PDA

Zobacz pełną wersję : wzrost poziomu oleju

morfeuszk_27
12-03-07, 08:15
Witam.
Mam dziwna sytuacje jeśli chodzi o poziom oleju. Zauwazylem, ze ostanio sie podniosl.Tylko dziwna rzecz, bo sprawdzilem poziom cieczy chlodzacej i nie ubylo nawet o mm.Pod korkiem i na bagnecie tez nie widac "smalcu".Poprzednim razem sprawdzalem,jak byly jeszcze mrozy.CZy moglo byc tak,ze w czsie mrozu silnik szybko ostygl i olej zostal na sciankach miski i nie splynal do niej a teraz jak jest cieplej to splynal i poziom jest wyzszy?Dodam,ze poziom wzrosl gdzies z polowy do3/4 (patrzac na przedzial miedzy min i max na bagnecie).Czy moglo cos innego sie dostac do miski?Paliwo?Mam Hanie 1,4 IS MB2 D14Z4.Poza tym silnik nie wykazuje niczego niepokojacego.Pali ladnie pracuje tez bezproblemowo.I jeszcze jedna rzecz.W tłumiku zauwazylem biale kropki.Niby sol?nie wiem,czy to pozostalosc po zimie (skroplona woda z sola),czy cos innego
Prosze o opinie.

Maro
14-03-07, 18:36
W gaźnikowych silnikach to ,jak gaźnik jest rozregulowany,albo coś mu poważnie dolega,to może do oleju dostawać się bęzyna. Ale na wtrysku to nie powinna sie dostawać w takich ilościach,że aż poziom sie zwiększył. Dodam tylko ,że zawsze przy odpaleniu zimnego silnika, to bardzo mała ilość bęzynki dostaje sie do oleju. Żeby ta bęzyna wyparowała z oleju ,to trzeba przejechać około 25 kilometrów,tak żeby sie silnik nagrzał i bęzyna zaczełą parowac.