza xenonem i panoramicznym dachem. Rocznik 2008. Na rynek niemiecki-nie wiem czy to ma znaczenie ale moze miec.
przetestowali przypsieszenie i wyszło im 8.5 sek
O IXgen chodzi czy o 8? Bo czytalem jakis czas temu test UFO (nie pamietam niestety gdzie) i tam im wyszlo wlasnie 8.5. Co do nowego IX to mialem wrazenie ze "zbiera sie" gorzej od 8.
Może o to chodzi (uwaga - trzeba trochę przewinąć w dół przynajmniej w moim Firefox):
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,11296440,Honda_Civic_Sedan_1_8_Executive__ _Pierwsza_jazda.html
Tutaj jest 9,0 do setki, ale to chyba katalog nie test. W AutoMoto nie widziałem, aktualny numer? Niestety spójna z tym co wyżej pisaliśmy jest opinia co do sedan vs. hatchback:
(...) Tam, gdzie w hatchbacku znaleźlibyśmy miłe w dotyku, miękkie tworzywo mamy tani, twardy plastik. Bardziej banalna w kształtach deska rozdzielcza nie tworzy przyjemnego, otaczającego kierowcę kokpitu, tak jak w wersji 5d. Gorzej niż w hatchbacku wyciszono pracę podwozia. Jeździe po kiepskich nawierzchniach towarzyszy nawet lekki rezonans karoserii, co trochę denerwuje w aucie tej klasy. (...)
(...) Civic Sedan to zupełnie inny samochód niż Civic Hatchback, przy czym różnice tkwią nie tylko w kształcie nadwozia czy konstrukcji tylnego zawieszenia. Pod wieloma względami jest ubogim krewnym wersji 5d. (...)
(...) Porównania sedana z hatchbackiem są nieuniknione, a tych czterodrzwiówka po prostu nie wytrzymuje. Pod względem wykończenia, komfortu jazdy i wyposażenia jest autem z półki niższej niż porównywalna wersja 5d. (...)
No cóż, w 8gen. to sedan był lepiej wykończony (chociażby dlatego, że nie trzeszczał jak hatchback), lepiej wyciszony i bardziej komfortowy... Tego z resztą od sedana bym się spodziewał. Np. w Corolla vs Auris tak jest.
Osiągi 8th gen vs. 9gen raczej się nie różnią bo nie mają jak - to jest to samo auto i ten sam silnik, to tylko duży facelift... Jak już to nieistotne ułamki sekund. W testach 8th gen hatchback osiągał 8,8-9,5 do setki zależnie od wersji wyposażenia, sedana widziałem jeden test i było chyba 9,3. Testu dynamicznego 9th gen na Europę nie widziałem; jak byłem w USA w czerwcu podczas premiery 9tki to sedanowi wyszło 9,2.
Problem nie jest w tym, że przyspieszenia są dużo gorsze w 9gen do 8gen,
tylko problem tkwi w tym, że nie są lepsze, czyli brak rozwoju,
a konkurencja nie stoi w miejscu tylko się rozwija,
i jeżeli 6 lat temu civic był w czołówce kompaktów, to teraz "awansuje" na środkowe pozycje,
a za kolejne sześć lat będzie to zwykły "econowóz" na poziomie fabi i innych toczydełek.
Jak dla mnie kupowanie niskiego samochodu z przeciętnymi osiągami za taką cenę nie ma sensu,
jest wiele innych ciekawszych i tańszych propozycji.
No rzeczywiście w AutoMoto w teście wyszło w hatchbacku im 8,5 sekundę. Ciekawostka przyrodnicza. Ja przesiadając się z mojej miałem wrażenie że 9tka jest nawet nieco bardziej mulasta ale powiedzmy że silnik z przebiegiem 13km jest średnio dotarty :p
Brak postępu to niestety prawda. Przynajmniej tego pod maską...
za kolejne sześć lat będzie to zwykły "econowóz" na poziomie fabi i innych toczydełek
Fabia ma RS'a :P
Byłem dzisiaj w salonie i widziałem z zewnątrz: tył brzydki, przód do przyjęcia, mimo wszystko jak 9gen stoi obok 8gen to ją przyćmiewa (trudno, żeby było inaczej) "nowością". Jak wejdzie 1,6 diesel to nie będzie tak źle.
Oczywiście poczekam na diesla.
Mam jesze z rok do zmiany auta.
Ale na pewno obejrzę też inne samochody: choćby juka i yeti 1,8tsi
U mnie tez jest flock. Wersja Type S chyba Plus bo ma wszystko poza xenonem i panoramicznym dachem.
TypeS plus ma ksenony i panoramiczny dach, na pewno ten po lifcie, wiem bo mam. A flocka w schowku brak, wydaje mi się że Ci co mają to jakiś dokładany albo auta nie z Polszy :)
Tak jak napisał tees1975, TypeS Plus ma ksenony i szklany dach. Ja mam przedliftowego i schowek jest flokowany (za wyjątkiem klapki).
No wlasnie tez mi sie wydawalo ze plus ma xenon i panorame ale zmylilo mnie to ze jak kupilem to w ubezpieczalni byl ubezpieczony jako PLUS. Widocznie gosc blednie podal. Dziwne ze w poliftowym plusie nie ma tego flocka. Dokladany raczej nie jest bo za dobrze to wyglada:) Pewnie Niemiaszki maja na swoj rynek kilka detali wiecej-nie pierwszy raz sie z tym spotykam.
