PDA

Zobacz pełną wersję : Nie ma ładowania

jaromir
04-07-11, 07:23
Panowie, moje aero odmówiło współpracy. Wczoraj, z 50 km od domu zapaliła się kontrolka ładowania. Potem w miarę zbliżania się do domu zaczęły wyłączać się kolejne ustrojstwa - nawiew, radio, włączyła się kontrolka ABS, SRS, przestały działać zegary, silnik stracił moc i w końcu zgasł. Nie dotarłem do domu. Nie wiem, czy to ma związek, ale wtedy zauważyłem, że luźnawa była klema na aku, a zrobiona jest tak, że nie da jej się dociągnąć. Wcisnąłem kawałek blaszki i zacisnąłem klemę, odpalenie "na pych" - silnik zastartował, kontrolka ładowania nadal się świeci, pochodził kilka minut, nie miał mocy i znowu zgasł. Po włączeniu zapłonu kontrolki świecą się jak trzeba, ale rozrusznik już nie ma siły kręcić.

Miał ktoś podobny przypadek? Co może być przyczyną?

lukaskus
04-07-11, 08:12
Zakładam że pasek od alteranatora masz cały, więc na początek musiałbyś sprawdzić ładowanie, wygląda na to że padł alternator. Spróbuj podpiąć się pod inne auto tak żeby odpalić na chwile i sprawdź miernikiem jakie masz napięcie w instalacji, na uruchomionym silniku powinno być ok 14.4V, jak mniej to nie masz ładownia.

jaromir
05-07-11, 10:37
dzięki za sugestię, już wiem, że wysiadł wirnik w alternatorze. Niełatwo tak na szybko znaleźć drugi alternator, orientujecie się, czy ten z B18C4 chodził jeszcze w jakichś popularniejszych modelach?