Zobacz pełną wersję : pisk z układu hamulcowego?
Witam; czy ktoś z forumowiczów miał taki objaw w swojej Hani? Samochód stoi i zwalniając energicznie hamulec reczny lub puszczając pedał hamulca dobiega z tylnigo koła pisk, ale nie ma tego objawu np. w deszczową pogodę :) powiedziałem o tym mechanikowi sprawdził hamulce i stwierdził że wszytko jest ok, powiedział że może to sprężyny, że je zapuści ale niczego to nie zmieniło :( Będę wdzięczny za wskazówkę jesli ktoś z forumowiczów miał podobny objaw i go usunął.
kamil_szewczyk
30-03-07, 12:44
Sprawdz tuleje metalowo-gumową tą przy kole.Ale pisk moge rorumieć po swojemu.Może szczęki ci piszczą.
piotrek_civic95
31-03-07, 11:45
Mam to samo stary,
Po zimie po energicznym odpuszczeniu hamulca było słychać cichutki pisk. Zdjąłem bębny i psiknąłem WD40 (DELIKATNIE - aby nie po szczękach :)) w okolice osi, względem któej obracają się szczęki. Psiknąłem również na sprężyny i w miejsce, gdzie kończy się pancerz od ręcznego. Przestało piszczeć....ale niestety na jakiś miesiąc - teraz znów piszczy. Myślę, że zabieg był jak najbardziej trafny - tylko zamiast WD40 muszę psiknąć jakimś innym smarem w sprayu i będzie znowu ok.
Widzicie koledzy...to jest przypadłość hamulców bębnowych i to nie tylko w hani
A sam pisk powstaje na wskutek tarcia szczęki o tarczę kotwiącą
Smarowanie da coś tylko na krótko...ja osobiście w hani mam tarcze ale ludziom co przyjeżdżają z trakim problemem wkładam ślizgacze bakielitowe(1 mm)własnego pomysłu
Pozdrawiam
kamil_szewczyk
31-03-07, 20:54
A ja nie mam żadnych pisków a mam bębny i nigdy z nimi nie miałem problemów.
Mam problem ale nie z piskiem tylko z tarciem. Po dłuzszym postoju i z reguły podczas zakrętu z tyłu dochodzi odgłos tarcia. W ASO rozkręcili wszystko i stwierdzili że dla nich wszystko w porządku.
Może ktoś ma pomysł co to może być?
To przyjedź kolego do mnie to zobaczymy...tylko obawiam się że już po świętach bo wszystko mam zawalone...jak by co to dawaj na maila
pozdrawiam