PDA

Zobacz pełną wersję : Malowanie auta - cena

dabek505
11-06-11, 13:52
jaka moze byc cenna pomalowania auta po całosci ? po wiechrzu bez wew. czesci elementow

martawroc
11-06-11, 14:36
cenna to nie wiem jaka ale mysle ze cena moze wynosic 2,5-3 tys

Wojtec12345678
12-06-11, 15:06
Może to kosztować 2000 zł 3000 zł a nawet 5000 zł zależy jakich farb uzyjesz,jak się ceni lakietnik itd

Infi
12-06-11, 17:36
ja jestem wlasnie w trakcie z usuwaniem rdzy, wspawkami itp itd farbami Standoxa bez malowania wnek 5gen po calosci z wycinaniem szyb wyjdzie mnie okolo 3.5tys.

dabek505
12-06-11, 18:31
to troche no.tragedi nie ma ale 2 elementy mam innej barwy bo przyrysowane były i strasznie uciekaja w inny ocien bo to supersonic blue

Wojtec12345678
12-06-11, 23:04
to przemaluj tylko te 2 elementy...ale nie odzielnie tylko oddaj całe auto... lakiernik "wstrzeli" się kolorem w sąsiadujące elementy i nie bedzie widać różnicy

radar333
12-06-11, 23:04
Mój brat malował CRX razem z konserwacją i materiałem na gotowo u znajomego za 1500 zł całego.

thompson17
13-06-11, 15:03
no właśnie, jeden weźmie 3 tysiące, inny 1,5 tys, więc pytania ile kosztuje pomalowanie całego auta czy nawet elementów są bez sentu- bez obrazy dla autora wątku
trzeba po prostu pytać majstrów a nie...

Infi
13-06-11, 19:29
no ja tez mam lakiernika ktory by cala bude z robotami blacharskimi zrobil za 1800, ale wiem ze robie to dla siebie i daje to do takich ludzi do ktorych wiem ze zrobia to solidnie i nie na szybko cale malowanie bedzie trwac u mnie okolo 1.5 miesiaca, bo po kazdym etapie jest min tydzien "lezakowania" i "utleniania" sie materialow itp wiec szukanie najtanszego sposobu nie zawsze jest dobrym wyjsciem, bo ja wiem ze moj 5gen zostaje ze mna az go przerobie na zyletki i nie idzie nigdy na sprzedaz i moge go robic jak zabawke. hobby i wiem ze ta praktycznie duza kasa bo prawie 4tys dla jednej osoby to wyrzucenie kasy w bloto a dla mnie inwestycja w cos co zostanie ze mna na wiele lat.

dabek505
13-06-11, 20:37
były robione tylne nadkola tylne błotniki malowane jeden zarysowany .a teraz przod jest ciemnieszy drzwi i błodinki to jest supersonic z boku z tyłu widac z przodu z boku jest nie zauwazalny taki kolor niebieski a raz fioletowy,chce pomalowac całe auto bo maska nigdny nie malowana i ma pare odpryskow .auto od nowosci w rodzinie mysle teraz nad long beach blue b510p

reaktor
14-06-11, 03:28
x2
tez musze pomalować bo jeden *****# druciarz +złodziej z wrocławia spieprzył mi cały przód

bede musaił sie wybrac gdzies na wioske bo we wrocławiu to mnie skausują z 4-5tys

jak ktoś zna kogoś kto robi "dobrze i tanio" to chetnie poznam :d

Dissnej
14-06-11, 14:43
były robione tylne nadkola tylne błotniki malowane jeden zarysowany .a teraz przod jest ciemnieszy drzwi i błodinki to jest supersonic z boku z tyłu widac z przodu z boku jest nie zauwazalny taki kolor niebieski a raz fioletowy,chce pomalowac całe auto bo maska nigdny nie malowana i ma pare odpryskow .auto od nowosci w rodzinie mysle teraz nad long beach blue b510p
Chłopaku a naucz Ty się pisać po polskiemu, co?

dabek505
14-06-11, 19:15
taki styl pisania 8 rzeczy naraz rozbie to tak mam

sith5
16-06-11, 12:11
Ja korzystałem z usług firmy Sztuka Lakierowania po stłuczce, mają siedzibę w Warszawie na Wysockiego koło Toruńskiej. Dobra obsługa skontaktuj się z nimi myślę, że się dogadacie.