Z tego co wiem to akurat Civic zawsze był w takich samych wersjach wyposażeniowych na Europę i kolejny też wydaje się być:
http://www.honda.de/automobile/konfigurator/civic.php
Widzę że pojawił się nowy dział techniczny 9 gen. Na razie pusty. Co prawda z natury rzeczy w tym wątku wypowiedzi głównie użytkowników 8gen ale może tam by go przenieść na dobry początek bo dotyczy zdecydowanie 9gen, jak sądzicie?
No rzeczywiście w AutoMoto w teście wyszło w hatchbacku im 8,5 sekundę. Ciekawostka przyrodnicza. Ja przesiadając się z mojej miałem wrażenie że 9tka jest nawet nieco bardziej mulasta ale powiedzmy że silnik z przebiegiem 13km jest średnio dotarty :p
Brak postępu to niestety prawda. Przynajmniej tego pod maską...
Heh, też czytałem ten artykuł. Wogóle widzę, że w redakcji AutoMoto pracują mistrzowie sprintu, bo ich testy przyspieszeń (przynajmniej w przypadku Civica) należą do najbardziej optymistycznych ;)
Z ciekawości wygrzebałem z domowego archiwum numer AutoMoto z kwietnia 2006 gdzie był test porównawczy naszego Civica, Citroena C4 i Seat Leona. Tam przyspieszenie wyszło 9,1 sek. więć też nieźle (chyba najlepiej ze wszystkich testów jakie czytałem). I to nie w wersji Comfort na 16-tkach tylko Sport na 17-tkach. Aż za dobrze bym powiedział. Jakoś nie czuć u nas tych 9 sekund (choć może tak to już jest w dużych autach).
Tak czy siak we wszystkich opisach Civica IX gen jakie czytałem do tej pory a także opiniach forumowiczów, którzy już się nim przejechali panuje zgodna opinia, że nowy Civic jest odczuwalnie bardziej mułowaty.
A tu w AutoMoto wychodzi, że jednak dynamika się poprawiła...
Trzeba poprostu przejechać się samemu i samemu ocenić i nie zawracać sobie głowy testami. :)
Odnalazlem artykul ktory kiedys czytalem. Test iscie optymistyczny:)
http://www.autoflesz.pl/artykuly/29,Nowa_Honda_Civic_18_iVTEC_Pierwsza_jazda.html
Bo w 2006, czy nawet w 2009 jak go kupowałem IMO to był zdecydowanie najlepszy kompakt... Dlatego nim jeżdżę hehe :cool: I nadal jest bardzo dobry i jestem z niego zadowolony. Tylko że mamy 2012. Więc od nowego modelu oczekiwałbym postępu, podobnie jak widać postęp u konkurencji.
Byłem, obejrzałem i się załamałem. Nie kupię już więcej Civica a miałem trzy i każdy był super. Naprawdę jest spierdzielony straszliwie a płetwa na dachu wieńczy dzieło. Na 100% kupię w przyszłości Accorda.
W sumie dzięki temu że nowy Civic jest lepiej wyciszony i ma lepsze materiały w kabinie, Accord stracił dla mnie swoje główne przewagi... Miejsca w środku niewiele wiecej tak naprawde, mniejszy i mniej praktyczny bagażnik (nawet w kombi!). Silnik 2.0 jest wolniejszy i daje mniej wrażeń z powodu masy budy niż 1.8 w Civic a przy tym wiecej pali. Na autostradzie obecny Civic jest nie gorszy a po mieście znacznie zwrotniejszy. Przy podobnym wyposażeniu Accord stoi ponad 20 tys. drożej w samym zakupie. I jeszcze masz pół metra tyłu wiecej do parkowania w mieście...
Fakt, Accord jest atrakcyjny wizualnie, bardziej prestiżowy, ale dla mnie nic poza tym. Wole Civic, nawet 9gen. Czy tak naprawde 8.1gen bo przypominam to to samo auto (nadwozie SSHFK2 jak w 8gen...) po duzym facelifcie. Wiec jak lubimy nasze 8geny to nie ma co tak wieszać psów na 9gen, bo poza tym że jest mniej atrakcyjny wizualnie (chociaż to oczywiście subiektywne) to jest to samo udane auto. To co można krytykować, to brak postępu.
Przynajmniej w kwestii hatchbacka, bo "amerykanizacja" sedana nie wyszła mu na dobre i tu bym się zgodził, że jest to niestety krok w tył - gorszy nie tylko wygląd ale i wykończenie, wyposażenie, prowadzenie...
nadwozie SSHFK2 jak w 8gen...
