PDA

Zobacz pełn± wersję : Civic 95' B16A2 EG9 kilka problemów

wiewior123
28-06-11, 06:01
witam,
kupiłem od kolegi jakis czas temu honde troche zajechana w sensie wizualnym ale juz wszystko porobione zostały sprawy technicze:
ale po kolei:
1. przy hamowaniu z wiekszej predkosci zauwazylem ze kierownica wyrywa sie az z rak,( brak osłony na przednim jedynm kole co odnotowalem)
2. przeklamanie na predkosciomierzu ok 20km/h do tego nie dziala paliwko i temperatura
3. spalanie- o zgrozo ostatnio na przejechane 120 km wlalem 15 ltr!!!! a vtec nie czesto zalaczany specjalnie testowalem.
4. nie dziala spryskiwacz szyby ale to chyba tylko silniczek bo po przycisnieciu wajhy nie slychac zeby cos pracowalo choc w sumie wycieraczka tez nie kreci sie...
z wiekszych problemow to wszystko chyba
jesli ktos ma podobne doswiadczenia chetnie wyslycham kazde rady
a i jeszcze jedno musze kupic nowy filtr powietrza i zastanawiam sie nad firma. czy warto inwestowac w cos porzadnego czy zamiennik tanszy rowniez podola.
tutaj jakby ktos chcial link do informacji o aucie
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?30473-EG9-b16a2-by-Kamyk
jeszcze na stronie kolegi bo od niego kupilem

rem1k
28-06-11, 09:27
no to masz kilka rzeczy do ogarniecia:/
1. Pewnie tarcze zwichrowane-sprawdz
2. Skad wiesz ze przekalmuje?(moze niefabryczny rozmiar kół?)
3. Filtry, przewody, swiece, sonda, zaplon...
4. Sprawdzic silniki wycieraczek/sprysku, bezpieczniki...
Czemu nie sprawdziles tego wszystkiego przed napisaniem posta? Juz bys znal odpowiedz na polowe pytan...

marcinkovsky
28-06-11, 13:12
1. na 99% krzywe tarcze.
2. przeklamywanie - j/w czyli rozmiar kół, a nie dzialajce wskazniki paliwa i temp, to rozbierz zegary i zobacz czy nie sa jakies wtyczki lub kable pourywane. (zegary demontujesz w 2 minuty)
3. Pierwsze spalanie moze tyle wyjsc, bo jeszcze nie czujesz auta. Mi pierwsze spalanie wyszlo 12l. Zalezy czy robisz krotkie odcinki, itp. Mi pali ok 9 litrow / 100km. Czasami mniej, czasamiwiecej.

Filtr powietrza? Zalezy czy chcesz stożek, czy poprostu jak±¶ wkładke. Z tego co widze to masz pod mask± B16, to zdecydowalbym sie na stożek, ze wzgledu na wrażenia akustyczne.

pzdr.

wiewior123
30-06-11, 20:25
nie sprawdzałem tego wszystkiego bo to mója pierwsza honda, jestem troche laikiem w tych sprawach ale szybko sie ucze i wertuje forum. ale co robilem to moge powiedziec:
1. tarcze i klocki wymienione na 2 miesiace przed kupnem auta, mogly sie tak szybko pogiac? jesli tak czyprzetoczenie sprawe zalatwi?
2. jak ruszam od razu mam 20km/h poza tym jechałem za kolega i pytalem go ile jedzie a ma auto nowe z salonu . miałem 20 km/h. jesli niefabryczny rozmiar felg jakis ratunek jest na to?
3.przewody sa ok, swiece i zaplon rowniez. przymierzam sie do wymiany filtra paliwa i sprawdzenia sondy. zobaczymy.
4. bezpieczniki wszystkie graja. jak namierze jakas instrukcje jak dostac sie do tych silniczkow to zobaczymy moze sie uda naprawic.

rem1k
01-07-11, 09:37
mi zwichrowało dwa zestay tarcz pod rzad wiec to zaden wyznacznik, jezeli faktycznie sa swieze a szkoda Ci kasy na tarcze (chociaz nie sa takie drogie:) to mozesz je przetoczyc. Moze licznik byl krecony? 20kmh przy ruszeniu to duzo. Spalanie to temat rzeka...