Zobacz pełną wersję : Co to jest? i do czego? :|
Sory jeśli już to było kiedyś ale niemam pojęcie jak wpisać nawet w wyszukiwarce żeby znaleść coś na ten temat.
Chodzi mi o to że dopiero dzisiaj zauważyłem taki przewód (na fotce zaznacozny jako 1), z końcówką (2), która nie jest nigdzie podpięta, końcówka jest taka jak ta przy obudowie filtra powietrza od tego czujnika temperatury od storny szyby auta.
Wie ktoś może do czego to jest?
Poniżej fotka, niesam robiłem wziołem z allegro bo niemam aparatu w chwili obecnej:] ale widze że na tej fotce też nie jest to do niczego podpięte, to jakieś złącze do podłączenia kompa czy co?
pozdro
http://img156.imageshack.us/img156/4152/173615153ir7.th.jpg (http://img156.imageshack.us/my.php?image=173615153ir7.jpg)
a nie jest to wlasnie kostka od tego czujnika?
odslon komputer. na jego srodku jest okienko a pod nim dioda. przekrec stacyjke "na kontrolki". komp raz mrugnie dajac znak gotowosci. jesli pozniej bedzie dajej mrugal to policz mrugniecia. w d13b2 liczba mrugniec to nr bledu. moze cos wykarze wtedy byc moze to bedzie trzeba tam podpiac
nie nie, czujnik jest podpięty na 100% bo go odpinałem jak ściągałem puche i podpiołem był błąd ale reseta zrobiłem i jest ok, a ten przewód jest praktycznie już na maksa podciągnięty dalej sie go nieda pociągnąć, ale tak jak mówie u mnie tak jest i zdjecie wziołem z allegro od jakiegoś gościa i u niego też widać że sie tam kończy i niejest podpięte do nieczego
a drugi koniec dokąd prowadzi?
chyba do kompa, bo łączy się z wiązką jakąś i wchodzi do środka auta, ale nierozbierałem nic w środku więc nie wiem czy na 100% do kompa idzie
hmmm no szkoda ze nie mam juz swjego eg3 ale tam takiej kostki nie pamietam a w tych okolicach grzebalem sporo przy podcisnieniach i cala puszke sterowania zdejmowalem
chociaz patrze po fotkach to rzeczywiscie kostka sie powtarza na roznych eg3.
widocznie tak ma byc ale warto wiedziec do czego to mialo sluzyc... kiedys pamietam podobny temat byl. chyba wlasnie o tej kostce. ale czy cos z tego wyniklo nie pamietam.
no właśnie kurde pasowało by wiedzieć o co z tym chodzi:] ja też wiesz dopiero teraz to zauważyłem a mam 2 lata auto i gmeram dość sporo w środku, i właśnie jak tą puche otwierałem to dopiero zauważyłem bo mi zasłaniało śrube i przesuwałem wyżej pacze a tu kostka na końcu niepodłączona:] podjade może do ASO i sie spytam od czego to jest?
aha jeszcze może będziesz wiedział troche na inny temat, bo prawdopodobnie mi sonda nawala bo pali mi juz prawie 12 litrów po mieście i świece strasznie czarne, a sprawdzałem już dosłownie wszystko, tylko wszyscy mówią że jak sonda to by wywaiło błąd, ale wziołęm ją na próbe odłączyłem i odpaliłem auto przejechałem tak chwile, sprawdzałem czy niema błeżu i niema żadnego:|
z tego co pamietam to po odlaczeniu sondy mi komp pokazywal bala sondy lub obwodu... szczerze to niewoem po co ta sonda bo ona niczym tam nie steruje... jest pewnie ze wzgledu na katalizator tylko
kostka prawopodobnie jest elementem instalacji ktorej auto nie ma.
aha, ok dzięki za pomoc:]
szczerze to nie woem po co ta sonda bo ona niczym tam nie steruje... mierzy zawartość tlenu w spalinach, wysyła do komputera, komputer steruje pracą wtryskiwaczy, gaźnika (elektroniczny), zmienia czas otwarcia wtryskiwaczy zmniejsza sie dawka paliwa -> zwiększa sie ilość tlenu w spalinach (i odwrotnie), i tak w skrócie sonda L. wchodzi w układ sterowania silnika :)
hehe no to akurat wiemy... :)
pamietaj ze to d13b2 ktory tylko z nazwy stertowany jest elektronicznie
ten silnik tak samo bedzie jezdzil pracowal, odpalal i co tam jeszczdez bez sondy lambda