Zobacz pełną wersję : wymiana oleju automat
Mam problem jak jest z wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów, dowiedziałem sie że filtra sie podobno nie wymienia ale niewiem jak sie zabrac do wymiany samego oleju...
Wejdź pod auto, znajdź korek spustowy i spuść olej.
Filtry w automatach tez sie wymienia- musiałbyś wzrokowo ocenić czy nie ma na nim jakiś opiłków, aby go wyjąć musisz odkrecić miskę olejową (bynajmniej ja tak miałem w Hyundaiu).
w service manualu o filtrze nic nie pisze
należy podgrzać olej w skrzyni do normalnej temp. pracy poprzez jazdę, wyłączyć silnik, spuścić olej, wlać nowy i po podgrzaniu sprawdzić poziom, tyle pisze w service manualu
w service manualu o filtrze nic nie pisze
To nie znaczy że przez cały okres eksploatacji auta nie wymienia się go, filtr jest "namagnesowany" i wyłapuje wszystkie opiłki które powstaja podczas codziennego użytkowania.
Ja przymajmniej bym go oblukał czy jest w miarę "czysty".
jednak jest filtr w automacie, niestety nie wiem jak go wymienic, bo to jeszcze przede mna, ale wiem napewno, że jest (jeśli chcesz kupić to musisz mieć numer skrzyni, który jest na naklejce na obudowie koszt filtra ok 90zł tyle kosztuje we wrocławiu)
tak to powiedzcie gdzie ten filtr jest bo jak u siebie wymieniałem olej to nie znalazlem zadnego filtru
Filtr nie wygląda tak jak od silnika, jest płaski, jego kształt jest dopasowany do danego modelu skrzyni. Po odkręceniu misy olejowej powinno go być widać (jego kształt może zmylić).
Zalezy jaka skrzynia, jedne mialy filtr, inne nie.
no czyli pewnie w mojej nie ma bo w manualu tez nie znalazłem