Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16Z6 , kapitalny remont czy swap ?

karamba
07-07-11, 10:51
Witam , od nie dawna jestem w posiadaniu civica po swapie , silnik okazal sie wymeczonym i zajechanym a nie bioracym olej D16Z6 , jakie podjac teraz kroki ?

Wiadomosc od mojego mechanika brzmiala tak :
"cylindry przegrzane , panewki sie skonczyly , szlif cylindrow i walu , nowe tloki z pierscieniami , glowica do regeneracji i prowadnice zaworow wraz z zaworami "
Z tego co juz wiem szlifu sie nie robi w D16...
Inni podpowiadaja ze dol on innego D16 i remont ale to pewnie wyjdzie ta sama kasa co nowy swap D16Z6....

A moze poskladac i dojechac go do konca :cool: a na nowy sezon Bseries....

Budziniak
07-07-11, 10:59
cylindry przegrzane , panewki sie skonczyly
a po czym ten umęcz to stwierdził ?

karamba
07-07-11, 11:01
Nie wiem , ja jestem w Niemczech a EG w Polsce , nie wiem po czym to stwierdzil bo sam sie na tym wiele nie znam :rolleyes:

DamianHonda
07-07-11, 11:10
Hej, ja jestem po remoncie d16z6 ale to z powodu brania oleju. Poza tym silnik był ok byla kompresja itp. W moim przypadku remont dał rezultat - nie bierze oliwy. Ale w twoim przypadku to jest dziwne ze jest trup a nie bierze oleju, może wlany jest jakis syf zeby tylko go uszczelnic. Koszt takiego remontu jak ty mowisz ze szlifem nie ma najmniejszego sensu bo to pójdzie tyle $$$ ze hoho. Ja delem ponad 2k i to bez szlifów i nowych tłoków. Pomimo, że sam nie chciałem swapować to w takim wypadku poroponowałbym swap i to odrazu na coś dobrego np b18 :)

karamba
07-07-11, 11:13
Olej bierze az milo :P kolega z forum mi teraz podpowiedzial zeby dac moja glowice do obrobki i jego kompletny dol od d16z6 i poskladac , co myslicie ?
Dodam ze na nowy rok mialem w planie turbo , czy taki silnik potem sie nada ?

Yotomeczek86
07-07-11, 11:16
Ja bym zawiózł ten silnik do kogoś kto sie zna i niech oceni...

Budziniak
07-07-11, 11:23
dol od d16z6 i poskladac
na nowych dobrych mocnych częściach aby za rok drugi raz silnika nie otwierać

karamba
07-07-11, 11:23
Wlasnie dzownilem do mechanika , sprawa jest taka ze oleju ledwo litr spuscil z silnika , panwki sie zajechaly i pare innych problemow ale znawca ze mnie taki ze nawet nie powtorze wszystkiego , glowice moze dac komus do obrobki i w najgorszym przypadku 1000zl i ma byc jak nowa , i 600zl kompletny dol od d16z6 od ziomka z forum , do tego dojdzie robicizna i poskladac to , brac sie za to czy nie ?
Dodam ze na allegro sa silniki po 1000zl
Na forum mozna wziac z pewnej reki od x-tygrysek-x 'a , wiem ze od niego bedzie pewny jak taki z allegro , kolejna loteria....

Budziniak
07-07-11, 11:37
Odezwij się do Tygryska o słupek d16. 4 chłopaków z WT robiło u niego swap na d16y2 i silniki mają w lux stanie. Oleju nie ubywa i chodzą jak marzenie.
z cen które podałeś i z tego co wmawia Ci mechanior wnioskuję że chce Cie wygrzmocić na parę groszy

karamba
07-07-11, 11:39
Mechanika mam OK , robie u niego samochody od lat , widzisz na wsi sa takie ceny , najszybciej mam do Wawy kolo 300km , w mojej okolicy nie ma nic :(
W poznaniu nie znam nikogo od hond , bydgoszcz byl garazraceteam ale kumpel tam byl to muwi ze tragedia wiec nie mam nawet komu dac tego...
O tygrysku wiem doskonale ale do 10 go nie ma :D
Moze brac kompletny silnik za 1000zl ?