SHHFK2. !:cool:
Tylko jak spojrzałem na VIN-zagiąłem kobietę zza biurka w salonie.Z racji jej nie wiedzy przyznała mi rację,że jest to praktycznie ta sama buda w innym poszyciu :p
Już więcej AutoŚwiata nie kupię. Jest dzisiaj test porównawczy i30 i nowego Civa. Czytam sobie test, myślę sobie "o w końcu jakiś pozytywny test, chwalą Hondę, same superlatywy oprócz kiepskiej ergonomii "(tak w ogóle co to ****a jest za kryterium ta egronomia? chyba tylko dla starych dziadów co mają problem z kalkulatorem, każdy ogarnięty kierowca przyzywczai się do auta po góra trzech dniach) i sobie dalej myślę "to w końcu doceniono Hondę, będzie zwycięstwo", przewracam na ostatnią stronę a tam morda tego grubego kretyna redaktora który się podnieca że nie na darmo niemieccy inżynierowie na targach podniecali się Hyundaiem. A tabelka punktacji to już szczyt szczytów. *******E TO GÓWNO. Zdenerwowałem się, nie kupię nigdy już tego gówna, nie dość że niemiecka gazeta forująca niemieckie marki to jeszcze dostaje w łape od Koreańców..pozostają internetowe testy ludzi spoza "branży"..
Co nie zmienia faktu, że wygrał Hyundai. I to nawet jak pominiemy kategorię koszty. Nawet jak pominiemy kategorię ergonomia skoro Ciebie denerwuje. W tekście też idą łeb w łeb - każdy ma wady i zalety w stosunku do drugiego. Biorąc dodatkowo istotną w naszych warunkach rzecz - że 10tys. (zrównane wyposażenia!) piechotą nie chodzi, to... Tu już nie ma sportowego ducha ani wybitnych osiągów ani nawet lepszego prowadzenia (niby lepszy zawias, ale gorszy układ kierowniczy niż i30, przypominam że w poprzednim teście dynamicznym 9gen. przegrał nawet z Citroenem C4...). Czyli rzeczy, za które ja bym chętnie do Hondy dopłacił. Hondo czas na upgrade swojego skądinąd najfajniejszego modelu :p
Mixer, czym Ty się tak denerwujesz ? Najważniejsze jest Twoje zdanie i ocena, a żaden "expert" z auto świata tego zmieni, a ostatecznie to Ty kupujesz.
Czytając porównanie 16 dostępnych na rynku modeli Suv'ów czy crossover'ów (zwał jak zwał) Qashqai był tylko ledwo lepszy od Dacii Duster- czyli na 15 miejscu i daleko mu było do najlepiej ocenianych niemieckich marek VW, Skody czy Forda, a i tak kupiłem Qashqai'a. Dlaczego ? bo najbardziej mi się podobał i pasował do moich oczekiwań. I tak też zrobiłem w przypadku Civic'a. :)
P.S.: W mojej ocenie artykuł to TYLKO subiektywna ocena, ale spójrzcie na zdjęcie kokpitu Hyundai'a - powinien dostać punkty karne za źle dopasowane dywaniki - co może skutkować blokowaniem się pedałów i w konsekwencji powodować zagrożenie na drodze ;)
P.S.: na poprawę nastroju przeczytaj artykuł w AutoMoto oraz motoGratkę - tam oceniono Civic'a bardzo dobrze.
Dopiero teraz sie obudziles? Ja juz od dawna wiem ze AŚ to chlam stworzony tylko po to by promowac i poprawic sprzedaz samochodow grupy VAG. Tego topornego badziewia ktorego najwieksza zaleta jest wlasnie ta ergonomia (czytaj: kokpit z lat 80). Jak chcesz sie dowiedziec jak cos jezdzi to ogladnij Top Gear (nie sluchaj bo oni tez dziwne jazdy maja). A reszta to tak jak mowisz- fora internetowe i testy niezaleznych ludzi.
Emocjonalnie podchodzą do tego typu spraw bo nic mnie tak nie wkurza jak niesprawiedliwośc i walenie w ***a. Mówicie że to nieważne, ale właśnie dużo osób czyta takie gazety, one kreują pogląd na wiele spraw, stąd później się słyszy "Honda? Eee badziew, mój Opel lepszy" . A że kocham Hondę to jeszcze inna sprawa..
Żeby nie być gołosłowny..najlepiej punktowana kategoria w tabelce grubasa to "Przestronność z przodu" 40 punktów. Brawo. Jak będe chciał kupić auto przestronne z przodu to kupię sobie Hummera.
"Pojemoność bagażnika" Jarają się Civem że bagażnik większy niż w niektórych kombi, na 25 pkt Honda zdobywa 18..
W "Przyspieszeniu" Hyundai 18, Honda 19 punktów. To nic że Honda jest o pół sekundy szybsza.
Co do kosztów to nic nie mam do zarzucenia, Hyundai jest tańszy, ma lepszą gwarancję, z tempomatem byłby droższy o 1000 zł, a z kamerą cofania jestem ciekawy. Co do kamery cofania, to przez to powinni dać więcej punktów w widoczności bo skoro jest seryjna to się jednak poprawia.
Honda wyjeżdza na 17-stkach Hyundai na gównianych 15-stkach..Ładowność i średnice zawracania niech sobie w dupę wsadzą.
