Zobacz pełną wersję : D16Z6 , kapitalny remont czy swap ?
Witam , od nie dawna jestem w posiadaniu civica po swapie , silnik okazal sie wymeczonym i zajechanym a nie bioracym olej D16Z6 , jakie podjac teraz kroki ?
Wiadomosc od mojego mechanika brzmiala tak :
"cylindry przegrzane , panewki sie skonczyly , szlif cylindrow i walu , nowe tloki z pierscieniami , glowica do regeneracji i prowadnice zaworow wraz z zaworami "
Z tego co juz wiem szlifu sie nie robi w D16...
Inni podpowiadaja ze dol on innego D16 i remont ale to pewnie wyjdzie ta sama kasa co nowy swap D16Z6....
A moze poskladac i dojechac go do konca :cool: a na nowy sezon Bseries....
cylindry przegrzane , panewki sie skonczyly
a po czym ten umęcz to stwierdził ?
Nie wiem , ja jestem w Niemczech a EG w Polsce , nie wiem po czym to stwierdzil bo sam sie na tym wiele nie znam :rolleyes:
DamianHonda
07-07-11, 11:10
Hej, ja jestem po remoncie d16z6 ale to z powodu brania oleju. Poza tym silnik był ok byla kompresja itp. W moim przypadku remont dał rezultat - nie bierze oliwy. Ale w twoim przypadku to jest dziwne ze jest trup a nie bierze oleju, może wlany jest jakis syf zeby tylko go uszczelnic. Koszt takiego remontu jak ty mowisz ze szlifem nie ma najmniejszego sensu bo to pójdzie tyle $$$ ze hoho. Ja delem ponad 2k i to bez szlifów i nowych tłoków. Pomimo, że sam nie chciałem swapować to w takim wypadku poroponowałbym swap i to odrazu na coś dobrego np b18 :)
Olej bierze az milo :P kolega z forum mi teraz podpowiedzial zeby dac moja glowice do obrobki i jego kompletny dol od d16z6 i poskladac , co myslicie ?
Dodam ze na nowy rok mialem w planie turbo , czy taki silnik potem sie nada ?
Yotomeczek86
07-07-11, 11:16
Ja bym zawiózł ten silnik do kogoś kto sie zna i niech oceni...
dol od d16z6 i poskladac
na nowych dobrych mocnych częściach aby za rok drugi raz silnika nie otwierać
Wlasnie dzownilem do mechanika , sprawa jest taka ze oleju ledwo litr spuscil z silnika , panwki sie zajechaly i pare innych problemow ale znawca ze mnie taki ze nawet nie powtorze wszystkiego , glowice moze dac komus do obrobki i w najgorszym przypadku 1000zl i ma byc jak nowa , i 600zl kompletny dol od d16z6 od ziomka z forum , do tego dojdzie robicizna i poskladac to , brac sie za to czy nie ?
Dodam ze na allegro sa silniki po 1000zl
Na forum mozna wziac z pewnej reki od x-tygrysek-x 'a , wiem ze od niego bedzie pewny jak taki z allegro , kolejna loteria....
Odezwij się do Tygryska o słupek d16. 4 chłopaków z WT robiło u niego swap na d16y2 i silniki mają w lux stanie. Oleju nie ubywa i chodzą jak marzenie.
z cen które podałeś i z tego co wmawia Ci mechanior wnioskuję że chce Cie wygrzmocić na parę groszy
Mechanika mam OK , robie u niego samochody od lat , widzisz na wsi sa takie ceny , najszybciej mam do Wawy kolo 300km , w mojej okolicy nie ma nic :(
W poznaniu nie znam nikogo od hond , bydgoszcz byl garazraceteam ale kumpel tam byl to muwi ze tragedia wiec nie mam nawet komu dac tego...
O tygrysku wiem doskonale ale do 10 go nie ma :D
Moze brac kompletny silnik za 1000zl ?