Budziniak
07-07-11, 11:42
Ziom to pisz do Tygryska kup silnik jak będzie miał coś zdrowego i niech ten mechanik wrzuci Ci drugi silnik. Sam w zeszłym tygodniu sprzedałem głowice z d16vtec za niespełna połowę tego co Tobie powiedział że remont głowicy. Poza tym mamy 21 wiek i każdą rzecz można wysłać do większego miasta i tam ją zregenerować czy naprawić np. głowica :)

karamba
07-07-11, 12:31
Oczywiscie , ale w XXI wieku musze pracowac za granica kraju zeby miec na ta glowice :P
Jak tylko dodzwonie sie do tygryska biore silnik i po sprawie :)

Nemereth
07-07-11, 14:08
Moze brac kompletny silnik za 1000zl ?
D16Z6 kompletne w dobrym stanie to 2000 - 2500
Ale to cena za Full Set, ostatnio z tygryskiem rozmawiałem o tym.

karamba
07-07-11, 14:33
No juz gadalem z tygryskiem , silnik ale kompletny swap 2400 wiec odpada , na allegro jest jeszcze silnik ralfa za 1000zl ale juz kopci na wysokich obrotach , i jest jeszcze ten http://allegro.pl/honda-civic-del-sol-silnik-d16z6-vtec-140-tys-km-i1691193329.html
do wziecia za 1400zl , czy reszte osprzetu jak kolektor dolotowy alternator i inne pierdy mozna rozsprzedac , kupi to ktos ?

Budziniak
07-07-11, 16:25
Kupisz i w zasadzie nie masz pewności że jest w dobrym stanie. Na aukcji koleś napisał stan jak na foto :)
to co Marek nie handluję słupkami tylko cały swap trzeba kupić :confused:

elCzachorro
07-07-11, 16:56
Jestem w podobnej sytuacji, tyle że mi siadł d16y2. Remont raczej średnio się opłaca. Mechanik znalazł mi silnik 1.8 VTEC f18b2 136KM z Accorda z 1998 roku i spróbuje zeswapować. Co o tym myślicie?

tommmmm
07-07-11, 17:18
Z tego co juz wiem szlifu sie nie robi w D16...

Możesz powiedzieć czemu?

dimo
07-07-11, 17:51
Mechanik znalazł mi silnik 1.8 VTEC f18b2 136KM z Accorda z 1998 roku i spróbuje zeswapować. Co o tym myślicie?
wg mnie f18 z accorda nie przypasi p&p do civica. będzie taka sama rzeźba jak z h22, czyli łapy, pewnie półośki.. więc lepiej niech mechanik dobrze sprawdzi temat, żebyś sie w koszty nie wpakował.

elCzachorro
07-07-11, 18:25
wg mnie f18 z accorda nie przypasi p&p do civica. będzie taka sama rzeźba jak z h22, czyli łapy, pewnie półośki.. więc lepiej niech mechanik dobrze sprawdzi temat, żebyś sie w koszty nie wpakował.

Dzięki, mechanik ma ogarnąć temat dopiero. Na razie to taka luźna propozycja. Łapy chyba można jeszcze dopasować, przynajmniej tak wygląda na oko, gorzej boję się właśnie o półośki. Orientujesz się może czy można wsadzić d16z6 zamiast d16y2? Słupek jest chyba mniej więcej ten sam, ale podobno łapy są inne. Trudno znaleźć słupek d16y2 w normalnych pieniądzach, chyba łatwiej o z6.

karamba
07-07-11, 18:40
Możesz powiedzieć czemu?

Z tego co mi wiadomo jesli wał jest azotowany nie mozna poddac go szlifowaniu :confused:

Kupisz i w zasadzie nie masz pewności że jest w dobrym stanie. Na aukcji koleś napisał stan jak na foto

A jak poprosze o gwarancje rozruchowa :cool: jedyne sensowne wyjscie jakie znalazlem

drvtec
07-07-11, 19:18
może się wcinam bez sensu ale czy nie lepiej kupić jezdnego angola bez możliwości rejestracji zswapować (wszystkie klamotki pod ręką) następnie resztę sprzedać na części ?

karamba
07-07-11, 20:25
I bede rok trzymac graty pod domem az to sie rozsprzeda ? Nie wypchne go potem na pole :D
Zarobic nie zarobie na jednej sztuce wiec dla mnie bez sensu :rolleyes:

Soviet
07-07-11, 20:54
Ten silnik co masz to sobie odpuść... jeżeli to prawda co Ci mechanik sprawdził to wybij sobie z głowy remont jeżeli chcesz to uturbiać no chyba że nie masz co z kasą robić. Swap kompletny od tygryska za 2400 PLN wydaje się być fajnym rozwiązaniem o ile jest w takim stanie o jakim piszesz.

drvtec
07-07-11, 21:25
I bede rok trzymac graty pod domem az to sie rozsprzeda ? Nie wypchne go potem na pole :D
Zarobic nie zarobie na jednej sztuce wiec dla mnie bez sensu :rolleyes:

niekoniecznie rok; w razie czego wypchniesz na złom

civa kupisz za jakieś 3tys więc wg mnie gra warta świeczki

dimo
07-07-11, 21:42
elCzachorro, przy swapie z d16y2 na d16z6, nie zmieniasz żadnych łap, cała mechanika przypasuje p&p. przecież to bliźniaczy blok.. Y2 jest chyba pod OBD1, wiec wiazki tez nie zmieniasz.. nie wiem natomiast jak tam osprzęt czy z Y2 przypasi na Z6, chyba zawór VTECa jest inny ale to praktycznie te same silniki.

artek0903
08-07-11, 09:12
d16z6=d16y2, roznia sie jedynie tym zaworem VTEC, w d16y2 nie ma czujnika sprawdzajacego przelaczenie VTECa ale to nie problem

jasiek09
08-07-11, 10:43
I inne tłoki,głowica a w rezultacie nieco wyższe CR

karamba
08-07-11, 17:04
Wiec znalazlem rozwiazanie i podjalem odpowiednie kroki, mialem juz kupic slupek d16z6 ale nagle halo i zamuwilem panewki korbowodowe , pierscienie na tloki nowe i uszczelke pod pokrywe i do zimy da rade jakos a zima wpadnie B18 :)
Wiem ze nie jest to chwalebne rozwiazanie , ale trudno nie bede inwestowac 2 razy w ten sam silnik skoro moge odrazu B18 wsadzic hehe byc moze trafi sie jakies C6 ladne i wjedzie na poklad , dzieki za pomoc :cool:

Nemereth
11-07-11, 16:42
B18C6 to koszt okolo 10 k z tego co slyszalem?
U mnie zamiast D16Z6 (zdrowa igiełka) wejdzie B16A co też nie miało stoi bo 6k

maciu$
11-07-11, 17:48
U mnie zamiast D16Z6 (zdrowa igiełka) wejdzie B16A co też nie miało stoi bo 6k
Po co komu te B16A? Jak za 4k można kupić B16A2 (albo b18c4), które w praktyce niewiele rożni się od JDM B16A, z tego co się orientuję ostrzejsze mapy i minimalnie wyższy Cr (dopiero w 2 generacji B16A, czyli po 92r), co innego B16B czy C6. Płacić 6 patoli za coś, żeby być JDM?

karamba
11-07-11, 17:56
Do

Taka cena trzyma sie od dobrych 3 lat , dziwi mnie wlasnie to ze jest taki drogi skoro to nie JDM ;)
Dostalem oferte 11k z wsadzeniem od wiadomej osoby z forum i raczej pujde w tym kierunku , bo jak mam wsadzic B18C4 i dlubac pod 200KM to wole wsadzic kultowe B18C6 bez dlubania na poczatek a kasa prawie ta sama :cool: ;)

Nemereth
12-07-11, 10:14
Po co komu te B16A? Jak za 4k można kupić B16A2 (albo b18c4), które w praktyce niewiele rożni się od JDM B16A, z tego co się orientuję ostrzejsze mapy i minimalnie wyższy Cr (dopiero w 2 generacji B16A, czyli po 92r), co innego B16B czy C6. Płacić 6 patoli za coś, żeby być JDM?