Nemereth
16-06-11, 14:34
ja jestem wlasnie w trakcie z usuwaniem rdzy, wspawkami itp itd farbami Standoxa bez malowania wnek 5gen po calosci z wycinaniem szyb wyjdzie mnie okolo 3.5tys.

Tanio, zazdroszcze...
U mnie to wygląda tak:
Wyciecie szyb, wyciagniecie załogi spod maski, zrobienie reperaturek z tyłu. Zdjęcie lakieru i kompletne lakierowanie wewn/zewn/komora
= 12,5 tys PLN (Cena bez części: m.in. nowe błotniki i nowy zderzak)

Lakierowanie Standoxem więc mam nadzieję, że to wytrzyma następne x lat.
;/

Infi
16-06-11, 15:17
Tanio, zazdroszcze...
U mnie to wygląda tak:
Wyciecie szyb, wyciagniecie załogi spod maski, zrobienie reperaturek z tyłu. Zdjęcie lakieru i kompletne lakierowanie wewn/zewn/komora
= 12,5 tys PLN (Cena bez części: m.in. nowe błotniki i nowy zderzak)

Lakierowanie Standoxem więc mam nadzieję, że to wytrzyma następne x lat.
;/
no to nie wiem co za bogaty region u was:) bo w aso Fiata u mnie calosciowe malowanie wszystkiego w komorze i z wygrzewaniem budy, czyli caly serwis profi to koszt 9tys, oczywiscie z pelna gwarancja na rok ze nic sie po lakierowaniu nie dzieje typu osiadanie szapchli lakieru itp itd.

Nemereth
16-06-11, 15:45
Auto Plaza Ford w Warszawie wspominała około 10 tys.

Za te 12 robią w komorze z wygrzewaniem późniejszym i czekaniem aż wyschnie.
Na razie zrobili blacharke czyli reperaturki. Czekam az dostarcza blotnik zeby spasowac i zaczac proces lakierowania. Mam nadzieje ze reperaturki zabezpieczyli zeby nie rdzewialy z powietrza...

reaktor
16-06-11, 17:47
i co zapłacisz te 12 tys?

Nemereth
16-06-11, 21:55
Jeśli zrobią jak należy to tak.
Na razie mam zastrzeżenia do reperaturek bo nie zagnietli nadkola do reperaturki tylko od srodka standardowo gumą zabezpieczyli... Nie wiem jaka jest technologia ale dla mnie tak zostać nie może bo woda będzie pod gumą leciała do środka. Pozatym miałem wolne i czas jaki robili auto porobiłem z nimi (Policzyli 8h dziennie z czego faktycznie przy aucie siedzieli 6 bo godzina obiadu i godzina na pogaduszki) więc o tym też podyskutuje z właścicielem.
Zdemontowałem cały środek i na zewnątrz co się dało, oni tylko wyciągneli silnik, przyspawali reperaturki i wyciągneli szyby za co policzyli ponad 3 koła. Tylko te 2 mankamenty jak na razie. Zobaczę na ile w końcu dadzą gwarancję (wiem że dają, w końcu nawet renowują kompletnie weterany).

lukasz-lukasz
16-06-11, 22:34
Pozatym miałem wolne i czas jaki robili auto porobiłem z nimi (Policzyli 8h dziennie z czego faktycznie przy aucie siedzieli 6 bo godzina obiadu i godzina na pogaduszki) więc o tym też podyskutuje z właścicielem.

Szacun :rolleyes:

Infi
16-06-11, 23:50
Szacun :rolleyes:

prawda jest taka ze chocby nie wiem jaki super byl punkt lakierniczy to inaczej jest robione jak siedzisz przy nich i patrzysz na to jak i co robia. sam wzialem tydzien wolnego i codziennie od 8 do 21 siedzialem z nimi i robilem pelne usuwanie rdzy i pozniejsza konserwacja, rozkrecanie itp itd ja sam kupilem sobie srodkow do konserwacji za 6 stowek jakies bitexy fluidole corteiny itp cala zawiecha, wszystkie rury laczniki itp zostaly wyczyszczone oddrdzewione chemicznie i potem zabezpieczone. nadkola maja tyle warstw zabezpieczenia teraz ze pewnie inni to by kilka samochodow tym obrobili

Taka prawda Panowie, stare dobre przyslowie chcesz aby cos bylo zrobione dobrze to zrob to sam, za lakiernictwo sie nie biore bo to robota dla ludzi z doswiadczeniem ale konserwacje moze robic kazdy kto ma pojecie jak odkrecic srube i wyciagnac jakis element do czyszczenia.