Ziom to pisz do Tygryska kup silnik jak będzie miał coś zdrowego i niech ten mechanik wrzuci Ci drugi silnik. Sam w zeszłym tygodniu sprzedałem głowice z d16vtec za niespełna połowę tego co Tobie powiedział że remont głowicy. Poza tym mamy 21 wiek i każdą rzecz można wysłać do większego miasta i tam ją zregenerować czy naprawić np. głowica :)
Oczywiscie , ale w XXI wieku musze pracowac za granica kraju zeby miec na ta glowice :P
Jak tylko dodzwonie sie do tygryska biore silnik i po sprawie :)
Moze brac kompletny silnik za 1000zl ?
D16Z6 kompletne w dobrym stanie to 2000 - 2500
Ale to cena za Full Set, ostatnio z tygryskiem rozmawiałem o tym.
No juz gadalem z tygryskiem , silnik ale kompletny swap 2400 wiec odpada , na allegro jest jeszcze silnik ralfa za 1000zl ale juz kopci na wysokich obrotach , i jest jeszcze ten http://allegro.pl/honda-civic-del-sol-silnik-d16z6-vtec-140-tys-km-i1691193329.html
do wziecia za 1400zl , czy reszte osprzetu jak kolektor dolotowy alternator i inne pierdy mozna rozsprzedac , kupi to ktos ?
Kupisz i w zasadzie nie masz pewności że jest w dobrym stanie. Na aukcji koleś napisał stan jak na foto :)
to co Marek nie handluję słupkami tylko cały swap trzeba kupić :confused:
elCzachorro
07-07-11, 16:56
Jestem w podobnej sytuacji, tyle że mi siadł d16y2. Remont raczej średnio się opłaca. Mechanik znalazł mi silnik 1.8 VTEC f18b2 136KM z Accorda z 1998 roku i spróbuje zeswapować. Co o tym myślicie?
Z tego co juz wiem szlifu sie nie robi w D16...
Możesz powiedzieć czemu?
Mechanik znalazł mi silnik 1.8 VTEC f18b2 136KM z Accorda z 1998 roku i spróbuje zeswapować. Co o tym myślicie?
wg mnie f18 z accorda nie przypasi p&p do civica. będzie taka sama rzeźba jak z h22, czyli łapy, pewnie półośki.. więc lepiej niech mechanik dobrze sprawdzi temat, żebyś sie w koszty nie wpakował.
elCzachorro
07-07-11, 18:25
wg mnie f18 z accorda nie przypasi p&p do civica. będzie taka sama rzeźba jak z h22, czyli łapy, pewnie półośki.. więc lepiej niech mechanik dobrze sprawdzi temat, żebyś sie w koszty nie wpakował.
Dzięki, mechanik ma ogarnąć temat dopiero. Na razie to taka luźna propozycja. Łapy chyba można jeszcze dopasować, przynajmniej tak wygląda na oko, gorzej boję się właśnie o półośki. Orientujesz się może czy można wsadzić d16z6 zamiast d16y2? Słupek jest chyba mniej więcej ten sam, ale podobno łapy są inne. Trudno znaleźć słupek d16y2 w normalnych pieniądzach, chyba łatwiej o z6.
Możesz powiedzieć czemu?
Z tego co mi wiadomo jesli wał jest azotowany nie mozna poddac go szlifowaniu :confused:
Kupisz i w zasadzie nie masz pewności że jest w dobrym stanie. Na aukcji koleś napisał stan jak na foto
A jak poprosze o gwarancje rozruchowa :cool: jedyne sensowne wyjscie jakie znalazlem
może się wcinam bez sensu ale czy nie lepiej kupić jezdnego angola bez możliwości rejestracji zswapować (wszystkie klamotki pod ręką) następnie resztę sprzedać na części ?