Ale już totalnie rozwalił mnie test Opla OPC z RCZ w "Motorze". Dwa zupełnie inne auta, mający przynosić radość z jazdy,a tu w tabelce: Wymiary wnętrza: 14 do 7 dla Opla, Bagażnik 5 do 3 dla Opla co już ustawia całą punktację (oczywiście Opel wygrał mimo iż gorzej jeździ, ma gorszy silnik i skrzynię)...To ja mam pomysł zestawmy poprzedniego Type- R a z Scirocco. W takich tekstach powinno się uwzględniać tylko układ jezdny, radość z jazdy, silniki.Przecież to nie test kompaktów ani vanów. A oni zestawiają takie bzdury..Dlatego mnie to irytuje, długo to obserwuje i wiem że takie testy to nie wpadki ani przypadki. Jebać taką prasę..
Dopiero teraz sie obudziles? Ja juz od dawna wiem ze AŚ to chlam stworzony tylko po to by promowac i poprawic sprzedaz samochodow grupy VAG.
Nie, tak jak pisałem wcześniej obserwuje to od dawna, ale dzisiaj nie wytrzymałem i musiałem wydrzeć ryja na forum :mad:
Niemcy to są Niemcy, im się nie ufa :P. Rynek samochodowy jest wart miliardów euro, a oni już swoje działy Bildów otwierają od Meksyku po Chiny, to chyba oczywiste co będą promować. Fakt faktem że Volkswagen Golf to dobre auto. Mój ojciec zatwardziały fan niemieckiej motoryzacji (VAG właśnie ) sam powiedział że mój Civ jest lepszy niż najnowszy Golf(tylko dziury dokuczają) czym mnie zdziwił(teraz nie wyklucza kupna CR-V co jest sporym osiągnięciem)..ale upewniłem się w przekonaniu że coś jest nie tak.
Prasa prasą - wiadomo jaka jest i od czego zależą wyniki :cool: Zgadzam się, że Auto Bild Group jest stronniczy na korzyść VAG, tylko jak to wpływa na test Hyundai vs Honda? Każda ocena jest subiektywna. Inna prasa da inną ocenę. Nie ma co teoretyzować, najlepiej zobaczyć w realu co komu pasuje. Nie zgadzam się oczywiście, że i30 jest lepszy niż 9gen. Ale jak w 2009 kupowałem auto i byłem na jeździe testowej poprzednim i30 i Civic 8gen różnica była tak oczywista na korzyść Civica że nawet nie popatrzyłem na cenniki Hyundai, niczym mnie nie mogli przekonać. Podobnie z Golfem. Ale jak 2 tygodnie temu byłem na jeździe 9gen i potem macałem nowe i30 bo mój ojciec się nad nim zastanawia (niestety nie mogłam się przejechać, zamierzam to nadrobić) to już nie miałem takiego odczucia... Czy zapłaciłbym 10tys. za sentyment do marki? Nie wiem. Ojciec nie zapłaci...
Zostałem zaproszony na jazdę nowym Civiciem, więc z ciekawości skorzystałem. W środku rzeczywiście nieco lepsze materiały, kamera cofania na plus, nie podoba mi się system start-stop (ale można go wyłączyć) i jakiś tam przycisk eco, po którego wciśnięciu (nawet nie próbowałem) sam sprzedawca stwierdził, że auto nie jedzie ale za to mniej pali :) Co do dynamiki, to wydaje mi się że gorzej niż w VIIIgen., ale może to być moje subiektywne uczucie dodatkowo spotęgowane tym, że parę miesięcy temu przesiadłem się na 200 konne auto.
Ciekawe zaskoczenie: w obecnym Motorze "sportowiec" Opel Astra GTC 1.6 Turbo / 180KM w teście osiąga setkę w 8,8 sekundy. Spokojny Civic sedan 1.8 / 142KM podobnie jak wcześniej hatchback w AutoMoto osiąga setkę w 8,5. Imponujące. Może jednak Honda ciągle ma to "coś" :)
Niestety, to nie Honda ma "to coś", tylko Hopel jest zbudowany z ołowiu
Zwykle tak jest, że przy porównaniu pojazdów danej mocy zawsze najwolniejszy będzie Opel :p Ale 8,5 do setki Civica z niezbyt mocnego silnika N/A na długiej skrzyni biegów przy aucie które z kierowcą waży ponad 1300kg to imponująca dynamika. Dla porównania: "usportowiony" Civic VTi MB6 z 169KM miał 8,3 do setki, aktualny Golf z podwójnym doładowaniem i 160KM jest tylko 0,4 sek. szybszy.
Jeszcze tylko pozostaje w te 8,5 uwierzyć
W koncu w cos wierzyc trzeba;)hehe. Ja tam wierze w 8,5:)
http://www.resizer.pl/pliki/2687.jpg (http://www.resizer.pl/2687.html)
Nie no to jest nie do przyjęcia ! Na takim plakacie powinna sie znaleźć VIII generacja.... ;)
w kolejności: exe, sport, comf, s
Przyspieszenie 0 → 100 km/h (s) 9,7 9,4 9,1 8,7
Prędkość maksymalna (km/h) 215 215 215 190
czyli im drożej tym wolniej.
ciekawe czy s będzie do kupienia, ale to golas bez klimy i radia.
Było już parę stron temu o tym... Patrz strona 32, od postu #315.