GT-R
16-06-11, 23:53
No to niezły interes na Tobie ubijają ;) U mnie w serwisie VW za całość biorą około 8tyś, przy czym masz wszystko robione na 3M i Sikkensie + Sikkens daje 5 lat gwarancji na powłokę lakierniczą ;)

reaktor
17-06-11, 00:09
i (Policzyli 8h dziennie z czego faktycznie przy aucie siedzieli 6 bo godzina obiadu i godzina na pogaduszki) więc o tym też podyskutuje z właścicielem.
.

raczej to wyglada tak:
8 h
z czego godzina na obiad, godzina na pogaduszki , godzina przy twoim aucie
a pozostałe 5 godzin się z ciebie śmieją

jak skończysz to daj znać
przyjade przydzwonić ci w to auto ,chce zobaczyć twoją mine jak dostaniesz 3 tys . odszkodowania

albo jak ktos ci przerysuje cay bok na parkingu wtedy nie zobaczyszs nawet złotowki
ale nie martw sie wtedy bedziesz musiał wysupłać juz tylko 6 tysi

Infi
17-06-11, 00:20
raczej to wyglada tak:
8 h
z czego godzina na obiad, godzina na pogaduszki , godzina przy twoim aucie
a pozostałe 5 godzin się z ciebie śmieją

przyjade przydzwonić ci w to auto ,chce zobaczyć twoją mine jak dostaniesz 3 tys . odszkodowania

albo jak ktos ci przerysuje cay bok na parkingu wtedy nie zobaczyszs nawet złotowki

nie ma to jak zazdrosc i zawisc, typowe polskie podejscie inny ma a ja nie to najlepiej zyczyc mu zle...

Yotomeczek86
17-06-11, 00:42
Szczerze Infi... Nie uważam że to zazdrość. Nie ukrywajmy ale polacy to buraki itp jeśli chodzi o traktowanie nie swojego.... O czym się sam przekonałem i mam krechę od drzwi do samego końca samochodu. Szacunek za wydanie tyle kasy na naprawę auta ale niestety w tym kraju długo ładny nie będzie - no chyba że będzie stał w garażu i nigdy nie będzie jeździł. Smutna prawda to co napisał reaktor - aczkolwiek zgadzam się z dwoma ostatnimi zdaniami ;) Bo zresztą trochę jednak przesadził :) Szkoda kasy jednak...

Ot prosty przykład - jakieś 2 tygodnie temu koleżanka kupiła sobie baaardzo zadbanego Citroena C2, czarny, wypolerowany - no cudnie to wyglądało. Za jakiś tydzień jakaś menda w nocy zrobiła krechę na drzwiach szerokości co najmniej 4cm i długości przez połowę drzwi... A głęboka że hej...

reaktor
17-06-11, 03:01
nie ma to jak zazdrosc i zawisc, typowe polskie podejscie inny ma a ja nie to najlepiej zyczyc mu zle...

chyba niektórym bakteria coli zainfekowała również mózg...

chciałem tylko by kolega neme oddzielił sfere fantazji o wspaniałym odnowionym aucie a la boston san francisco od rzeczywistośći i polskich realiów

Nemereth
17-06-11, 09:53

Gwarantuję, że po tym ręki nie podniósłbyś na żadne auto jeśli wiedziałbym że jesteś sprawcą.

Robię auto dla siebie tak jak to powinno być zrobione, z "miłości" do niego. Jeżdżąc VW Foxem jako zastępczym nawet bardziej doceniam swoje coupe. Jak jeszcze nie było rozebrane to jeszcze je wziełem na weekend i po odpaleniu silnika i ruszeniu poczułem naprawdę niesamowitą przyjemność z poliuretanów, hebli 262/240, shorta czy przyspieszenia jakie daje silnik.

Zamiast szydzić podpowiedz jak te nadkola powinny być wykończone o ile wiesz. Powinny być dospawane do reperaturki czy od dołu też gumą wypełnione w rant zagięty?

