PDA

Zobacz pełną wersję : pisk z układu hamulcowego?

slavekd78
29-03-07, 10:13
Witam; czy ktoś z forumowiczów miał taki objaw w swojej Hani? Samochód stoi i zwalniając energicznie hamulec reczny lub puszczając pedał hamulca dobiega z tylnigo koła pisk, ale nie ma tego objawu np. w deszczową pogodę :) powiedziałem o tym mechanikowi sprawdził hamulce i stwierdził że wszytko jest ok, powiedział że może to sprężyny, że je zapuści ale niczego to nie zmieniło :( Będę wdzięczny za wskazówkę jesli ktoś z forumowiczów miał podobny objaw i go usunął.

kamil_szewczyk
30-03-07, 12:44
Sprawdz tuleje metalowo-gumową tą przy kole.Ale pisk moge rorumieć po swojemu.Może szczęki ci piszczą.

piotrek_civic95
31-03-07, 11:45
Mam to samo stary,
Po zimie po energicznym odpuszczeniu hamulca było słychać cichutki pisk. Zdjąłem bębny i psiknąłem WD40 (DELIKATNIE - aby nie po szczękach :)) w okolice osi, względem któej obracają się szczęki. Psiknąłem również na sprężyny i w miejsce, gdzie kończy się pancerz od ręcznego. Przestało piszczeć....ale niestety na jakiś miesiąc - teraz znów piszczy. Myślę, że zabieg był jak najbardziej trafny - tylko zamiast WD40 muszę psiknąć jakimś innym smarem w sprayu i będzie znowu ok.

Pivco
31-03-07, 15:42
Widzicie koledzy...to jest przypadłość hamulców bębnowych i to nie tylko w hani
A sam pisk powstaje na wskutek tarcia szczęki o tarczę kotwiącą
Smarowanie da coś tylko na krótko...ja osobiście w hani mam tarcze ale ludziom co przyjeżdżają z trakim problemem wkładam ślizgacze bakielitowe(1 mm)własnego pomysłu
Pozdrawiam

kamil_szewczyk
31-03-07, 20:54
A ja nie mam żadnych pisków a mam bębny i nigdy z nimi nie miałem problemów.

glinthor
03-04-07, 11:42
Mam problem ale nie z piskiem tylko z tarciem. Po dłuzszym postoju i z reguły podczas zakrętu z tyłu dochodzi odgłos tarcia. W ASO rozkręcili wszystko i stwierdzili że dla nich wszystko w porządku.

Może ktoś ma pomysł co to może być?

Pivco
04-04-07, 08:10
To przyjedź kolego do mnie to zobaczymy...tylko obawiam się że już po świętach bo wszystko mam zawalone...jak by co to dawaj na maila
pozdrawiam