I bede rok trzymac graty pod domem az to sie rozsprzeda ? Nie wypchne go potem na pole :D
Zarobic nie zarobie na jednej sztuce wiec dla mnie bez sensu :rolleyes:
Ten silnik co masz to sobie odpuść... jeżeli to prawda co Ci mechanik sprawdził to wybij sobie z głowy remont jeżeli chcesz to uturbiać no chyba że nie masz co z kasą robić. Swap kompletny od tygryska za 2400 PLN wydaje się być fajnym rozwiązaniem o ile jest w takim stanie o jakim piszesz.
I bede rok trzymac graty pod domem az to sie rozsprzeda ? Nie wypchne go potem na pole :D
Zarobic nie zarobie na jednej sztuce wiec dla mnie bez sensu :rolleyes:
niekoniecznie rok; w razie czego wypchniesz na złom
civa kupisz za jakieś 3tys więc wg mnie gra warta świeczki
elCzachorro, przy swapie z d16y2 na d16z6, nie zmieniasz żadnych łap, cała mechanika przypasuje p&p. przecież to bliźniaczy blok.. Y2 jest chyba pod OBD1, wiec wiazki tez nie zmieniasz.. nie wiem natomiast jak tam osprzęt czy z Y2 przypasi na Z6, chyba zawór VTECa jest inny ale to praktycznie te same silniki.
d16z6=d16y2, roznia sie jedynie tym zaworem VTEC, w d16y2 nie ma czujnika sprawdzajacego przelaczenie VTECa ale to nie problem
I inne tłoki,głowica a w rezultacie nieco wyższe CR
Wiec znalazlem rozwiazanie i podjalem odpowiednie kroki, mialem juz kupic slupek d16z6 ale nagle halo i zamuwilem panewki korbowodowe , pierscienie na tloki nowe i uszczelke pod pokrywe i do zimy da rade jakos a zima wpadnie B18 :)
Wiem ze nie jest to chwalebne rozwiazanie , ale trudno nie bede inwestowac 2 razy w ten sam silnik skoro moge odrazu B18 wsadzic hehe byc moze trafi sie jakies C6 ladne i wjedzie na poklad , dzieki za pomoc :cool:
B18C6 to koszt okolo 10 k z tego co slyszalem?
U mnie zamiast D16Z6 (zdrowa igiełka) wejdzie B16A co też nie miało stoi bo 6k
U mnie zamiast D16Z6 (zdrowa igiełka) wejdzie B16A co też nie miało stoi bo 6k
Po co komu te B16A? Jak za 4k można kupić B16A2 (albo b18c4), które w praktyce niewiele rożni się od JDM B16A, z tego co się orientuję ostrzejsze mapy i minimalnie wyższy Cr (dopiero w 2 generacji B16A, czyli po 92r), co innego B16B czy C6. Płacić 6 patoli za coś, żeby być JDM?
Do
Taka cena trzyma sie od dobrych 3 lat , dziwi mnie wlasnie to ze jest taki drogi skoro to nie JDM ;)
Dostalem oferte 11k z wsadzeniem od wiadomej osoby z forum i raczej pujde w tym kierunku , bo jak mam wsadzic B18C4 i dlubac pod 200KM to wole wsadzic kultowe B18C6 bez dlubania na poczatek a kasa prawie ta sama :cool: ;)
Po co komu te B16A? Jak za 4k można kupić B16A2 (albo b18c4), które w praktyce niewiele rożni się od JDM B16A, z tego co się orientuję ostrzejsze mapy i minimalnie wyższy Cr (dopiero w 2 generacji B16A, czyli po 92r), co innego B16B czy C6. Płacić 6 patoli za coś, żeby być JDM?
Po to jest B16A żeby siedziało w aucie tak samo jak B18C4 czy D16Z6.
B16A będzie z drugiej generacji u mnie z tego co wiem.
Masz trochę racji, ale B16a II generacji naradę dale rade 5 genie. Miałem przyjemność jeździć paroma b16a2 w 5 i 6 genie i dźwięk vteca oraz tzw vtec kick jest zdecydowanie bardziej odczuwalny w B16a. Pytanie brzmi czy warto za to dopłacić, choć ostatnio ktoś sprzedawał swapa b16a z automatem za jakieś 3 tys( nie wiem w jakim stanie).