A kupiłbyś takiego S ? Ja rozumiem rozważanie specjalnie ogołoconej wersję RS w Lancerza EVO dla poprawy osiągów, bo to auto do tego stworzone, ale w Civic 1.8? Te 190km/h jest oczywiście bzdurą, silniki i przełożenia są takie same. IMO na dzień dzisiejszy taki kompakt nawet do floty się nie za bardzo nadaje (bo jak ktoś tak oszczędza to i tak kupi auto klasy B a nie nietaniego Civic). To typowa pozycja do zachęcenia "ceną od" na bannerach, produkowana w szczątkowych ilościach, spotykana zapewne nie będzie. Widział kiedyś ktoś z Was wersję BASE 8gen (łatwo zauważyć bo nie ma nawet półki bagażnika) ? Nawet w ASO nie widzieli :p
Widział kiedyś ktoś z Was wersję BASE 8gen (łatwo zauważyć bo nie ma nawet półki bagażnika) ? Nawet w ASO nie widzieli
No jak nie ma? :p
Radia nie ma na 100% jest za to ramka 2 DIN. Ale to prawda co mówisz- Standardy wychodziły w śladowych ilościach i to w silniku 1.4
Ale w te 190km/h uwierzę,bo bodajże michwil rozbujał polifta 1.4 i-VTEC do bagatela 196km/h :D
Chodzi o to, że w danych 1.8 S 9gen. jest omyłkowy wpis w specyfikacji - 190km/h z wersji 1.4.
Skoro osiągnął licznikowe 196kph, to biorąc pod uwagę błąd licznika jechał właśnie jakieś 188-190kph, dokładnie jak jest w danych dla 1.4. Oczywiście tym 100KM.
a mnie w serwisie tłumaczyli, że w s jest inne przełożenie głównego mechanizmu różnicowego,
przez co przyspiszenie lepsze i vmax mniejsze, nie wiadomo jednak do końca czy te dane odnoszą się do wersji s czy sport.
prawda czy fałsz? ma ktoś z Was jakieś informacje?
Fałsz. Przekazanie napędu w 100% jest takie samo we wszystkich wersjach z danym silnikiem (1.4 ma trochę krótsze przełożenie niż 1.8). Różnice przyspieszenia w różnych wersjach wyposażenia wynikają jedynie z mniejszej masy (waga tego wyposażenia) i mniejszych kół (waga + opór).
mnie w serwisie tłumaczyli, że w s jest inne przełożenie głównego mechanizmu różnicowego,
przez co przyspiszenie lepsze i vmax mniejsze, nie wiadomo jednak do końca czy te dane odnoszą się do wersji s czy sport.
prawda czy fałsz? ma ktoś z Was jakieś informacje?
bzdura wymyślona na poczekaniu. Wszystko to samo tylko że nic nie ma :p
Czesc, niedawno mialem przyjemnosc pojezdzic najnowsza wersja (salon Kolaczek - Krakow), wersja sport. Nie mam i nie mialem 8generacji ale udalo mi sie przejechac kilkoma egzemplarzami 8gen, lacznie z wersja limitowana CW i musze stwierdzic, ze 9 generacja bardzo mi sie podoba. Jezeli mialbym cokolwiek porownywac, to najwieksze wrazenie zrobilo na mnie wyciszenie, materialy i poprawiona widocznosc. Dzialanie skrzyni jak zwykle na najwyzszym poziomie, klik i lewarek ustawia kolejne przelozenie. Jezeli chodzi o przyspieszenie to specjalnie nie ma sie czym zachwycac, ta jednostka robi to czego oczekiwali od niej konstruktorzy, byc moze poprawione wytlumienie powoduje to, ze przez chwile ziewalem . Nalezy pamietac, ze to masa auta zabija jego osiagi ale gdybym mial kupowac to auto, to ucieszylbym sie wlasnie z tego, ze jest przestronne, ciche i pewnie spali zdecydowanie mniej niz moj obecny, stary civic. Z wielka checia chcialbym je miec, wspaniale auto na codzien, w trase, wakacje.
Witam,
przy okazji dzisiejszej wizyty w AutoWest wpadłem do ich salonu i oblookałem nowego szczawia - niestety nie miałem czasu na jazdę próbną. Jeżeli chodzi o wersję 5D to potwierdzam to co pisali przedmówcy, iż użyte do wykończenia wnętrza materiały są dużo lepsze niż w 8gen. Jak się będą sprawowały po pewnym czasie eksploatacji (trzeszczenie, podatność na zarysowania etc) - to oczywiście wyjdzie dopiero w praniu. Samo wnętrze jest przestronne i chociaż nie jest już tak futurystyczne i wzbudzające emocje jak kiedyś 8gen, i tak uważam że wypada dużo lepiej niż np. konkurencyjny Focus. Kierownica która na zdjęciach wręcz mnie odrzucała, w praktyce nie najgorzej komponowała się z wnętrzem chociaż IMHO nie umywa się do tej od 8gen. Natomiast w mojej ocenie jeżeli chodzi o wnętrze to sedan zupełnie poległ - głównie za sprawą twardych plastików. Postukałem, pomacałem i wysiadłem - chyba już w Fabii są lepsze materiały.
