PDA

Zobacz pełn± wersję : Olej z rury

FEJS
19-03-07, 20:39
Witam,
Na wstepie przepraszam ze zakladam kolejny temat ale szukalem w archiwum i nie znalazlem nic konkretnego.

A wiec, dzisiaj sobie wyszedlem wczesniej do autka zeby sprawdzic olej... i tu zonk... na bagnecie brak... no wiec stoje sobie nad otwarta maska i sobie *****je... idzie sasiad i mowi zeby zrobic jakies tam badanie cisnienia... odpalamy fajki i mowi ze to niedrogie ze to moze powiedziec dlaczego tak jest jak jest. jestesmy w polowie fajki a tu koles podchodzi z zaparkowanego obok auta i mowi ze podsluchal rozmowie i zaczela sie gadka ze silniki hondy sa zlote, nie do zajechania i mowi ze chce obejrzec silnik bo juz kilka hond mial... i tak oglada oglada dodaje gazu i slucha i mowi do mnie zebym wsiadl do auta i przybutowal do odciecia... no to ja BUTTT :d koles mowi zebym przestal, przestaje a ten mi pokazuje cala reke zasmarkana w oleju... po prostu przystawil dlon do rury. Powiedzial zebym dolal olej i jechal na mierzenie tego cisnienia. Tak wiec dolalem 1 litr 10w40 mobil S i odrazu podjechalem do domu zeby zasadzic tego posta.

Powiedzcie chlopaki co i jak mam robic bo zaczynam panikowac :( .
Co byscie na moim miejscu zrobili.
Prosze o porade Step-by-step bo to moje pierwsze autko :) wczesniej jak sie cos zdupilo to ojciec sie motal a nie ja

Aha i jeszcze jedno jak mozecie to przedstawcie jakis kosztorys... na ile bede musial sie zapozyczyc :)

iiiii jeszcze czy to kopcenie moze miec jakis wplyw na to okrutne spalanie (10/100)??

Lcfr
19-03-07, 20:50
nie bede juz zrzędzil ze to bylo.... a bylo!!!!!!!!!
bede wyrozumialy-to Twoje pierwsze auto...

ale poczytaj tematy o oleju/pierscieniach/remontach i swapach
poczytaj
ochłoń...
i na trzezwo zobacz czego potrzebujesz...

bartol
20-03-07, 01:07
Jak butujesz zimny silnik do odciecia na dodatek przy braku oleju to gratuluje rozwagi....
Mozesz smialo szykowac sie na wydatki.... :bicie:

punol
20-03-07, 14:27
Szykuj się na remont lub swapa. Ja mam podobnie pali dużo oleju na wyższych obrotach szczególnie. I kopci na niebiesko. Jestem juz umówiony z mechanikiem na miniremont czyli pier¶cienie, uszczelniacze, planowanie głowicy, wym. uszczelek oleju itp. mówił mi że koszt to ok 1100zł, z tym że może się jeszcze okazac że panewki do wymiany albo cu¶.

Pozdro

Wiatrak
20-03-07, 15:16
Szykuj się na remont lub swapa. Ja mam podobnie pali dużo oleju na wyższych obrotach szczególnie. I kopci na niebiesko. Jestem juz umówiony z mechanikiem na miniremont czyli pier¶cienie, uszczelniacze, planowanie głowicy, wym. uszczelek oleju itp. mówił mi że koszt to ok 1100zł, z tym że może się jeszcze okazac że panewki do wymiany albo cu¶.

Pozdro

A ja wlałem ceramizer i testuje co się stanie, i przyznam się bez bicia na grupie czy mi co¶ dało (teraz 1l/1000km oleju wci±ga :-) przy zapiĽdzielku). Co¶ czuję w moczu, że się nieĽle ze mnie po¶miejecie, że se kilka zgrzewek Bronka mogłem zamiast kupić :-) Też pewnie bez remonciku sie nie obejdzie...

FEJS
20-03-07, 20:36
No wlasnie teraz zaczynam myslec nad swapem... poczytalem troche i teraz sie zastanawiam kto moze mi cos takiego zrobic... i jakie to koszty??

Lcfr
20-03-07, 20:41
N poczytalem troche i teraz sie zastanawiam kto moze mi cos takiego zrobic... i jakie to koszty??

poczytaj wiecej... bo jest taki temat... o kosztach i info o ludziach którzy to robia