I taka prawda, jak nie dopilnujesz tak nie będziesz miał dobrze zrobionej roboty. Zrobili jedną reperaturke a ja zrobiłem z niej dym bo ponacinali rant żeby pozaginać a żeby to było "kulate" jak Bóg przykazał to powiedzieli że się zaszpachluje polakieruje i nic nie będzie widać więc robili jeszcze raz.

masz wszystko robione na 3M i Sikkensie
Tutaj robią na 3M i Standoxie

Infi
17-06-11, 16:48
chyba niektórym bakteria coli zainfekowała również mózg...

widoczenie niektorym nawet tego by nie zainfekowala...

i nadal nie widze podstaw w twoim oskarzaniu, jest serwis liczy gruba kase a tobie to przeszkadza, co w tym dziwnego? powaznie nie miales nigdy do czynienia z profesjonalnymi uslugami lakierniczymi i blacharskimi, ze tak watpisz w mozliwosc pelnej renowacji civica? zapraszam do mnie do ciechocinka zobaczysz jak samochody (zebys nie mial znow watpliwosci typowe klasyki) z holandii i niemiec sa w pelni odnawiane zaczynajac od pelnego piaskowania calej budy z mozliwoscia cynkowania wszystkich elementow, jak jest kasa to sa sposoby aby doprowadzic kazda fure do igla stanu.

Timo-hg
17-06-11, 17:05
jak jest kasa to sa sposoby aby doprowadzic kazda fure do igla stanu.

i basta!

kazu
18-06-11, 15:01
Mam takie pytanko na jakiej zasadzie się montuje reperaturki ? trzeba coś szpachlować i potem cały błotnik malować ? i jeśli ktoś się orientuje jaka jest cena za "założenie" ich + malowanie:P?

Nemereth
18-06-11, 23:00
Reperaturki spawasz do karoseri migomatem po wycięciu niechcianej rdzy. Od środka musisz zabezpieczyć gołą blache a od zewnątrz położyć podkład i pomalować.

Btw. Infi ile za malowanie ze zdarciem lakieru u Ciebie tam biorą ?

WhiteBoy
19-06-11, 00:22
Reperaturki wspawuje się na dwa sposoby :
1. Na zakładkę -szybsza robota więcej szpachli idzie na element wspawany
2. Do czoła -wolniej trzeba poświecić więcej czasu na spasowanie elementów , idzie miej szpachli
Ranty od wewnątrz powinny być wypełnione mastyką aby woda się nie dostawała
Z cenami jest różnie , jeśli wykonuję usługę dobrze muszę wziąć za to jakieś sensowne pieniądze!
Za 1500-1800zł nie pomaluje dobrze auta

Nemereth
19-06-11, 02:21
Na zakładkę czy do czoła... Dużo z tego nie rozumiem, z branży blacharskiej nie jestem :(
Można poprosic opis bardziej dla człowieka nie z branzy tak zeby zrozumial jak to wyglada?

U mnie bylo tak ze wycieli blache dwa trzy centymetry wokol nadkola, wycieli reperaturke bo byla za duza i pol centymetra lub centymetr (nad linia wyciecia) nakladajac reperaturke przyspawali ja. To na zakladke czy do czola ?

WhiteBoy
19-06-11, 09:53
Tu masz link do forum lakierniczego i prezentacje naprawy na civicu http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1827

Nemereth
19-06-11, 12:11
Dziękuję :)

prestoneg3
23-06-11, 01:04
ja malowałem około 2-mce temu i już odczułem uroki mieszkania i parkowania w centrum. tylni zderzak i przedni błotnik już lekko przytarte . i jak tu się nie wkór....... ale i tak najważniejsze ,że rudej nie ma.

seyren
23-06-11, 02:48
ja malowałem około 2-mce temu i już odczułem uroki mieszkania i parkowania w centrum. tylni zderzak i przedni błotnik już lekko przytarte . i jak tu się nie wkór....... ale i tak najważniejsze ,że rudej nie ma.

Dobrze ze mieszkam na wsi, ale i tak porysowalem tylny zderzak o przyczepke na podworku xD

reaktor
23-06-11, 22:45
za ile peso?

krzychu11
23-06-11, 23:01
o własnie też ciekaw jestem...

kazu
24-06-11, 21:13
ile blacharz bierze za wspawanie/wpasowanie tych reperaturek ? dziś zobaczylem rdze nad tylnim błotnikiem i nie wiem co będzie bardziej opłacalne czy kupić używany błonitk czy bawić się w te reperaturki :)

reaktor
24-06-11, 23:13
ile blacharz bierze za wspawanie/wpasowanie tych reperaturek ? dziś zobaczylem rdze nad tylnim błotnikiem i nie wiem co będzie bardziej opłacalne czy kupić używany błonitk czy bawić się w te reperaturki :)

A jaknchcesz miszczu tylni blotnik wymienic?