Na koniec pewnie to, czym się wielu narażę ale ....z zewnątrz zdecydowanie bardziej podoba mi się...sedan. Zwróciłem szczególną uwagę na krytykowany przez wielu tył i chociaż na zdjęciu wyglądał rzeczywiście - delikatnie mówiąc- nie najlepiej, to w realu jest naprawdę OK. Generalnie bryła sedana bardzo mi się podobała, natomiast wersji 5D....tak sobie... Jakoś nie leży mi ta tylna klapa, jak dla mnie psuła całkiem niezłe wrażenie jakie robiła pozostała część nadwozia.
Gdyby do sedana włożyć wykończenia wnętrza hatchbacka - byłoby całkiem przyzwoite auto - oczywiście na wygląd i dotyk. HGW jakie errory skrywa nowy szczaw - może też ma problem z trzeszczącym pedałem sprzęgła, szarpaniem przy ruszaniu czy może z niektórymi wskazaniami komputera pokładowego które są w 8gen zupełnie od czapy.
Powyższe to oczywiście bardzo subiektywna opinia wyniesiona na podstawie kilkuminutowej wizyty w salonie. Być może byłaby nieco inna gdybym miał możliwość dłuższego poobcowania z samochodem, włączając w to oczywiście jazdę próbną. Opinia jest subiektywna a więc uwzględniająca mój gust - a jak wiadomo z gustami się nie dyskutuje ;)
Pzdr - Artur S.
Starstruck
05-04-12, 21:39
A u mnie w pracy stoi demo IX gen i powiem tak: całość nawet nawet :). Wnętrze: świetne, cudownie się siedzi, wygodnie, fotele ładnie trzymają, jakoś plastików, ogromny bagażnik, no po prostu mega :). Zaś z zewnątrz, to już kwestia indywidualna. Przód ujdzie, tył też, ale profil... porażka wszechczasów, wygląda tragicznie. Pod maską było R18, ale nie ma już tego ducha fajnego srajtka-*******alacza :(.
Ciekawostka - krótka lekcja dla panów z Hondy których designerów warto zatrudnić na przyszłą generację:
http://www.mototok.pl/Premiera-Citron-Numero-9-Concept-zapowiedz-luksusowego-DS9-a1754
Chyba najpiękniejsza limuzyna (właściwie to chyba bardziej nadwozie shooting brake) jaką widzialem. Zwróćcie uwagę na komentarze pod artykułem / zdjęciami. Są tak jednoznaczne, że aż niesamowite. Porównajmy to sobie teraz z tymi, które zawiera ten temat co do designu 9gen.
No dobra, wiem że to tylko koncept. Ale i tak boski.
adasieniek
15-04-12, 10:56
Udalo mi sie odbyc jazde probna wersja sport. W srodku bardzo fajnie, swietne wyciszenie, przydatna kamera cofania. Troszke nietypowe polozenie dzwigni hamulca recznego. Co do samej jazdy to w ogole nie czulem tych 142 koni. Samochod bardzo grzeczny, brakuje tego pazura ktory byl w VIII generacji. Niby mniejsze spalanie ale zeby wycisnac z auta jego mozliwosci trzeba wysoko krecic i wtedy niestety nie jest juz tak oszczednie. Co do wygladu....przod jeszcze moze sie podobac ale tyl auta to nieporozumienie. Jak mozna bylo zrobic takie wystajace swiatla? Poza tym prog zaladunkowy wyzszy niz w VIII generacji.
Czarno-Czarny
23-04-12, 20:44
Civic już u mnie w garażu :)
Przydałby się dział IX gen to bym w najbliższym czasie wrzucił fotki.
Gratulacje :) Ja czekam do czerwca :(
Odnośnie zdjęć - nie krępuj się - wrzuć tutaj :)
Przydałby się dział IX gen to bym w najbliższym czasie wrzucił fotki.
tadam
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?107-IX-gen
Udało mi się zobaczyć na żywo nowego Civica i... wszytko co było fajne w poprzedniej wersji, w tej zostało s...
- przód sprawia wrażenie, że samochód jest węższy od poprzedniej wersji,
- tył to jest kompletna porażka, wycieraczka + te światła - nie wygląda to fajnie,
- kierownica wygląda jak pluszowy miś,
- wzór felg, taki sobie - średnio pasuje,
Teraz ten samochód wgląda jakby był stworzony dla panów po 50-tce, czyli prawie jak Golf :). Cała nadzieja w wersji Type R.
Moim zdaniem taką samą porażką była wersja VII (poza wersją Type R).
Teraz ten samochód wgląda jakby był stworzony dla panów po 50-tce, czyli prawie jak Golf . Cała nadzieja w wersji Type R.
Moim zdaniem taką samą porażką była wersja VII (poza wersją Type R).
True, true.
taki off-topic.
Pierwszy Civic 9gen rozbity http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,zagapila-sie-i-skosila-latarnie,46502.html#!prettyPhoto
No to miałem okazję się przejechać :cool: O wiele lepiej wyciszony w środku,ten wyświetlacz przypadł mi do gustu-jego grafika i moment przełączania . Z resztą cała deska rozdzielcza też. Wszystko mi się podobało tylko nie tył auta mimo z tym sportowym pakietem :p
Byłem sobie na dłuższej przejażdżce sedanem jak moje autko było w serwisie. Podtrzymuję opinie że wykonanie wnętrza jest nie tylko gorsze niż w hatchbacku, ale i gorsze niż w poprzedniku. Natomiast komfort jest niezły i w żadne wibracje mi auto nie wpadało nawet na dziurach jak tam ktoś sugerował, wręcz przeciwnie, wybiera je niesamowicie. Tylko totalnie niczym nie porywa. Nudniejszy niż Corolla. Hyundai Elantra wydaje się przy nim autem o klasę ciekawszym i lepiej wykonanym. I niczym nie ustępuje mu w jeździe.
