PDA

Zobacz pełną wersję : Ciężko odpala gdy poniżej 1/4 baku, same zapalają się przeciwmgielne

mrgraf
04-06-11, 14:11
Witam, pacjent to civic 1,4is '99 sedan + lpg sekwencja
Problem jest następujący: gdy wskazówka od poziomu paliwa pokazuje na skali mniej niż 1/4, to auto ciężko odpala tzn. trzeba kręcić jakieś 3 sekundy, zwłaszcza jak zimny albo po dłuższym postoju. Gdy mam więcej paliwa nie ma tego problemu. Właściwie to nie wiem czy ten wskaźnik dobrze pokazuje, bo coś mało ubywa ostatnio benzyny, ale chyba nawet jak pozostanie 1l to powinien normalnie odpalać.

Drugi problem taki, że w 5 na 10 odpaleń zapalają mi się same światła przeciwmgielne tylne, trochę to wkurzające bo kontrolka w pogodny dzień jest mało widoczna i tak jeżdżę z zapalonym przeciwmgłowym aż ktoś mi zwróci uwagę :/

skolopendra
04-06-11, 14:41
od poziomu paliwa pokazuje na skali mniej niż 1/4, to auto ciężko odpala tzn. trzeba kręcić jakieś 3 sekundy

ten typ tak ma

Nemereth
05-06-11, 11:36
Nie musiałbyś kręcić 3 sekundy jeśli być poczekał aż pompa napompuje.
Przekręć na zapłon, poczekaj aż lampka pompy zgaśnie i zapal, jeśli to nie to to przetestuj to jeszcze raz tylko przekręć -> zgaśnie -> wylacz i przekreć na zapłon jeszcze raz -> zgasnie i odpalasz. Powinno zapalić od razu.

Nie jestem pewien co dokładnie jest ale miałem podobnie. Zastanawiam się nad przeglądem instalacji paliwowej, może gdzieś jakiś zawór zwrotny nie trzyma albo filtr paliwa zapchany...

mrgraf
06-06-11, 00:34
Dzięki za odpowiedzi, kiedyś po przekręceniu kluczyka zawsze czekałem aż wszystko pogaśnie i dopiero odpalałem ale ostatnio ciągle mi się spieszyło ;)

pablo_020
06-06-11, 00:43
ten typ tak ma

No nie koniecznie, u mnie sie tak dzieje ale dopiero na czerwonym polu, a nie w 1/4 skali

dolszym
06-06-11, 09:55
U mnie jak zbliża się w okolice rezerwy to również pojawiają się problemy z odpaleniem, czasem kilka razy trzeba kręcić. Pomaga w pewnym stopniu odkręcenie korka wlewu paliwa któremy towarzyszy "syk". Robi się jakies podciśnienie w baku jak jest mało paliwa. Nie wiem czy ten typ tak ma czy mam problem z odpowietrzeniem.

skolopendra
06-06-11, 11:08
ale dopiero na czerwonym polu

tak .wtedy znacznie dłużej to trwa :)

pablo_020
06-06-11, 11:16
No tylko, że między czerwonym, a 1/4 odpala na dotyk :)
A nie za 3 razem jak kolega pisze.

mrgraf
06-06-11, 14:08
Odpala zawsze za pierwszym, tylko trzeba dłużej kręcić jak jest mało paliwa.

A może ktoś coś wie co to może być z przeciwmgielnymi, o których pisałem w pierwszym poscie?

vnv_nation
06-06-11, 15:46
No nie wiem czy ten typ tak ma, chyba ze moja honda to wyjatek. Jezdze na lpg wiec benzyny malo zuzywam i bardzo czesto wskazowka dotyka czerwonego pola, a auto zawsze pali praktycznie na dotyk, nigdy nie czekam po zapaleniu kontrolek az pompa zassie paliwo tylko od razu krece i nigdy nie mialem takich problemow..

Nemereth
06-06-11, 17:55
Pomaga w pewnym stopniu odkręcenie korka wlewu paliwa któremy towarzyszy "syk".

Pompa już słaba jest i nie ciągnie na podciśnieniu, zasysa zpowrotem do baku :)