PDA

Zobacz pełną wersję : brak swiateł stopu i wstecznego

czarny1202
26-06-11, 10:45
mam problem ze światłami wstecznego i stopu przestały świecić, lampy sa przerobione na USDM, sprawdziłem bezpieczniki i żarówki wszystko jest w porządku.
wczoraj zabrałem się za usuwanie "zabezpieczeń" w mojej hani, kable od alarmu i odcinacza zapłonu byly podłaczone pod stacyjke (wszystko firmy silicon), przewody od alarmu byly podłączone do lamp ale odcinałem tylko te które były nie seryjne, postojówki świecą, kierunkowskazy też tylko stopu nie ma. co do wstecznego to auto ma zmieniona skrzynie z automatu na manual, po odlączeniu czujnika od automatu świecił sie check engein wiec podłaczyłem go ponownie (wiem już jak się z tym uporać aby usunąć ten czujnik i został tylko ten z manuala i chcek się nie świecił) ale światel wstecznego nie ma. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł co mogłem popsuć proszę o jakieś rady.

tomalacivic
26-06-11, 12:28
Sprawdź bezpieczniki które znajdują się tam gdzie silnik taka mala skrzynka kolo akumulatora.

czarny1202
26-06-11, 12:44
sprawdzałem, tam wszystkie bezpieczniki są ok, wiem że jest stop jest razem z klaksonem...

tomalacivic
26-06-11, 21:17
To sprawdź czy dochodzi prąd do żarówek probówka.

czarny1202
27-06-11, 15:22
żarówki są dwuwłóknowe, pozycja się świeci, tylko stopu nie ma. czy może to być wina nie podłączonej gdzieś masy?

Boniek87
27-06-11, 15:27
masa w oprawkach jest jedna dla wstecznego i stopu itd, no chyba ze miałeś przerabiane te lampyi ktoś zrobił oddzielne (w co wątpię) i po prostu któraś masa nie łączy

czarny1202
28-06-11, 14:29
prąd nie dochodzi do stopu, w czujniku przy pedale jest, przy kostce za boczkiem pasażera już nie ma czyli coś przy bezpiecznikach jest nie tak, sprawdzam wszystko po kilka razy i nie widze nic co mogłem popsuć.

czarny1202
28-06-11, 19:55
naprawione, coś się pozmieniało w kostce dochodzącej do czujnika pod pedałem, prawdopodobnie było to zespolone z alarmem i przez to prąd w kostce inaczej płynał.