Zobacz pełną wersję : Szyberdach - sam się nie otwiera
Witam,
mam problem z szyberkiem , jak chcę go otworzyć to mechanizm działą , ale trzeba go wypchnąć trochę w góre i dopiero sam dalej będzie działał. Jeśli gdzieś już to było , proszę o namiar , bynajmniej nic takiego znalazłem.
Ktoś miał podobny problem? Może trzeba to czymś nasmarować?
Yotomeczek86
19-05-11, 12:08
Nasmaruj prowadnice.... I na drugi raz warto poszukać :)
Ch
€j nie prowadnice, kup sylikon w sprayu (nie wd40) i nasmaruj gumy wszystkie gumy
I prowadnice, panie Czarnobyl. Bo na nich głównie się syf zbiera, który blokuje mechanizm :)
u mnie to wina właśnie uszczelek gumowych
@Yoto,
wklepałem hasło "szyberdach" i nie znalazłem tego co mnie interesowało.
Te prowadnice też silikonem?
Yotomeczek86
19-05-11, 15:37
Prowadnice to najlepiej jakimś smarem.... ja użyłem teflonowego
Nasmaruj prowadnice i z psikaj uszczelki silikonem w sprayu. problem ustanie
smarowanie jej na dlugo nie pomagalo i sie wku*wilem po 10tym razie kupilem uszczelke:o
a czym smarowałeś?
pewnie jakimś pasztetem
u minie był spokój na pare miesiecy
thompson17
22-05-11, 21:13
nasmarowanie u mnie nic nie pomogło i musze w rogu od str kierowcy zawsze go lekko popchnąć, to musi być inna przyczyna...
Grzesiek_Devil_
22-05-11, 23:07
mam to samo , brachol ma to samo :D co z tym fantem zrobic :D ??
Usiąść i płakać :D
SKS - Starość , ****a , Starość po prostu :P
Witam dolaczam sie do tematu, Mialem to samo MIALEM teraz juz nie mam klopotu bo szyberdach wogle sie nie otwiera do przelacznika prad dochodzi ale juz zero reakcji na silniczku od szyberdachu, nie mila sprawa ale POMOCY !!!!!
****mały****
24-05-11, 19:34
to jak niema rekacji na silniczku to znaczy ze silniczek do wymiany :)
wlasnie tez tak mysle, a ktos mi podpowie jak sie dobrac do silniczka w szyberdach najlepiej krok po kroku bo ze mnie to jest elektryk mechanik amator :)
****mały****
24-05-11, 20:37
ja sie nieznam wiec nie podpowiem :) mi tez sie szyberdach nie otwieral musialem reka sobie pomagac , ale przesmarowalem prowadnice i uszczelke silikonem w sprayu firmy motip i jest rewelka :) to samo zrobilem z drzwiami bo mi sie ciezko otwieraly od strony pasazera i jak reka odjal takze polecam :) jak komus sie nie otwiera zaczac od przesmarowania :)
witam, mam ten sam problem, musze popchnac szyber zeby sie otworzyl ale potem jest git. Tzn nie do konca git bo otwieraniu mojego szyberdachu towarzyszy jeszcze jakby piszczenie silniczka czy czegokolwiek innego.. wku*wia niesamowicie
wpi*zdu ja u siebie wogle nie otwieranm ale jak jade w dalsza trase to otwieram go recznie, ale nie polecam bo ciezko idzie.
jakbym mial wybor to juz bym wolal miec zwykly na korbe, przynajmniej nie byloby je*nego problemu..
****mały****
24-05-11, 21:11
no to napisalem co nalezy zrobic zeby sie elegancko otwierał Panowie :)
no jutro lukne co tam da sie zrobic ale na cuda nie licze:)
zgasdzam sie na 100% gościu
jakbym mial wybor to juz bym wolal miec zwykly na korbe, przynajmniej nie byloby je*nego problemu..
****mały****
24-05-11, 21:43
jak to nie :) zebatka by sie mogla w korbie ulamac czy cos i tez musialbys zrobic :) niestety kazda czesc mechaniczna nawet najbardziej blacha sie moze popsuc :)
metrowiec2
24-06-11, 13:31
tez mam ten problem z tym , ze czasem jak sie zamyka to sie luzuje i te widelki co wystaja na koncach rysuja dach ;/ u mnie jest poluzowany ten szyber ;/ nie wiem co zrobic z tym ;/;/
Polecam sprawdzić czy czasem nie zeszła Ci jedna "sprężynka", ja tam miałem u siebie, ze wszystko działało, ale trzeba było lekko mu pomoc;P okazało się, ze z prawej strony odczepiła się taka sprężyna z hakiem na zakończeniu:) po zaciągnięciu jej wszystko działało jak należy:P Aby to zrobić musisz zdjąć szyberdach żeby mieć do nich dostęp:)
musisz zdjąć szyberdach
Najgorsza akcja jaka może być w civicu :D
thompson17
24-06-11, 22:22
a co trzeba uczynić żeby zdjąć szyberek? podsufitke ściągać? ... :rolleyes:
W sumie to nie tak trudno;d ale dobrze wziac sobie kogos do pomocy;D otwierasz do polowy i odkrecasz 6 srubek ;D nic trudnego ;) Jedynie jest problem przy przykręcaniu ;p mianowicie do jeden srubi z obu stron jest ciezki dostep;p dlatego warto sie zaopatrzyc w dobre srubokrety krzyzakowe;p
metrowiec2
25-06-11, 00:03
no wlasnie tez slyszalem ze ciezko jest ;p
sprobujemy ;) dziekowac!
W sumie to nie tak trudno;d ale dobrze wziac sobie kogos do pomocy;D otwierasz do polowy
Bzdura, żeby wyjąc szyber cały trzeba zdjąć tylną kanapę, dalej boczki tylne, następnie odkręcić górne plastiki szyb, wyjąć ze spinek przednie plastiki, zdemontować osłony przeciwsłoneczne, i można zdjąć podsufitke i masz szyber na 6 lub 8 śrubach przymocowany do dachu. Odkręcasz i dołem wyciągasz. Dobrze przednie siedzenia wyjąc żeby szyber z auta wyciągnąć. Parę kilo też waży także dobrze żeby 2 osoby przytrzymały przy odkręcaniu.
A potem testuj jak sobie chcesz ;)
Bardziej chodziło mi o samą klapę szyberdachu;P to można zdjąć bez zdejmowania podsufitki i masz dostęp do tych sprężynek, o których wcześniej pisałem;) Przydadzą Ci sie takie dziwne narzędzia z różnymi zakończeniami m.in. do łapania tych zakończeń sprężynek ( jeżeli rzeczywiście się odczepiły)