Koniecznie zeob fotorelacje

Nemereth
25-06-11, 23:58
ile blacharz bierze za wspawanie/wpasowanie tych reperaturek ? dziś zobaczylem rdze nad tylnim błotnikiem i nie wiem co będzie bardziej opłacalne czy kupić używany błonitk czy bawić się w te reperaturki

Da siękupić błotnik (ten błotnik to jakby nie patrzeć cały bok obejmuje ) ale tylko w ASO i to majątek kosztuje a pracy przy tym na dobry tydzien.
Pozatym to kupuje się reperaturki tylko i wyłącznie. Kupuj i nie wymyślaj.

Nemereth
26-06-11, 14:05
Dobra chłopaki,
Jest na forum blacharz/lakiernik z którym można pogadać bo przeczytałem temat podesłany przez kolegę ale dalej nie wiem co i jak. co jest do czego itp ;)

Bardzo proszę o pomoc ;)

szczwanyhenio
06-09-11, 10:16
odgrzewam-
Ile mogą kosztować materiały do całościowego pomalowania 5g coupe (bez dachu), kolor budy oryginał czarny
Przyznam ze nieznam sie co tam idzie, ale szpachla, utwardzacze, lakier, bezbarwny itp(coś jeszcze?);
Czy kwota robocizny za taką usługę 1200pln to dużo czy mało? (tylko malowanie z przygotowaniem, materiały kupuje ja)
I jeszcze- jakich firm produkty polecacie?

Nemereth
06-09-11, 10:28
Markowe produkty to:

Standox,
3M,
Farecla, (pasty itp / nakładki... głównie wykończenie)

Tyle kojarze na chwilę obecną.

Co do kosztów, to z informacji od innych dobre lakierowanie jest w cenie około 4000 PLN (robocizna z materiałem). Nie wiem natomiast czym było robione przygotowanie i jaki lakier został użyty.

lozek
06-09-11, 14:40
Markowe produkty to:

Standox,
3M,
Farecla,

Tyle kojarze na chwilę obecną.

Co do kosztów, to z informacji od innych dobre lakierowanie jest w cenie około 4000 PLN (robocizna z materiałem). Nie wiem natomiast czym było robione przygotowanie i jaki lakier został użyty.

Farecle usuń z tego grona... Jeżeli chodzi o lakiery to DuPont jeszcze - baaardzo dobre lakiery robi.

reaktor
07-09-11, 11:49
Dobre materialy kolo 1600np dupont-zalezy ile lakiernik pusci w powietrze:)

odgrzewam-
Ile mogą kosztować materiały do całościowego pomalowania 5g coupe (bez dachu), kolor budy oryginał czarny
Przyznam ze nieznam sie co tam idzie, ale szpachla, utwardzacze, lakier, bezbarwny itp(coś jeszcze?);
Czy kwota robocizny za taką usługę 1200pln to dużo czy mało? (tylko malowanie z przygotowaniem, materiały kupuje ja)
I jeszcze- jakich firm produkty polecacie?
1200 to nie jest duzo , jesli auta ma byc pomalowane dobrze, jesli bedzie to robil jakis druciarz to szkoda kasy na pro materialy. Troche bez sensu zebys kupowal wszystkie materialy i wydaje sie to troche podejrzane dobry lakiernik powinien miec swoje pasty itd rozumiem zebys kupil zestaw lakieru a do reszty sie dolozyl jak kupisz wszystko to polowa sie zmarnuje

Calypso
08-09-11, 08:44
Ja za sam lakier płaciłem 700zł plus koszty typu bezbarwny, baza i inne duperele wiec jest to sprawa indywidualna... Zależy co masz na myśli pisząc robocizna... Zwykłe malowanie czy rozbieranie, wycinanie szyb itp itd... Mi akurat za całe coupe Vgen z kompletna blacharka, zabezpieczeniem podwozia, nadkoli, profili, wybebeszeniem wszystkiego z środka do gołej blachy i wycinaniem wszystkich szyb wyszło ponad 5000zł.