Osobiście i żywo zainteresowany właśnie tą partią samochodów ;) podjechałem do składu celnego w Gdyni.
Nie jest to może przekrój gustu Polaka, ale raczej zamówionych przez dealerów kolorów.
Jak widać dominuje czarny, ale pojawiło się kilka szarych, czerwonych, jedna srebrna i brązowa, no i wreszcie dwie białe z czego jedna jest ..... :cool:
http://img7.imageshack.us/img7/7989/imag0016gw.jpg
no i wreszcie dwie białe z czego jedna jest .....
No to pewnie Ci się miło zrobiło,jak zobaczyłeś ,że jedna tam twoja stoi :cool:
Lada moment i zadzwonią do Ciebie :)
Da się załatwić takie nakładki na felgi? Blixten zapytaj czy Ci takie dadzą i mi wyślij pliiis :D
Już pisałem wcześniej, a teraz to powtórzę po oglądnięciu na żywo nie kupię tego modeli. Ta generacja niestety nie podoba mi się. Całkowicie dobił mnie np. wyświetlacz w środku i jego cukierkowe kolory. To po prostu nie pasuje i jak dla mnie jest bez gustu. Przepraszam wszystkich którym się podoba to po prostu tylko moja opinia.
Już pisałem wcześniej, a teraz to powtórzę po oglądnięciu na żywo nie kupię tego modeli. Ta generacja niestety nie podoba mi się. Całkowicie dobił mnie np. wyświetlacz w środku i jego cukierkowe kolory. To po prostu nie pasuje i jak dla mnie jest bez gustu. Przepraszam wszystkich którym się podoba to po prostu tylko moja opinia.
Nie tylko Ty masz takie zdanie, ja w 8 genie byłem zakochany, zresztą służył mi ponad 5 lat bez najmniejszej awarii, 9 gen nie przemawia do mnie. Po zakupie nowego auta podjechałem do Hondy żeby się przejechać nowym Civiciem i rozczarował mnie niemal pod każdym względem.
Ja natomiast również nie mogę się przekonać do tyłu nowego Civica :(... Nadto uważam, że cała bryła została zaburzona :/. Podpisuję się pod słowami Lynxa, w 8 jestem zakochany pod względem design'u i równie bezawaryjnie mi służy.
OT: Ostatnio mój kumpel szukał samochodu właśnie do przysłowiowego "tłuczenia na codzień" do 70k pln. Byliśmy w salonie Hondy, zdecydował się na białego Civica i podobno szukali mu już gdzieś w Polsce w takiej konfiguracji jakiej chciał. Namówiłem go potem, aby ot tak zahaczyć do salonu Kia... Ostatecznie 3 dni później wyjechał na drogi nowym Sportage'm. I wiecie co Wam powiem? Uważam, to za strzał w dziesiątkę! Jest to naprawdę świetny samochód, na nasze drogi bajka... O wyglądzie nie wspomnę, bo tu jak na mój gust bije Civica na głowę :). Sory za off top ;P. Pozdr!
U mnie też napalony na mojego Civica 8gen członek rodziny odpuścił w końcu 9gen i wyjechał z salonu ***'n'dajem i30... Naprawdę nic mu nie brakuje (może poza mniejszym bagażnikiem), cena istotnie lepsza nawet od promocyjnych zniżek na Civica, 5 lat gwarancji... W dodatku naprawdę fajnie jeździ, nie gorzej niż Civic. Zabrakło mi sensownych argumentów za Hondą. Szczerze po napatrzeniu się i30 z zewnątrz jest IMO zdecydowanie ładniejszy od 9gen ech :( Jak dla mnie - zagorzałego fana marki Honda - to porażka :mad:
Jak dla mnie - zagorzałego fana marki Honda - to porażka :mad:
Dla mnie też, ta marka zawsze była dla mnie czymś więcej niż zwykłym autem, więc tym bardziej boli... :( No ale cóż, niestety tego nie zmienimy.
NIe będę się spierał, czy 9-tka jest ładna czy brzydka, bo to kwestia gustu.
Od wielu lat jeżdżę tylko japończykami - dlaczego ? Dlatego, że taki japończyk nie jest podobny do VW, Forda, Citroena, Fiata, itd. itd. Sztampa, sztampa i jeszcze raz sztampa. Jak czytam "fachową" prasę jaka to słaba ergonomia w Civiku, a doskonała np. w Golfie i patrzę potem na zdjęcie wnętrza tego Golfa, to.... nie muszę dalej pisać. Zanim kupiłem 9-tkę, z której jestem naprawdę zadowolony, naczytałem się wielu prezentacji, testów, porównań - zawsze na niekorzyść Civic. Wszędzie wszystko lepsze w każdej dziedzinie, no tylko do bagażnika nie było jak się przyczepić :confused:
Porównanie z i30 Honda też przegrała.... ale dziwnym trafem kilka dni temu stanąłem na światłach w centrum mojego miasta, a obok podejachał równie świeży i 30. I jak myślicie - na który samochód wszyscy patrzyli ? :cool:
Wg mnie chodzi o to, aby inni patrzyli jak civic znika w oddali, a nie jak siłuje się z kia'mi i hyndai'ami pod światłami.