Do
Taka cena trzyma sie od dobrych 3 lat , dziwi mnie wlasnie to ze jest taki drogi skoro to nie JDM ;)
Dostalem oferte 11k z wsadzeniem od wiadomej osoby z forum i raczej pujde w tym kierunku , bo jak mam wsadzic B18C4 i dlubac pod 200KM to wole wsadzic kultowe B18C6 bez dlubania na poczatek a kasa prawie ta sama :cool: ;)
Jest drogi, bo konstrukcyjnie przewyższa całą resztę Bserii, tym bardziej, że sama motorownia jest dużo bardziej rarytaśna od pospolitych B16/b18. Wg. mnie lepszą opcją jest seryjnie mocny silnik, niż inny silnik podniesiony do takiej samej mocy.
Dalej nie widzę sensu pchania 6k w paździerzowe B16, co najmniej o 2 koła za dużo, lepiej w tej kasie zainwestować w C4+skunka, pieniądze podobne, cyferki i wrażenia powinny być dużo lepsze.
Wg. mnie lepszą opcją jest seryjnie mocny silnik, niż inny silnik podniesiony do takiej samej mocy.
a Twoja opinia bierze się niestety tylko i wyłącznie z Twojej niewiedzy. Ale nikt Ci oczywiscie posiadania takiej nie zabroni.
a Twoja opinia bierze się niestety tylko i wyłącznie z Twojej niewiedzy. Ale nikt Ci oczywiscie posiadania takiej nie zabroni.
Ale co ma w tym wypadku moja niewiedza do rzeczy, bo nie do końca rozumiem? Nie wiem jak to odebrałeś, ale chodziło mi o porównanie modzonej C4 do seryjnego C6 i wychodzę z tego samego założenia co karamba, w jakim celu robić coś skoro w tych samych pieniądzach oferuje to samo, a nawet więcej inny seryjny silnik (patrząc jedynie pod kątem modzonego C4vsC6)?
Maciek,
B16A II generacji = 170 HP
B16A2 = 160 HP
Oba są do siebie podobne a 10 HP piechotą nie chodzi. Robiąc te same mody zawsze będziesz miał tych 10 koników do przodu.
Nie uważam, że B16A II jest stratą pieniędzy.
Maciek,
B16A II generacji = 170 HP
B16A2 = 160 HP
Oba są do siebie podobne a 10 HP piechotą nie chodzi. Robiąc te same mody zawsze będziesz miał tych 10 koników do przodu.
Nie uważam, że B16A II jest stratą pieniędzy.
Słyszałem od jednej osoby z tego forum, uznanej za autorytek, której nicka nie przytoczę, że B16A potrzebuje wysokooktanówki, tak samo jak H22A i że o wiele szybciej gubi kompresję niż odpowiednie ku temu silniki, stąd płacąc za B16A płacimy tylko za JDM.
Słyszałem od jednej osoby z tego forum, uznanej za autorytek, której nicka nie przytoczę, że B16A potrzebuje wysokooktanówki
Tak, to prawda. Z tego to wyczytałem, to silnik ten może pracować na 95, ale dopiero po strojeniu.
Kilka osób już robiło podwójne mapy na przełącznik więc jakiegoś rażącego problemu nie widzę.
Po strojeniu będzie jeździł na 95 a po przełączeniu na drugą mapkę na shellu czy innym wysokooktanowym niedostępnym na stacjach.
Ale super, że takimi informacjami się dzielicie :)
Słyszałem od jednej osoby z tego forum, uznanej za autorytek, której nicka nie przytoczę, że B16A potrzebuje wysokooktanówki, tak samo jak H22A i że o wiele szybciej gubi kompresję niż odpowiednie ku temu silniki, stąd płacąc za B16A płacimy tylko za JDM.
Wydaje mi się, że tyczy się to wszystkich JDM'ów.