Po to jest B16A żeby siedziało w aucie tak samo jak B18C4 czy D16Z6.
B16A będzie z drugiej generacji u mnie z tego co wiem.

qureku.
12-07-11, 10:31

Masz trochę racji, ale B16a II generacji naradę dale rade 5 genie. Miałem przyjemność jeździć paroma b16a2 w 5 i 6 genie i dźwięk vteca oraz tzw vtec kick jest zdecydowanie bardziej odczuwalny w B16a. Pytanie brzmi czy warto za to dopłacić, choć ostatnio ktoś sprzedawał swapa b16a z automatem za jakieś 3 tys( nie wiem w jakim stanie).

maciu$
12-07-11, 17:31
Do

Taka cena trzyma sie od dobrych 3 lat , dziwi mnie wlasnie to ze jest taki drogi skoro to nie JDM ;)
Dostalem oferte 11k z wsadzeniem od wiadomej osoby z forum i raczej pujde w tym kierunku , bo jak mam wsadzic B18C4 i dlubac pod 200KM to wole wsadzic kultowe B18C6 bez dlubania na poczatek a kasa prawie ta sama :cool: ;)

Jest drogi, bo konstrukcyjnie przewyższa całą resztę Bserii, tym bardziej, że sama motorownia jest dużo bardziej rarytaśna od pospolitych B16/b18. Wg. mnie lepszą opcją jest seryjnie mocny silnik, niż inny silnik podniesiony do takiej samej mocy.
Dalej nie widzę sensu pchania 6k w paździerzowe B16, co najmniej o 2 koła za dużo, lepiej w tej kasie zainwestować w C4+skunka, pieniądze podobne, cyferki i wrażenia powinny być dużo lepsze.

Fawor
12-07-11, 23:30
Wg. mnie lepszą opcją jest seryjnie mocny silnik, niż inny silnik podniesiony do takiej samej mocy.
a Twoja opinia bierze się niestety tylko i wyłącznie z Twojej niewiedzy. Ale nikt Ci oczywiscie posiadania takiej nie zabroni.

maciu$
18-07-11, 19:20
a Twoja opinia bierze się niestety tylko i wyłącznie z Twojej niewiedzy. Ale nikt Ci oczywiscie posiadania takiej nie zabroni.
Ale co ma w tym wypadku moja niewiedza do rzeczy, bo nie do końca rozumiem? Nie wiem jak to odebrałeś, ale chodziło mi o porównanie modzonej C4 do seryjnego C6 i wychodzę z tego samego założenia co karamba, w jakim celu robić coś skoro w tych samych pieniądzach oferuje to samo, a nawet więcej inny seryjny silnik (patrząc jedynie pod kątem modzonego C4vsC6)?

Nemereth
05-09-11, 23:08
Maciek,

B16A II generacji = 170 HP
B16A2 = 160 HP

Oba są do siebie podobne a 10 HP piechotą nie chodzi. Robiąc te same mody zawsze będziesz miał tych 10 koników do przodu.
Nie uważam, że B16A II jest stratą pieniędzy.

Saiti
06-09-11, 09:48
Maciek,

B16A II generacji = 170 HP
B16A2 = 160 HP

Oba są do siebie podobne a 10 HP piechotą nie chodzi. Robiąc te same mody zawsze będziesz miał tych 10 koników do przodu.
Nie uważam, że B16A II jest stratą pieniędzy.

Słyszałem od jednej osoby z tego forum, uznanej za autorytek, której nicka nie przytoczę, że B16A potrzebuje wysokooktanówki, tak samo jak H22A i że o wiele szybciej gubi kompresję niż odpowiednie ku temu silniki, stąd płacąc za B16A płacimy tylko za JDM.

qureku.
06-09-11, 10:00
Słyszałem od jednej osoby z tego forum, uznanej za autorytek, której nicka nie przytoczę, że B16A potrzebuje wysokooktanówki

Tak, to prawda. Z tego to wyczytałem, to silnik ten może pracować na 95, ale dopiero po strojeniu.

Nemereth
06-09-11, 19:18
Kilka osób już robiło podwójne mapy na przełącznik więc jakiegoś rażącego problemu nie widzę.

Po strojeniu będzie jeździł na 95 a po przełączeniu na drugą mapkę na shellu czy innym wysokooktanowym niedostępnym na stacjach.

Ale super, że takimi informacjami się dzielicie :)

maciu$
07-09-11, 09:31
Słyszałem od jednej osoby z tego forum, uznanej za autorytek, której nicka nie przytoczę, że B16A potrzebuje wysokooktanówki, tak samo jak H22A i że o wiele szybciej gubi kompresję niż odpowiednie ku temu silniki, stąd płacąc za B16A płacimy tylko za JDM.
Wydaje mi się, że tyczy się to wszystkich JDM'ów.