Absolutnie wygląd 9gen nie jest poparty zawartością i osiągami, i byle fabia tdi narobi mu wstydu na krótkich trasach.
Co kto woli, ja już wyrosłem z tego, żeby cieszyć się jak ktoś patrzy na moje auto (a było tak niemal przez cały okres jeżdżenia 8 gen), auto mam dla siebie a nie dla zadawania szyku. Wszystko w temacie.
Ja też myślałem, że wyrosłem, póki nie kupiłem Hondy :rolleyes:
Na pytanie sąsiada jak mi się jeździ, odpowiedziałem, że czuję się przynajmniej 10 lat młodszy. Każdy samochód, który do tej pory kupiłem - kupowałem dla siebie, a nie dla innych, ale.... satysfakcja tym większa jeśli podoba się też innym, a stąd do lansu, szpanowania daleko.
http://www.autoguide.com/auto-news/2012/06/2012-mugen-honda-civic-concept-debuts-at-goodwood-festival-of-speed.html
widzieli????
Z przodu fajny, ale tył... o matkoboska może jeszcze jedno pięterko dobudować coby był bardziej racing?? :mad:
No tych pięterek jest,ale ten spoiler tworzy calość. A pod maską bankowo R18Z4 :(
Wygląda... wiejsko. Jak z dokładkami z wyprasowanek z niedzielnej giełdy samochodowej. Powiększanie tej wielkiej dupy to już najgorszy możliwy pomysł - trzeba by jej raczej wizualnie ulżyć np. najechaniem czarnym dyfuzorem od dołu - patrz pakiet Grand Prix 3D w 8gen. czy Focus RS. No i spojler - nie dość, że lekko odpustowy, to jeszcze IMO dziwnie komponuje z wycieraczką z rodzinnego hatchbacka i płetwą rekina z BMW. Trochę to AntyJDM :p Do tego hmm brązowe koła wyglądające w tych napompowanych nadkolach jak 15'' ? Jak dodamy słuszną uwagę że zapewne R18Z4 pod maską to... Mugen nie powinien się pod czymś takim podpisywać - tylko na tym traci w moich oczach.
Za to grill i generalnie przód - podoba mi się :cool:
Co za czasy...kiedyś oceniano civica czy ma dobrze dobrany silnik i dobre właściwości jezdne a wygląd na dalszym miejscu, teraz...czy ładny (najlepiej perłowy bo super wygląda płetwa rekina), aby mało palił (tryb emerycki eco) i żeby był wygodny (miękka kanapa na zakrętach nie pojedzie). Dla mnie zupełnie rozminiecie się wyglądu z mechaniką.
Civic 9gen nie jest dla mnie, rozglądam się powoli za czymś co ma resztki ducha hondy (niestety już nie honda) np. swift sport czy nawet fabia rs
No takie czasy są i już tego nie zatrzymasz,ewentualnie obudzą się z ręką w nocniku.
Śmiać mi się chce z nie których pseudo sportowych kompaktów,co nawet nie zadbają o dobry dolot. Plastik is fantastic i c**j :D
Co za czasy...kiedyś oceniano civica czy ma dobrze dobrany silnik i dobre właściwości jezdne a wygląd na dalszym miejscu, teraz...czy ładny (najlepiej perłowy bo super wygląda płetwa rekina), aby mało palił (tryb emerycki eco) i żeby był wygodny (miękka kanapa na zakrętach nie pojedzie). Dla mnie zupełnie rozminiecie się wyglądu z mechaniką.
Civic 9gen nie jest dla mnie, rozglądam się powoli za czymś co ma resztki ducha hondy (niestety już nie honda) np. swift sport czy nawet fabia rs
Jeśli pijesz do mojej perłowej płetwy, to kompletnie nie zrozumiałeś dlaczego zrobiłem właśnie takie zdjęcie.
Białego koloru mało jest na ulicach i jeśli ktoś się nad takim zastanawia, może to zdjęcie chociaż trochę przybliży prawdziwy efekt.
Owszem, aktualna generacja może pochwalić się m.in. takimi ulepszeniami jak większy komfort, spalanie itp. ale na pewno nie ma gorszych osiągów od poprzedniczki - dwóch już próbowało to sprawdzić i nie dali rady - a może byli gorszymi kierowcami ? :cool:
Fabia RS ? Swift Sport ? To już nwet nie jest emerytura ale renta !!! :p
Bądźmy uczciwi, dla mnie sportowy samochód to nie Civic ośmej czy dziewiątej generacji, ale Porsche, Ferrari, BMW M-cośtam i takie tam inne ...
Kolego nie spinaj i nie denerwuj się, jeżeli obraziłem twoje perłowe przedłużenie...to masz problem, tu rozmawiamy o samochodach, a ja pozostanę przy swoim zdaniu.